Een verhaal over twee geldsystemen

Rudo de Ruijter – o.a bekend om zijn stellingname en petitie rond het ESM verdrag – heeft een Nederlandse vertaling geschreven van 'A tale of two monetary systems' van Ellen Brown en gepubliceerd op CourtFool
 
Rudo: Waarom is dit artikel juist nu belangrijk? Omdat het aantoont, dat als de regering van de centrale bank zou lenen en niet van private partijen die met rentevoeten speculeren, de staatsschuld vanzelf terug loopt. (De winst van de centrale bank vloeit terug naar de gemeenschap.) Het enige wat deze nuchtere oplossing in de weg staat is artikel 123 van het verdrag van Lissabon, dat centrale banken verbiedt rechtstreeks aan overheden te lenen. Ook het ESM is totaal overbodig als regeringen weer gewoon van hun centrale banken zouden lenen. Het zijn echter de speculanten en de banken die de speculanten van geld voorzien, die  "geholpen door de centrale banken" zich tegen deze oplossing verzetten. Zij zijn het die een vet slaatje slaan uit de rente die wij met extra belastingen betalen.

Misschien is het tijd dat er een nieuwe politieke partij komt, niet van rechts of links, maar eentje die zich uitsluitend richt op de invoering van een staatsgulden. Al was het alleen maar om de gelegenheid te krijgen het onderwerp beter onder de aandacht te brengen. Met de staatsgulden zouden overheidsinvesteringen een gigantisch stuk minder duur worden, kunnen de belastingen omlaag en worden we minder afhankelijk van de grillen van de private financiële sector. Met de staatsgulden openen we ook de weg naar een maatschappij waarin de doelstelling van eindeloze groei vervangen wordt door het nastreven van verbetering. (Reacties, commentaar en suggesties zijn welkom.)
 
Met vriendelijke groet,
 
Rudo de Ruijter – Courtfool
 
P.S.: Voor degenen die nog geen idee hebben hoe geld werkt, is dit artikel een goed startpunt..

Stem of voeg toe aan:Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand
Dit artikel is gepost in Berichten en getagged met , , , . Bookmark de permalink.