Herken je dit?

Dit stukje komt uit de Daily Wealth blog van vandaag:

Seabridge Gold has over $200 billion worth of gold and other metals in the ground at just one project…  Yet as I write, at $13 a share, Seabridge's stock market value is only $580 million.

Seabridge shares have fallen by nearly two-thirds since their highs last April (13 months ago). The crazy part of this fall is… the price of gold today is actually higher than it was last April, when Seabridge shares were in the mid-$30s…

It's not just Seabridge – the whole universe of gold stocks has been decimated.

Klinkt dit bekend, of sterker nog, heb je erger meegemaakt?

Ik ben niet de enige die verbaasd is. Lees maar wat Maarten Verheyen er over te zeggen heeft. En ik weet zeker dat hij namens veel mijnbouwaandeelbezitters spreekt!

De underperformance van de goudmijnen blijft me fascineren. Er wordt veel over gezegd maar nergens lees ik eigenlijk een sluitende verklaring voor deze wanprestatie. Je hebt hier een grondstof die 500% duurder wordt en de marges van producenten doet exploderen. Heel wat productieve mijnen verdienen vandaag $800 tot $1000 per ounce goud die ze produceren.

$800 tot $1.000.

Terwijl de goudprijs zelfs in 2002 amper boven de $300 uitkwam! In datzelfde jaar zette de Gold & Silver Index overigens een high neer van 90 punten. Vandaag zitten we aan 166 (+84%). De goudmijnen noteren momenteel niet ééns twee keer zo duur dan indertijd.

Wie de verklaring heeft, weet me te vinden.

Niet dat ik er over zeur. Ik ben altijd een groot voorstander van fysiek goud geweest en heb dit steeds een groot gewicht in mijn portefeuille bedeeld. Maar vandaag koop ik vooral de goudmijnen. Deze mogen rustig 10% tot 15% van mijn portefeuille uitmaken. Ik heb zelden een grotere onderwaardering gezien. Wie dergelijk koopjes laat liggen, heeft op de beurs eigenlijk niets te zoeken.

Ik deed de voorbije dagen wat research en ontdekte dat er één segment is binnen de goudmijnen die het wel beter wisten te doen dan goud. Ik heb twee bedrijven gevonden die het voorbije decennia 25% tot 30% gemiddeld rendement per jaar realiseerden.

Laat me dat even herhalen voor je: GEMIDDELD 25% tot 30% PER JAAR!

Geen enkele hedge fund manager deed beter over deze periode.

Het is niet de eerste keer dat ik over deze bedrijven spreek. Het zijn namelijk de "royaltieplays" die Tuur Demeester zo sterk aanbeveelt.

groeten,

Maarten Verheyen

Kortom, er zijn wel aandelen die goed presteren en veel mijnbouwbedrijven kunnen nu dividend uitkeren. Dat is natuurlijk mooi meegenomen als je toch van plan bent om mijnbouwaandelen te kopen.

Van mij ook een groet!

Wilbert

 

 

 

Stem of voeg toe aan:Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Geef dit als tip aan je Hyves-vrienden Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Print deze pagina of genereer een PDF-bestand
Dit artikel is gepost in Wilbert Geers en getagged met , . Bookmark de permalink.