Onze toekomst onthult in Argentinië

De politieke overheersing in Argentinië en hoge inflatie is een goed voorbeeld om onze nabije toekomst te leren kennen. Begin vorige eeuw nog de acht grootste economie ter wereld, verkeert nu in een toestand van onomkeerbaar verval, met een in tweeën gedeelde economie, van welvarende en niet welvarende mensen, welke laatste het maar hebben opgegeven en de eerste hun eigen weg volgen, onafhankelijk van de overheid.

De omgekeerde piramide van schulden in de wereld zal tuimelen. De ondeskundige pogingen van de EU om Griekenland te redden van de zelf toegebrachte dood is een rode vlag die je aandacht moet trekken om tot actie over te gaan. Eén van de machtigste mannen binnen de Europese financiële wereld, Josef Ackermann – CEO van de grootste bank van Europa, Deutsche Bank – erkend publiekelijk dat veel van de belangrijkste banken van het EU continent feitelijk insolvabel zijn. Ackermann zei: "Het is een publiek geheim dat een groot aantal Europese banken het niet zullen overleven als de in de boeken aangehouden soevereine schulden op marktniveau worden gewaardeerd …" Gebrek aan leiderschap, en besluiteloosheid binnen de EU zullen leiden tot nog meer reddingsoperaties van de ECB.

Als de dollar / euro instorten of als een van de regeringen een stomme zet doet, in een laatste wanhopige poging om de munt te redden, maakt het niet uit waar je je vermogen hebt, zolang het in goud of zilver is omgezet, of een materiële investeringen in het buitenland is. Het kopen van land in Zuid-Amerika, behoort tot het soort van wereldwijde diversificatie die je rijkdom beschermen als de wereld economie uiteindelijk instort.

De ultieme instorting kan nog jaren of zelfs een decennium op zich laten wachten voordat deze plaats vindt. Het is maar zelden dat een economie zo sterk als de Amerikaanse of de EU in een tijdbestek van een nacht instort. Maar het valt niet te ontkennen dat de problemen broeien, een enkele krantenkop kan reeds de vonk voor een inferno veroorzaken. Als dat gebeurt, zullen de wereldwijd gediversifieerde spaarders het overleven.

Er zijn voorbeelden ten overvloed van dit inzicht in Argentinië. Toen Argentinië in 2002 failliet ging en de economie instortte, overleefden alleen de mensen met hun geld buiten de grenzen van de natie en ze waren snel in staat zich te heroriënteren om welvaat te creëren en hun leven voort te zetten. Als gevolg daarvan hebben veel burgers hoop en respect verloren en ooit nog in staat zullen zijn om het "systeem" weer te vertrouwen.

Inflatie speelt een grote rol in de Argentijnse economie. Vanwege de enorme overheidsuitgaven, en het drukken van geld, stijgen de prijzen per week. Het is de oorzaak van de instabiele economie. Een Europees ondernemer: "Ik had eerst nog de Europese mentaliteit dat ik een deel van de stijgende kosten kon absorberen, maar dat zou mijn ondergang geworden zijn. Dus nu maak ik me geen zorgen meer als ik de prijzen moet verhogen als dat nodig is. De klanten zijn er aangewend.” Toen de ineenstorting tien jaar geleden plaats vond was hij in staat om te profiteren van de lage prijzen. Hij bezit nu een aantal bedrijven ondermeer een restaurant van wereldklasse. De meeste mensen waren niet zo gelukkig, omdat hun geld volledig onder controle binnen de landsgrenzen was toen de munt in een nacht fors werd gedevalueerd.

Als een effect van de hoge en lange termijn inflatie, worden slechts 2% van de woningen met een hypotheek verkocht. Zonder hypotheken, is cash koning. Maar weinig Argentijnen zijn in staat om zo veel geld te betalen, wat hen in de stijgende huurmarkt dwingt, in plaats van het verwerven van enige rijkdom, moeten ze hun geld voor de huur aan een ander geven.

Hoe Argentinië zo ver is kunnen komen, is vergelijkbaar met wat er nu gebeurt in Amerika en Europa. De Argentijnse overheid is een economische manipulator. Tot de fiscale ineenstorting  tien jaar geleden, controleerde de regering de olie maatschappijen. Bureaucraten bepaalden wie wat kreeg en hoeveel. Maar toen de regering failliet ging, werden de meeste activa verkocht, met inbegrip van de oliemaatschappijen. Nu zijn ze in particulier bezit, verdienen weer geld. Door strakke prijscontroles in Argentinië, exporteren de binnenlandse bedrijven hun energie over de grens naar Chili. Dat liet de auto's en vrachtwagens met weinig brandstof. Maar vanwege de als maar hoger wordende inflatie, probeerde de overheid de brandstofprijzen laag te houden. Met als gevolg lange rijen van auto’s voor de tankstations om brandstof te tanken. Vorig jaar, deed de regering een stapje terug. Het begon de prijscontroles op te heffen. De voor brandstof wachtende rijen werden teruggebracht van drie uur tot een uur.

Ondanks een socialistische regering, leeft meer dan 50% van de bevolking onder de armoedegrens en overleven alleen door te stelen, of van de resten uit afvalbakken, etc. Kortom een zeer gruwelijk en ontmoedigend omgeving die niet snel zal verbeteren.

Mensen hebben geen vertrouwen meer in het fiat geld van de overheid, en ondertussen dit goed begrepen uit eigen ervaring met het monetair beleid. Een beleid dat vergelijkbaar is met wat de FED en de ECB toepassen, wat niet betekent dat je een goud of zilveren bug moet worden, maar wel deze activa moet gebruiken om op eenvoudige wijze je vermogen te beschermen.

Een ander voorbeeld: Het voormalige hoofd van de centrale bank van Argentinië werd door de overheid ontslagen, omdat politici aandrongen de financiële reserves van de bank in het binnenland te besteden, terwijl de opgebouwde deviezenreserves van vitaal belang waren voor de afbetaling van de buitenlandse schulden. De bankier bleef bij zijn besluit en weigerde, en werd in februari 2010 ontslagen. Hij werd vervangen door een bankier uit hetzelfde hout gesneden als Ben Bernanke en Mario Draghi. Gemakkelijk plooibaar, meegaande bankiers, in één simpel woord 'oplichters'. Zelfs het nieuwe hoofd van de Argentijnse centrale bank vertelt zijn volk dat er "geen verband" is tussen geld drukken en inflatie.

In Argentinië weet je tenminste wel waar je aan toe bent; politici zijn oplichters en bureaucraten zijn incompetent, zo niet dan wel helemaal gek. Je moet dus op de een of andere manier om ze heen, door hun regels te ontwijken, om jezelf te beschermen. Je weet dat de overheidscijfers leugens zijn en beloftes niet worden nagekomen. Je weet wat je met hun valuta moet doen, zien er zo snel mogelijk weer van af te komen.

Dat is de reden waarom de regering in Argentinië honden heeft op de internationale luchthavens. Ze proberen niet om mensen te stoppen bij het binnenbrengen van drugs of wapens. Ze proberen te voorkomen dat mensen dollars meenemen naar het buitenland, door angst in de harten te creëren van degenen die proberen om hun peso's om te zetten in dollars en mee te nemen naar waar ze veiliger zijn.

Op dit moment onderneemt de regering Christina Fernandez Kirchner de gedwongen nationalisatie van de grootste oliemaatschappij van het land, welke voor 60% in handen is van de Spaanse Repsol-YPF. De regering argumenteerde; niet gelukkig te zijn met de beslissing van de eigenaren om niet meer te investeren in nieuwe ontwikkelingen. Dus, ze nemen het bedrijf nu in eigen hand, alsof de armlastige overheid meer gaat investeren!

De Argentijnse regering nam onlangs een nieuwe stomme wet aan. Deze moet voorkomen dat buitenlanders grote percelen landbouwgrond opkopen, waardoor buitenlandse eigenaren zich substantiële eigendommen verschaffen. Zo, dit is dan Argentinië! Binnenkort zal de westerse wereld in een soortgelijke conditie verkeren.

Als je van plan bent naar Zuid-Amerika te verhuizen, kun je beter denken aan landen als Uruguay of Chili. Je moet je daar wel aan de regels houden. Deze landen melden, nog nooit zo veel immigranten uit Europa en Amerika te hebben ontvangen, zoals nu het geval is. Het zijn mensen die denken dat Europa en Amerika failliet gaan en serieus de implicaties vrezen van de komende sociale onrust. In Uruguay en Chili hebben ze solide banken. Er is niet veel schuld, en het zijn landen niet te ver weg van Europa of Amerika. De mensen daar zijn ontspannen, en genieten van de veilige levensstijl. Ze kopen een boerderij op het platte land of een appartement aan de oceaan. Ze bereiden zich een onderkomen voor het geval er iets ergs gebeurt in hun eigen land.
 

 

Peter B. Meyer – copyright 25 april 2012

Stem of voeg toe aan:Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand
Dit artikel is gepost in Peter B. Meyer en getagged met , , , , . Bookmark de permalink.