Columns & Artikelen

Rente en goud

by Beleggers Plaats on 31 oktober 2016

De rente
De rentevoeten zijn in reële termen negatief op een periode van tien jaar. Dat is een abnormale situatie die niet kan blijven duren. Heel wat banken en verzekeraars beginnen echt de pijn hiervan te voelen en moeten dan ook overgaan tot het afdanken van mensen. De digitalisering doet hier nog een schepje bovenop.

Op de onderstaande grafiek zie je dat de nominale en reële rente (dus na aftrek van inflatie) negatief zijn:
_mail9351600_we3

Maar de negatieve rentevoeten hebben niet voor iedereen negatieve gevolgen. Kijken bijvoorbeeld maar eens naar Zwitserland. Bern, waar de administratie gevestigd is, rapporteerde eerder deze week dat het onverwachts een overschot op de lopende rekening zou boeken van maar liefst 2,2 miljard Zwitserse frank. Dat is het gevolg van het feit dat de Zwitserse belastingbetalers er alles aan doen om hun rekeningen zo vroeg mogelijk te betalen, en dat beleggers in Zwitserse obligaties moeten betalen om geld uit te lenen aan de overheid. De overheid had hiervoor een klein tekort voorspeld.

De Zwitsers staan bekend voor hun orde en stiptheid. In zekere zin is dit dus een pervers gevolg van de negatieve rentevoeten die de Europese Centrale Bank heeft ingevoerd om de economie op te krikken.

In plaats van kosten te betalen om geld aan te houden op bankrekeningen, hebben Zwitserse bedrijven er de voorkeur aan gegeven om het over te dragen aan de overheid, die tot onlangs bonussen gaf voor vroegtijdige betalingen van de belastingen.

Het is een gekke situatie: in andere landen doen mensen er alles aan om hun belastingen zo laat mogelijk te betalen. Maar eigenlijk is dit een perfect rationele situatie, zegt Kaniel Kalt, hoofdeconoom van UBS in Zwitserland, in een recent interview.

Begin vorig jaar duwde de Zwitserse centrale bank de officiële rentevoeten diep in negatief territorium, aangezien het er alles aan moest doen om de opmars van de Zwitserse frank af te blokken, aangezien die de export van het land onder druk zette.

Bijna de volledige rentecurve in Zwitserland is momenteel negatief tot een periode van 20 jaar, wat effectief betekent dat mensen geld moeten bijleggen om aan de overheid te mogen lenen. Hoewel de Zwitserse retailbanken de gewone bankklanten over het algemeen hebben kunnen beschermen tegen negatieve rentevoeten, worden bedrijven afgestraft omdat ze grote hoeveelheden cash aanhouden.

De perverse effecten kunnen niet uitblijven. Thomas Jordan, de voorzitter van de Zwitserse nationale bank, zei eerder deze week al dat een langere periode met negatieve rentevoeten ongewenste neveneffecten zou hebben, met inbegrip van het opslaan van Zwitserse bankbiljetten en een bedreiging voor de financiële stabiliteit.

De Zwitserse overheid profiteert niet alleen van een boost van de financiële situatie, ze moet eveneens geen kosten op bankrekeningen betalen. Ze is immers expliciet uitgesloten van de situatie en heeft dus niet te lijden onder de negatieve rentevoeten die worden opgelegd door de Zwitserse centrale bank. Maar wanneer het tij keert, dan zullen er dalingen komen van de inkomsten en ook hogere rentebetalingen.

 

Obligaties

Obligaties zijn echt geen aantrekkelijke activaklasse meer, zeker wanneer we het hebben over het klassieke staatspapier. Beleggers beseffen dit natuurlijk ook, en gaan altijd een trapje hoger op de risicoschaal.

Wat enorm goed werkt op dit moment bij beleggers is allerhande schuldpapier van de opkomende landen. In het Engels noemen we dit ‘emerging market debt’, obligaties van snel opkomende landen dus.

Beleggers hebben de afgelopen jaren enorme sommen belegd in deze activaklasse. Volgens het meest recente IMF Global Financial Stability rapport, is de bedrijfsschuld in opkomende landen gestegen van 4 biljoen dollar tot 18 biljoen dollar in 2014. Als we naar de grafiek hieronder kijken, dan is dit cijfer waarschijnlijk toegenomen tot maar liefst 20 biljoen dollar.

Bedrijven uit de ontwikkelende landen, van Azië tot Centraal-Europa tot Latijns-Amerika, geven enorme hoeveelheden schuldpapier uit in dollar, in afwachting van een mogelijke en zelfs waarschijnlijke renteverhoging in de Verenigde Staten.

_mail9351600_we4
Staat er weer een crisis voor de deur in de opkomende landen? Dat zou best wel eens kunnen. Bedrijven en overheden uit de opkomende landen zijn immers relatief gevoelig voor een stijging van de Amerikaanse dollar. Op dit moment staat er zowat 20 biljoen dollar aan USD bedrijfsschuld uit in de opkomende landen. Maar het probleem is, en dat zegt Brecht Arnaert van MACRO Trends ook duidelijk, dat de Amerikaanse dollar in waarde zal stijgen.

De USD index, een mandje van verschillende valuta’s die worden afgezet tegenover de Amerikaanse dollar, begint steeds sterker te worden.
_mail9351600_we5De dollarindex post al verschillende weken op rij een winst. Het hoogtepunt van dit mandje staat nu in de buurt van de 98,91 punten. Het is meteen het hoogste peil sinds februari. Na een korte adempauze eerder dit jaar, is het duidelijk dat de dollar opnieuw aan het stijgen is. Een overtuigende doorbraak door het niveau van 1,00 USD zou een enorme rush naar boven kunnen inleiden.

Het is dan ook rationeel voor bedrijven in de emerging markets om te lenen in Amerikaanse dollars. Daar is de rente een stuk lager dan in bijvoorbeeld Brazilië, waar de rentevoeten op een niveau van maar liefst 27% staan! Het is daarom veel goedkoper om een lening te sluiten in Amerikaanse dollars. De VS zijn nog steeds de financiële toppers en leiders op het wereldtoneel, en daardoor is het gemakkelijker om krediet te krijgen. De schuldmarkten daar zijn enorm liquide.

Net zoals tijdens bijna elke crisis in het verleden, zal de Amerikaanse dollar fors verstevigen tijdens de volgende meltdown. In de periode van de financiële crisis van 2008 steeg de USD index van 72 cents tot 88,2 cents op een periode van slechts enkele maanden. Tijdens de Aziatische crisis van 1997 steeg de index van ruwweg 88 cents tot 1,02 dollar.

Brecht Arnaert zegt dat wanneer alle activa overgewaardeerd zijn tegenover cash, het mogelijk is dat cash ondergewaardeerd is tegenover alle andere activa. Als je schulden luiden in zwakke munten zoals de Turkse lira, de Indonesische roepie of andere, dan ben je natuurlijk erg gelukkig. Maar als je de schulden hebt uitstaan in Amerikaanse dollar, dan zing je meteen wel een stukje lager!

Jaren die eindigen op een ‘7’ kennen wel eens een crisis… Wordt 2017 opnieuw zo’n jaar? We weten het natuurlijk niet, maar je bent maar beter voorbereid op zoiets.

Dat is precies wat we doen bij MACRO Trends. Brecht Arnaert wil ervoor zorgen dat je een crisisbestendige portefeuille kan opbouwen. Het behoud van kapitaal en het nastreven van veiligheid zijn zoveel belangrijker dan het najagen van enkele procentjes rendement. Beleggers dienen dit goed te beseffen. Brecht heeft alles in huis om de nodige kennis te hebben rond deze onderwerpen. Als monetair expert kent hij de geschiedenis en hoe ze zal uitdraaien als geen ander.

Goud en grondstoffen

De goudprijs begint een beetje van zijn pluimen te verliezen in dollar, maar in euro blijft hij nog altijd enorm sterk. Dat zien we duidelijk op de onderstaande grafiek van de goudprijs in euro op een jaar tijd:

_mail9351600_we6
De vraag is wat er met het goud gaat gebeuren na een rentestijging in de Verenigde Staten, die waarschijnlijk in december zal worden doorgevoerd.

Als we verschillende artikelen lezen in de mainstream pers, maar bijvoorbeeld ook in vooraanstaande beleggingsbladen zoals het Amerikaanse Barron’s, dan zal goud fors lijden onder een renteverhoging. Het klopt dat goud in de eerste zeven maanden van dit jaar met maar liefst 29% was gestegen en daarna wat van zijn pluimen verloren is. Dat heeft te maken met het feit dat vanaf augustus beleggers er meer van overtuigd zijn geraakt dat de Amerikaanse centrale bank de renteverhogingen zal doorvoeren.

Veel mainstream analisten hebben het dan ook lastig om argumenten te bedenken waarom de goudprijs de komende maanden zou blijven stijgen. Volgens hen zijn er weinig triggers daarvoor. Dat denkt bijvoorbeeld ook een analist van Bank of America Merrill Lynch. In een recente researchnota die werd uitgestuurd aan klanten van de bank, wordt gezegd dat het opwaartse potentieel van goud beperkt is, vooral door de verwachte renteverhoging die in december aanstaande zal worden doorgevoerd.

Aangezien goud rente noch dividenden betaalt, gaat het edelmetaal doorgaans lager wanneer de rentevoeten stijgen. Op dit moment is er een kans van bijna 70% dat het in december effectief tot een renteverhoging komt.

Maar wat is het alternatief indien de rente toch weer wat stijgt? Vastrentende beleggingen zoals staatsobligaties gaan dan heus niet super interessant worden. Bovendien blijft het monetaire beleid extreem soepel, en zullen de centrale banken wereldwijd er alles aan doen om het geld waardelozer te maken, zodanig dat de enorme schuldenlast van de overheden (en ook de privésector) gevoelig kan afnemen door deze als het ware weg te inflateren.

Goud heeft trouwens in het verleden al enkele van zijn beste prestaties neergezet toen de rente steeg. Er is geen alternatief om de portefeuille te beschermen tegen de gekke fratsen van de centrale bankiers. Dus ook indien de rente stijgt, is goud meer dan valabel in elke beleggingsportefeuille.

Ook de zilverprijs doet het nog steeds meer dan behoorlijk. Op de grafiek hieronder ziet u de evolutie op één jaar in euro. Er staat inderdaad nog steeds een mooie winst van meer dan 11% op de tellers. Hoeveel beleggingen kunnen daarmee wedijveren? Het zullen er niet veel zijn!

_mail9351600_we7Voor wie wil beleggen in goud, maar er nog een aantal vraagtekens over heeft, is MACRO Trends een uitgelezen plek om meer kennis op te doen. Want bij beleggen in goud komt heel wat kijken: welke munten kies je, waar sla je ze op, waar koop je ze… enzovoorts.

De meeste beleggers denken hier niet over na, maar Brecht Arnaert gelukkig wel! Je vindt hier alle info over goud in MACRO Trends!

Redactie edelmetaal-info: BRON: Bovenstaande is een deel uit de nieuwsbrief van Beleggersplaats.nl

Disclaimer bij columns op Edelmetaal-Info.nl: auteur schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. Verder geldt de algemene disclaimer waarvoor deze zin zeer essentieel is: De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Beleggers PlaatsRente en goud