Columns & Artikelen

De wereld stopt niet met draaien

by Beleggers Plaats on 12 november 2016

De overwinning van Donald Trump mag dan ook opnieuw beschouwd worden als een overwinning van de anti-stemmers. De Amerikanen hebben tegen het establishment gestemd. Vooral de middenklasse heeft de buik vol van Washington DC. Naar de reden waarom moet niet lang gezocht worden: ze zijn de toegenomen economische ongelijkheid spuugzat. En dus zit de wereld, willen of niet, 4 jaar lang met Donald Trump opgezadeld.

Maar laat ons eerst even kijken wat de mogelijke economische gevolgen van diens presidentschap kunnen zijn. Hij was tijdens zijn campagne een fervent voorstander van fors lagere belastingen, het heronderhandelen van handelsverdragen (in het voordeel van de VS, of wat had u gedacht?), het vragen van een grotere bijdrage van de NATO-partners enzovoort. Klinkt niet bepaald veelbelovend, maar daarbij dient meteen opgemerkt dat Trump zijn verkiezingsretoriek waarschijnlijk minstens deels zal moeten inslikken wegens niet te realiseren. Bovendien stopt de wereld niet met draaien en de kans is klein dat de economische groei zal stilvallen omdat Trump de steven richting Witte Huis wendt.

Het woord is nu aan de FED

_mail9450250_we2Om die groei veilig te stellen, wordt op een andere machtige vrouw gerekend. Janet Yellen, gouverneur van de Amerikaanse centrale bank, zal nu eindelijk spijkers met koppen moeten slaan. Ze heeft haar landgenoten voortdurend ingehamerd dat de economische motor in de VS niet langer meer sputtert en zal nu eindelijk daadwerkelijk de beloofde renteverhoging moeten doorvoeren. Maar niet iedereen is het er mee eens dat Yellen moet verhogen. Er zijn twee kampen die het grondig met elkaar oneens zijn. Een eerste groep economen is van mening dat de rente zo snel mogelijk omhoog moet, kwestie van over voldoende slagkracht te beschikken wanneer de volgende recessie zich aandient. Hun tegenstanders zijn van mening dat het klinkklare onzin is. Door de rente vroegtijdig te verhogen, zou Yellen het economisch herstel vakkundig in de kiem smoren. En dat op een moment dat de economie slechts met horten en stoten recht krabbelt.

 

 

Europa wil meer infrastructuurwerken

In Europa woedt een heel andere discussie. Aan deze kant van de Atlantische Oceaan begrijpt iedereen dat het nog veel te vroeg is om aan het optrekken van de rente te denken. Sommigen zouden wel graag zien dat de Europese Centrale Bank begint te taperen, dat wil zeggen haar programma ter inkoop van obligaties terugschroeft. Stilaan wint het besef terrein dat de Europese variant op het Amerikaanse quantative easing programma toch geen zier heeft geholpen en dat het hoog tijd is om iets nieuws uit te proberen. En dat ‘iets’ zou moeten komen van de overheden in de vorm van meer investeringen in onder andere infrastructuurwerken. Toeval of niet, wordt daarop gezinspeeld op een tijdstip dat in een aantal landen verkiezingen in de lucht hangen. 2017 belooft een belangrijk jaar te worden, heel wat regeringen zullen aan de kiezers toestemming moeten vragen om hun beleid voort te zetten. Die kiezers zullen boter bij de vis willen zien, in de vorm van concrete resultaten op het vlak van infrastructuurwerken. Want die brengen heel wat banen met zich mee.

 

Economie kan een duwtje in de rug best gebruiken

_mail9450200_we3We willen ons niet mengen in het debat, maar het staat als een paal boven water dat de wereldeconomie een duwtje in de rug goed kan gebruiken. Dat blijkt onder andere uit de verkoopcijfers van Caterpillar (NYSE: CAT). De grootste machinebouwer in de wereld ziet de verkopen alsmaar achteruitboeren, zonder dat er een trendommekeer in de maak lijkt. De boodschap die dit bedrijf de wereld instuurde, liet aan duidelijkheid niets te wensen over. The Cat signaleerde in grote delen van de wereld met grote uitdagingen geconfronteerd te worden. Er is overcapaciteit aan de zware machines die het bedrijf verkoopt. De meeste eindmarkten waarop Caterpillar actief is, blijven op zijn zachtst gezegd uitdagend. Zo staan in de VS een groot aantal overbodig geworden locomotieven op de sporen te roesten. In de mijnbouwsector zijn een aantal grote trucks technisch werkloos, eveneens vanwege overcapaciteit. Janet Yellen moet daarom nog maar eens goed nadenken alvorens ze de rente verhoogt.

 

Inflatie omhoog, de rente eveneens

Maar misschien komt Yellen met haar ingreep te laat, want op de financiële markten lijkt een kleine trendommekeer in de maak te zijn. Vanaf de laatste week van oktober begon de rente daar aan te trekken. Het is te vroeg om al te spreken van een ‘brave new world’, maar toch mag het signaal van de oplopende rente niet zo maar verwaarloosd worden. Vooral omdat dit gepaard gaat met signalen die er op kunnen wijzen dat we (eindelijk) weer wat inflatie krijgen. Op de obligatiemarkten is men er alvast niet gerust in, want meer inflatie en meer rente kunnen daar een klein bloedbad veroorzaken. De obligatiekoersen waren in de maanden voordien fors gestegen, in zoverre dat sommige analisten met hoogtevrees af te rekenen kregen. Want is er geen wet die zegt dat wat omhoog gaat, vroeg of laat weer naar beneden moet komen?

Iemand die het concept van inflatie als geen ander kent, is onze hoofdstrateeg van MACRO Trends: Brecht Arnaert. Ontdek hier wat Brecht voor jou kan betekenen om je vermogen in stand te houden. 

 

De banksector is gevoelig voor een correctie
op de obligatiemarkten

Het belangrijkste risico waar de financiële markten mee geconfronteerd worden, is dat van een te sterke stijging van de rente. In een dergelijk scenario dreigen de banken namelijk opnieuw de kop van jut te worden. De banken hebben gezamenlijk voor een bedrag van 2.400 miljard dollar aan obligaties op de balans staan. De koersen van deze obligaties kunnen in geval van een rentedaling fors naar omlaag gaan, met als gevolg dat de banken een nieuwe aderlating zouden ondergaan. Voorlopig is het nog te vroeg om te panikeren, maar de situatie bij de obligaties moet toch op de voet gevolgd worden. Jeff Caughron, chief operating officer bij Baker Group, stelt vast dat de banken vanwege het geboden rendement nog steeds Amerikaanse staatsobligaties blijven kopen. De koersen van deze obligaties kunnen echter verder corrigeren naarmate hun rendement verder oploopt richting 2%.

 

Hangt er stagflatie in de lucht?

De inflatie lijkt dus aan een come-back te werken op een moment dat dit de wereldeconomie niet zo goed uitkomt. Want ondanks alle stimulerende maatregelen verloopt het economisch herstel met horten en stoten. We kunnen dit aantonen met een willekeurige indicator zoals bijvoorbeeld de Chicago PMI. De index van de aankoopmanagers voor de regio Chicago is teruggevallen tot een dieptepunt voor de afgelopen 5 maanden op een moment dat de inflatie aan de deur klopt. Maar er bestaat een naam voor aantrekkende inflatie in een omgeving van zwakke economische groei en die naam is stagflatie. En stagflatie in de economie is een scenario dat we kunnen missen als kiespijn. Want deze economische plaag is bijzonder moeilijk te bestrijden.

 

En dan zijn er de schulden nog

_mail9450200_we4aBovendien is er nog een ander probleem dat we niet uit het oog moeten verliezen, en dat is van de schuldenberg waar wij en de rest van de wereld onder gebukt gaan. Het is een publiek geheim dat het met de schulden van kwaad naar erger gaat. En dat kunnen we met cijfers aantonen. De kampioen in het maken van schulden is China, dat alle andere landen ver achter zich laat. Over de afgelopen 12 maanden zijn de Chinese schulden met 4.500 miljard dollar toegenomen, een bedrag dat we ons maar moeilijk kunnen voorstellen. De Amerikaanse schulden stegen met 2.200 miljard dollar, de Japanse met 870 miljard dollar en de Europese met 550 miljard dollar. Of met andere woorden: China maakte in het afgelopen jaar meer schulden dan de Verenigde Staten, Japan en Europa samen.
 

 

Kunnen dollar- en goudprijs op hetzelfde moment
duurder worden?

Op de markten voor edelmetalen is het momenteel relatief rustig. Het is duidelijk dat de beleggers de kat even uit de boom kijken wat rente en inflatie betreft. Meer inflatie en hogere rentevoeten zijn in normale omstandigheden geen geschikte voedingsbodem voor een rally bij de edelmetalen. In normale omstandigheden is er een negatieve correlatie tussen de goudprijs en de dollarkoers. Wanneer de één stijgt, daalt de ander. En vice versa. Raoul Pal, ex-medewerker en algemeen beschouwd als één van de beste “big-picture” beleggers in de wereld, gelooft echter dat de omstandigheden zo abnormaal zijn, dat het perfect mogelijk kan zijn dat dollar en goud in de komende maanden in dezelfde richting zullen bewegen. Meer zelfs, Pal gelooft dat de beleggers in de komende maanden in toenemende mate bescherming zullen zoeken bij het goud, een stijgende dollar of geen stijgende dollar. Tegen die achtergrond zou de goudprijs volgens hem door het plafond kunnen vliegen. Pal is een man naar wie in de Verenigde Staten wordt geluisterd. Hij beheert momenteel een hedge fund, maar is ook de auteur van The Global Macro Investor. Een blad dat veel gelezen wordt.

 

En dan is er nog Jim Rickards

_mail9450250_we6Iemand die er ook vast van overtuigd is dat de goudprijs steil omhoog zal gaan, is de welbekende Jim Ricards. Jim heeft een nieuw boek geschreven onder de veelzeggende titel The Road to Ruin: The Global Elites’ Secret Plan for the Next Financial Crisis. De analyse van Ricards is heel eenvoudig: in 2008 waren we maar een paar uur verwijderd van de totale catastrofe en nadien hebben de centrale banken alles fout gedaan wat ze maar fout konden doen. Helaas zijn de centrale bankiers sindsdien niets wijzer geworden. Ze zullen opnieuw dezelfde fouten maken, maar ditmaal met veel ernstigere gevolgen want elke crisis is erger dan de vorige. En zo komen we dan op de situatie op de beursvloer. Volgens Rickards bevinden de beurskoersen zich op ongeveer hetzelfde niveau als ze zich in november 2014 bevonden, er is dus in de afgelopen 2 jaar niets gebeurd. Of toch, want we krijgen steeds grotere bewegingen. Dat zal ook in de toekomst zo blijven, de volatiliteit zal zelfs nog groter worden naarmate het crisisgevoelen toeneemt. Voor gewone aandelenbeleggers is de beurs een gevaarlijke plaats geworden.

 

Redactie edelmetaal-info: BRON: Bovenstaande is een deel uit de nieuwsbrief van Beleggersplaats.nl

Disclaimer bij columns op Edelmetaal-Info.nl: auteur schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. Verder geldt de algemene disclaimer waarvoor deze zin zeer essentieel is: De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Beleggers PlaatsDe wereld stopt niet met draaien