Onze toekomst onthult in Argentinië

De politieke overheersing in Argentinië en hoge inflatie is een goed voorbeeld om onze nabije toekomst te leren kennen. Begin vorige eeuw nog de acht grootste economie ter wereld, verkeert nu in een toestand van onomkeerbaar verval, met een in tweeën gedeelde economie, van welvarende en niet welvarende mensen, welke laatste het maar hebben opgegeven en de eerste hun eigen weg volgen, onafhankelijk van de overheid.

De omgekeerde piramide van schulden in de wereld zal tuimelen. De ondeskundige pogingen van de EU om Griekenland te redden van de zelf toegebrachte dood is een rode vlag die je aandacht moet trekken om tot actie over te gaan. Eén van de machtigste mannen binnen de Europese financiële wereld, Josef Ackermann – CEO van de grootste bank van Europa, Deutsche Bank – erkend publiekelijk dat veel van de belangrijkste banken van het EU continent feitelijk insolvabel zijn. Ackermann zei: "Het is een publiek geheim dat een groot aantal Europese banken het niet zullen overleven als de in de boeken aangehouden soevereine schulden op marktniveau worden gewaardeerd …" Gebrek aan leiderschap, en besluiteloosheid binnen de EU zullen leiden tot nog meer reddingsoperaties van de ECB.

Als de dollar / euro instorten of als een van de regeringen een stomme zet doet, in een laatste wanhopige poging om de munt te redden, maakt het niet uit waar je je vermogen hebt, zolang het in goud of zilver is omgezet, of een materiële investeringen in het buitenland is. Het kopen van land in Zuid-Amerika, behoort tot het soort van wereldwijde diversificatie die je rijkdom beschermen als de wereld economie uiteindelijk instort.

De ultieme instorting kan nog jaren of zelfs een decennium op zich laten wachten voordat deze plaats vindt. Het is maar zelden dat een economie zo sterk als de Amerikaanse of de EU in een tijdbestek van een nacht instort. Maar het valt niet te ontkennen dat de problemen broeien, een enkele krantenkop kan reeds de vonk voor een inferno veroorzaken. Als dat gebeurt, zullen de wereldwijd gediversifieerde spaarders het overleven.

Er zijn voorbeelden ten overvloed van dit inzicht in Argentinië. Toen Argentinië in 2002 failliet ging en de economie instortte, overleefden alleen de mensen met hun geld buiten de grenzen van de natie en ze waren snel in staat zich te heroriënteren om welvaat te creëren en hun leven voort te zetten. Als gevolg daarvan hebben veel burgers hoop en respect verloren en ooit nog in staat zullen zijn om het "systeem" weer te vertrouwen.

Inflatie speelt een grote rol in de Argentijnse economie. Vanwege de enorme overheidsuitgaven, en het drukken van geld, stijgen de prijzen per week. Het is de oorzaak van de instabiele economie. Een Europees ondernemer: "Ik had eerst nog de Europese mentaliteit dat ik een deel van de stijgende kosten kon absorberen, maar dat zou mijn ondergang geworden zijn. Dus nu maak ik me geen zorgen meer als ik de prijzen moet verhogen als dat nodig is. De klanten zijn er aangewend.” Toen de ineenstorting tien jaar geleden plaats vond was hij in staat om te profiteren van de lage prijzen. Hij bezit nu een aantal bedrijven ondermeer een restaurant van wereldklasse. De meeste mensen waren niet zo gelukkig, omdat hun geld volledig onder controle binnen de landsgrenzen was toen de munt in een nacht fors werd gedevalueerd.

Als een effect van de hoge en lange termijn inflatie, worden slechts 2% van de woningen met een hypotheek verkocht. Zonder hypotheken, is cash koning. Maar weinig Argentijnen zijn in staat om zo veel geld te betalen, wat hen in de stijgende huurmarkt dwingt, in plaats van het verwerven van enige rijkdom, moeten ze hun geld voor de huur aan een ander geven.

Hoe Argentinië zo ver is kunnen komen, is vergelijkbaar met wat er nu gebeurt in Amerika en Europa. De Argentijnse overheid is een economische manipulator. Tot de fiscale ineenstorting  tien jaar geleden, controleerde de regering de olie maatschappijen. Bureaucraten bepaalden wie wat kreeg en hoeveel. Maar toen de regering failliet ging, werden de meeste activa verkocht, met inbegrip van de oliemaatschappijen. Nu zijn ze in particulier bezit, verdienen weer geld. Door strakke prijscontroles in Argentinië, exporteren de binnenlandse bedrijven hun energie over de grens naar Chili. Dat liet de auto's en vrachtwagens met weinig brandstof. Maar vanwege de als maar hoger wordende inflatie, probeerde de overheid de brandstofprijzen laag te houden. Met als gevolg lange rijen van auto’s voor de tankstations om brandstof te tanken. Vorig jaar, deed de regering een stapje terug. Het begon de prijscontroles op te heffen. De voor brandstof wachtende rijen werden teruggebracht van drie uur tot een uur.

Ondanks een socialistische regering, leeft meer dan 50% van de bevolking onder de armoedegrens en overleven alleen door te stelen, of van de resten uit afvalbakken, etc. Kortom een zeer gruwelijk en ontmoedigend omgeving die niet snel zal verbeteren.

Mensen hebben geen vertrouwen meer in het fiat geld van de overheid, en ondertussen dit goed begrepen uit eigen ervaring met het monetair beleid. Een beleid dat vergelijkbaar is met wat de FED en de ECB toepassen, wat niet betekent dat je een goud of zilveren bug moet worden, maar wel deze activa moet gebruiken om op eenvoudige wijze je vermogen te beschermen.

Een ander voorbeeld: Het voormalige hoofd van de centrale bank van Argentinië werd door de overheid ontslagen, omdat politici aandrongen de financiële reserves van de bank in het binnenland te besteden, terwijl de opgebouwde deviezenreserves van vitaal belang waren voor de afbetaling van de buitenlandse schulden. De bankier bleef bij zijn besluit en weigerde, en werd in februari 2010 ontslagen. Hij werd vervangen door een bankier uit hetzelfde hout gesneden als Ben Bernanke en Mario Draghi. Gemakkelijk plooibaar, meegaande bankiers, in één simpel woord 'oplichters'. Zelfs het nieuwe hoofd van de Argentijnse centrale bank vertelt zijn volk dat er "geen verband" is tussen geld drukken en inflatie.

In Argentinië weet je tenminste wel waar je aan toe bent; politici zijn oplichters en bureaucraten zijn incompetent, zo niet dan wel helemaal gek. Je moet dus op de een of andere manier om ze heen, door hun regels te ontwijken, om jezelf te beschermen. Je weet dat de overheidscijfers leugens zijn en beloftes niet worden nagekomen. Je weet wat je met hun valuta moet doen, zien er zo snel mogelijk weer van af te komen.

Dat is de reden waarom de regering in Argentinië honden heeft op de internationale luchthavens. Ze proberen niet om mensen te stoppen bij het binnenbrengen van drugs of wapens. Ze proberen te voorkomen dat mensen dollars meenemen naar het buitenland, door angst in de harten te creëren van degenen die proberen om hun peso's om te zetten in dollars en mee te nemen naar waar ze veiliger zijn.

Op dit moment onderneemt de regering Christina Fernandez Kirchner de gedwongen nationalisatie van de grootste oliemaatschappij van het land, welke voor 60% in handen is van de Spaanse Repsol-YPF. De regering argumenteerde; niet gelukkig te zijn met de beslissing van de eigenaren om niet meer te investeren in nieuwe ontwikkelingen. Dus, ze nemen het bedrijf nu in eigen hand, alsof de armlastige overheid meer gaat investeren!

De Argentijnse regering nam onlangs een nieuwe stomme wet aan. Deze moet voorkomen dat buitenlanders grote percelen landbouwgrond opkopen, waardoor buitenlandse eigenaren zich substantiële eigendommen verschaffen. Zo, dit is dan Argentinië! Binnenkort zal de westerse wereld in een soortgelijke conditie verkeren.

Als je van plan bent naar Zuid-Amerika te verhuizen, kun je beter denken aan landen als Uruguay of Chili. Je moet je daar wel aan de regels houden. Deze landen melden, nog nooit zo veel immigranten uit Europa en Amerika te hebben ontvangen, zoals nu het geval is. Het zijn mensen die denken dat Europa en Amerika failliet gaan en serieus de implicaties vrezen van de komende sociale onrust. In Uruguay en Chili hebben ze solide banken. Er is niet veel schuld, en het zijn landen niet te ver weg van Europa of Amerika. De mensen daar zijn ontspannen, en genieten van de veilige levensstijl. Ze kopen een boerderij op het platte land of een appartement aan de oceaan. Ze bereiden zich een onderkomen voor het geval er iets ergs gebeurt in hun eigen land.
 

 

Peter B. Meyer – copyright 25 april 2012

Stem of voeg toe aan:Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand
Dit artikel is gepost in Peter B. Meyer en getagged met , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Onze toekomst onthult in Argentinië

 1. Patricia zegt:

  Een korte aanvulling.
  Fysiek Goud gaat dienen als dekking voor een nieuw fiat geld systeem. De prijs van goud zal afhangen van de mate van dekking welke wordt gekozen voor het fiat geld systeem. De landen met het meeste fysieke goud zullen de grootste stem krijgen. Geld hoeveelheid gedekt door goud zal steeds worden uitgebreid, afhankelijk o.a.van de groei van de wereldbevolking. de prijs van fysiek goud kan dan alleen maar hoger worden.goud is eindig, papier niet.
  Wat er nu zal gebeuren en al gebeurd is een enorme vraag naar fysiek goud door de instituties
  met name de centrale banken. De Goud markt is klein, er is gewoon weg niet voldoende fysiek goud in de markt.
  Er zijn een aantal indicatoren die mijn mening ondersteunen, een enkele zal ik hier verwoorden:
  a. De prognose voor de goud aankopen door centrale banken zal oplopen in 2012 naar 700 ton;
  China heeft de banken toestemming gegevn om short te gaan op de dollar , dat betekend dat voor de Chinezen met een dollar rekening in China, zij fysiek goud mogen en kunnen aankopen nu ook met dollars en dat ook zullen doen. Er zijn veel,zeer veel dollars in China.
  Het gevecht om de belangrijkste IMF functies zal losbarsten. Dat is zeer belangrijk bij een door goud gedekt fiat geld systeem.
  mvg

  • Peter zegt:

   Helemaal juist Patricia. Onze toekomst is een monetair systeem gebaseerd op goud.
   Op 14 maart jl. schreef ik hierover een essay, als deze niet op de site staat, laat ik hem erop zetten. De tittel is:
   De slimme chinezen profiteren van de kunstmatig laag gehouden goud prijs.

   verder schreef ik op 3 april. In Gecontroleerde goud en zilver prijzen:
   Het concept van geloof waarop fiat geld is gebaseerd, benadrukt het belang van de machthebbers om de prijs van goud te beheersen, omdat dat de mate van vertrouwen beïnvloedt.

   Groet, Peter

 2. LJ zegt:

  Ik geloof zeker in dit duidelijke verhaal. Velen die hier kijken zullen dat doen omdat ze al het nut van goud en zilver inzien. Maar de overheid zal dit ook gaan zien en heel eenvoudig ‘speculanten’ aan gaan pakken die fysiek goud (zilver?) bezitten. Zij zullen een ‘bedreiging voor economische stabiliteit’worden genoemd en je moet je goud dus gewoon tegen de (gemanipuleerde)marktprijs inleveren. Van uitvoer zal al helemaal geen sprake meer zijn.
  Waar kun je veilig goud stallen in het buitenland nu het nog kan?

  • Peter zegt:

   L.J. het gevaar van goud en zilver confiscatie zit er dik in, als de overheden nerveus worden omdat ze inzien dat ze het tij niet meer met drukken van geld kunnen keren, dan is dat aan de beurt.
   Goud opslag buiten de EU is veiliger dan er binnen, maar biedt geen 100% garantie. In je tuin begraven of thuis in een goede kluis opbergen is ook een oplossing. Maar praat daarover met niemand, want je zult niet de eerste zijn die bestolen wordt. Munten bieden wat dat betreft een betere bescherming, om in eigendom te houden.
   Maar reken altijd op het meest slechte wat ons kan overkomen, dan valt het misschien nog mee, als het werkelijk gebeurt.
   Groet, Peter

 3. Patricia zegt:

  Het is gewoon zaak om je spaargeld niet voor een langere termijn vast te zetten, nog beter is om fysiek goud, zilver etc hiermee te kopen, anders je spaargeld in andere valuta omzetten en bewaren buiten de Eurolanden en de VS. Wees creatief en denk maar niet het zal zo n vaart niet lopen.
  Alle Centrale banken kopen met vers bijgedrukt geld tegen een gemanipuleerde prijs harde assets, waarom doe je niet het zelfde nu het nog kan. De markt fysiek goud is maar heel klein, straks kun en mag je geen fysiek meer kopen.
  Dat is dan voorbehouden aan de instituties/centrale banken en gaat dienen als anker voor een nieuw mondiaal geld systeem.
  Als deze instituties voldoende fysiek hebben verzameld, dan pas komt de overschakeling op dit nieuwe systeem, onder grote devaluaties van het fiat geldsysteem, Harde assets gaan dan als een speer omhoog.
  Wees verstandig en zet uw spaargeld niet voor langere tijd vast, de verkregen rente minus de te betalen belasting staat in geen verhouding tot de afwaardering van het fiat geld
  mvg

  • Peter zegt:

   Jawel Patricia, grotendeels juist wat je schrijft, behalve vreemde valuta zijn even waardeloos als de euro en dollar. Alle valuta’s in de wereld worden bijna gelijktijdig gemanipuleerd, want anders komt de handelsconcurrentie in gevaar.
   Valuta’s zijn net als boten op het water, gaat het tij omhoog dan gaat alles mee.
   Naar bededen is er niet meer bij, alleen als de depressie uitbreekt, maar dat is een ander verhaal.
   Groet, Peter