Columns & Artikelen

Betrapt op (financiële) doping!

by Nico Pantelis on 15 augustus 2016

Het is uitzonderlijk kalm op de beurs, zelfs voor deze tijd van het jaar. We hebben een sterk vermoeden dat de Olympische Speler de boosdoener zijn. We vingen op dat professionele handelaren meer naar hun TV-scherm keken dan naar hun trade-scherm.

Beurspro’s zijn ook maar mensen: als iedereen naar de Olympische Spelen kijkt, waarom zij dan niet?!

Ook wij genieten dit jaar van mooie, spannende en uitdagende Spelen. Dit komt omdat de Olympische Spelen in belangrijke mate zijn gezuiverd van doping. En dat komt de competitie ten goede: er wordt weer met gelijke wapens gestreden.

Maar: hoe minder doping in de sport, des te meer in de financiële markten.

De centrale bankiers, de ‘coaches’ op de beurs, zetten aan tot steeds meer gebruik. Ze maken er zelfs geen geheim van en overspoelen de markten met financiële doping.

Europa, Japan, China, en meer recent ook Groot-Brittanië, overal worden de geldsluizen wagenwijd opengedraaid. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer ook Amerika weer volgt.

Dat wordt het ogenblik dat de obligatiebubbel naar zijn absoluut hoogtepunt stijgt.

Het mag dan wel niet zo aanvoelen voor de meeste beleggers, maar we begeven ons wel degelijk in een bubbel. Want in tegenstelling tot de rust op de beursvloer, was het nooit zo druk in de obligatiemarkten.

Er is een ware rush op obligaties gaande. In de afgelopen 1,5 maand werden 25% van alle nieuwe bedrijfsobligaties dit jaar verkocht. Dat is een uitzonderlijke versnelling die we niet eerder zagen.

obligatiebubbelOp de bovenstaande grafiek van Bloomberg is duidelijk te zien dat er dit jaar al meer ‘investment grade’ obligaties (hoge kwaliteit) werden verkocht dan in de voorbije jaren. En we hebben nog 5 maanden te gaan in 2016.

Toch voelt het niet aan een bubbelperiode. Dat komt omdat obligatiebubbel nu eenmaal anders gestructureerd zijn dan aandelenbubbels.

We overlopen enkele punten waaraan we kunnen zien dat we ons te midden van een obligatiebubbel begeven:

 • De hefbomen op bedrijfsobligaties zijn exponentieel toegenomen in 2016;
 • Ongeziene instroom voor bedrijfsobligaties, aan het einde van een economische cyclus;
 • Meer uitgiftes van bedrijfsobligaties, terwijl bedrijfsmarges afnemen;
 • Meer vraag naar hoogrentende bedrijfsobligaties, ondanks toegenomen risico’s (bijvoorbeeld in de energiesector);
 • Meer nieuws over obligaties, met name over toenemende problemen.

Dit zijn enkele punten van onverantwoord gedrag door obligatiebeleggers.

Aan de basis van dit alles zit natuurlijk het monetaire dopingbeleid.

Beleggers worden als het ware gedwongen door de autoriteiten om zich onverantwoord te gedragen. Bovendien creëren de centrale banken een vacuüm: door hun rentebeleid en opkoopprogramma’s, ontstaat er een tekort aan obligaties in de markten.

Dit tekort zorgt voor een te laag aanbod, in combinatie met een grote vraag, en je krijgt vanzelf een astronomische stijging in de waarde van de obligatiemarkt.

Het probleem van bubbels is: je weet nooit wanneer ze uit elkaar spatten. Het feest kan morgen voorbij zijn, maar kan nog jaren blijven duren. Zolang de markt de centrale banken blijft volgen, kan deze bubbel blijven groeien. Ertegenin gaan heeft geen zin!

Bij Slim Beleggen gaan we dit onheilsmoment niet afwachten. We denken liever enkele stappen vooruit. Wat als de obligatiemarkt leegloopt, hoe ziet de wereld er dan uit?

We denken dat vaste activa een grote instroom aan vers kapitaal uit de obligatiemarkten zullen zien. Niet enkel omdat beleggers beseffen dat obligaties veel te duur zijn, maar vooral ook omdat het aanbod van vaste activa zeer beperkt is.

We nemen nog eens de goudmarkt erbij als voorbeeld. Alle goud wat ooit is bovengehaald, heeft een waarde van 8 biljoen dollar. Dat lijkt in eerste instantie veel, maar de waarde van de wereldwijde obligatiemarkt is minimaal 10x zo groot!

Of een andere statistiek: de marktwaarde van alle goudproducenten samen, is minder dan de waarde van Coca-Cola.

Dit zijn hallucinante cijfers, als je erbij stilstaat. Het kan niet anders dan dat er deze vaste activa straks zullen profiteren van de uitstroom uit obligaties.

We hoeven overigens niet ver te zoeken om het begin van deze geldstroom te vinden. Want daar waar centrale bankiers eerder aan de basis stonden van de obligatiebubbel, zijn ze nu ook de eerste kopers van vaste activa.

Niet enkel zijn centrale bankiers sinds enkele jaren weer netto-kopers van fysiek goud, meer recent bleek dat de Zwitserse centrale bank goudmijnaandelen kocht… en niet zo’n beetje!

De SNB heeft inmiddels een portefeuille aan goudmijnaandelen verzameld ter waarde van 1 miljard dollar. En de koopdruk lijkt met de maand toe te nemen. De centrale bank heeft zelf last van z’n gedrag: door een tekort aan papier, zijn ze verplicht om aandelen te kopen, zelfs goudmijnaandelen!

goudmijnen-snbHierboven ziet u een lijst van goudmijnaandelen in de portefeuille van de SNB. En dit is slechts een momentopname. Wellicht staan er al veel meer aandelen op de balans.

U vroeg zich af waarom goudmijnen zo hard stegen in de afgelopen 7 maanden? Hierboven krijgt u alvast een deel van het antwoord op uw vraag.

Als zelfs centrale banken goudmijnaandelen kopen, dan lijkt het hek van de dam.

We kunnen het niet voldoende benadrukken: dit is een splinternieuwe bull market voor de goudmijnsector. In dit soort marktklimaat doet u er heel verstandig aan om kwaliteit voor de voorrang te geven op de populaire namen.

In een dergelijke klimaat kan u met TOPKWALITEIT een onuitwisbare voorsprong nemen. Wat we hier precies mee bedoelen, dat ziet u perfect aan de prestatiegrafiek van het Goud & Zilver Rapport.

gzr-bull-marketOp de bovenstaande grafiek is niet enkel goed te zien dat de Selectielijst van het Goud & Zilver Rapport het beduidend beter doet dan het sectorgemiddelde (HUI-index), met respectievelijk+231,5% versus +139,2%.

Onze Selectie deed het op een jaar maar liefst 93% beter dan de sector.

Maar er is meer. Als we zeggen dat u TOPKWALITEIT in een nieuwe bull market moet hebben, dan levert dit ook keiharde feiten op.

Dat kan u zien aan de verticale rode lijn op de bovenstaande grafiek. Die markeert het startpunt van de nieuwe bull market. Het Goud & Zilver Rapport deed het voorheen ook al beter dan de sector, maar niet uitmuntend beter.

Sinds de nieuwe bull market, loopt onze Selectielijst steeds verder uit op de sector. Dat is exact hetgeen we bedoelen: geef TOPKWALITEIT de voorkeur, want ze bezorgen uw portefeuille een onuitwisbare voorsprong.

Nu maandag is het weer zo ver. Dan krijgen de abonnees van het Goud & Zilver Rapport weer een gloednieuwe editie van hun favoriete uitgave in de mailbox. Deze maand besteden we vooral aandacht aan het nieuwe resultatenseizoen, want de nieuwste cijfers die we zagen leverden weer veel stof tot nadenken op.

De belangrijkste bevindingen en cijfers penden we weer op. Maar liefst 5 aandelen uit onze Selectielijst kregen de volle aandacht:

 • 2 goudmijnaandelen;
 • 2 zilvermijnaandelen;
 • 1 goud royalty.

Bovenstaande posities werden grondig doorgelicht. Onze conclusies en adviezen leest u zoals steeds weer in een gloednieuwe, en propvolle editie van het Goud & Zilver Rapport.

Wil u deze nieuwe versie van het Goud & Zilver Rapport ontvangen? Ga dan naar deze link, en vink het abonnement naar keuze aan.

Slim Beleggen

Redactie Edelmetaal-Info: deze mail kreeg ik vanmorgen als abonnee van het Goud&Zilver Rapport (natuurlijk gelijk bekeken!):

We hebben opnieuw een zeer interessante maand achter de rug voor de goudsector. Niet enkel vanwege het nieuwe resultatenseizoen, maar vooral ook door de aanhoudende stijging van de goud- en zilvermijnsector tegen een achtergrond van een stabilisatie van de goud- en zilverprijs.

Dit zorgt bij sommige posities voor een zekere ‘volle’ waardering, waardoor we her en der inmiddels adviseren om wat winsten van tafel te nemen. Hoe en waar we dit precies doen, dat leest u in dit nieuwe Goud & Zilver Rapport.

Verder zijn er weer de gebruikelijke uitgebreide updates van diverse aandelenpositie uit de Selectielijst:

 • Update Mid Tier Goudmijnaandeel
 • Update Junior Zilvermijnaandeel
 • Update Major Zilvermijnaandeel
 • Update Royalty Goudmijnaandeel
 • Update Mid Tier Goudmijnaandeel

>>> DOWNLOAD GOUD & ZILVER RAPPORT

Met vriendelijke groeten,

Slim Beleggen

Disclaimer bij columns op Edelmetaal-Info.nl: auteur schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. Artikelen op Edelmetaal-Info zijn bedoeld als startpunt voor je eigen onderzoek.

Nico PantelisBetrapt op (financiële) doping!