Columns & Artikelen

Opleving bij grondstoffen?

by Beleggers Plaats on 28 november 2016

Grondstoffen
De grondstoffenbedrijven doen het de laatste tijd weer beter, maar we moeten niet te snel victorie kraaien. Op de grafiek zie je duidelijk dat er sinds 2014 nog altijd een verlies is van maar liefst 40% voor de brede CRB Index. Dat is een index die zowel basismetalen, edelmetalen, zachte metalen als energie opneemt.

Opvallend is uiteraard de sterke correlatie met de Amerikaanse dollar. Algemeen kunnen we stellen dat grondstoffen omgekeerd bewegen met de Amerikaanse dollar. Als de USD stijgt, wordt de liquiditeit krapper, en dat is uiteraard minder goed nieuws voor grondstoffen, die in dollar verhandeld worden op de wereldmarkten. Dat verklaart ook waarom de USD Index, een mandje valuta’s tegenover de dollar, sinds 1 juli 2014 met maar liefst 26% is gestegen. De uiteenlopende prestaties van beide kunnen niet duidelijker worden weergegeven:

 _mail9560600_we1

De bazen en CEO’s van grondstoffenbedrijven zijn dan ook een heel stuk minder optimistisch en veel soberder dan een paar jaar geleden. Kapitaaldiscipline is het belangrijkste woord geworden in deze sector. Een jaar of vijf geleden was dat nog ‘grondstoffensupercyclus’, maar dat woord is helemaal van tafel geveegd.

Maar zoals zo vaak in deze cyclische sector is het vaak het donkerst voor het daagt. De vraag uit China naar basismetalen is iets toegenomen, en als de nieuwe president-elect van de Verenigde Staten, Donald Trump, zijn plannen om grote infrastructuurwerken kan doorvoeren, zal er nog een sterke vraag naar grondstoffen zijn. Dat is ook te merken aan de aandelenkoersen van belangrijke mijnbouwbedrijven. De vijf grootste gediversifieerde mijnbouwers zijn sinds de laagtepunten in januari allemaal met minstens 100% gestegen.

Nu de vraagkant van de grondstoffensector is verbeterd, vragen beleggers zich af of de kapitaaluitgaven van de mijnbouwbedrijven voldoende zijn gedaald om opnieuw een periode te krijgen van duurzame en aanhoudende prijsstijgingen voor industriële metalen.

Op de onderstaande grafiek zie je duidelijk dat de capex (kapitaaluitgaven) van de belangrijkste vijf mijnbouwbedrijven fors is gedaald, en daardoor beter zijn afgestemd op de groei van de Chinese bouwsector.

 _mail9560500_we2

We zeiden al dat de belangrijkste mijnbouwers sinds januari zowat verdubbeld zijn. Op de onderstaande grafiek zie je dan ook de evolutie van het aandeel van Rio Tinto. Deze evolutie spreekt boekdelen:

_mail9560600_we3aDe kapitaaluitgaven in de mijnbouwsector zijn sinds de piek in 2012 fors gedaald, maar de vertraging in de Chinese bouwsector, de belangrijkste driver voor de vraag, is zelfs nog drastischer geweest. Zelfs na het herstel in vastgoed dit jaar, zal de capaciteit fors onder het gemiddelde liggen.

Ondanks een daling met 50% sinds 2012 blijft de totale kapitaaluitgave van de vijf belangrijkste wereldwijde mijnbouwbedrijven (BHP Billiton, Rio Tinto, Vale, Anglo American en Glencore), meer dan 50% hoger zijn dan in 2012. Dit jaar zijn de dalingen in de budgetten een stuk groter. De meeste grote mijnbouwbedrijven hebben nog een bijkomende 40% in de uitgaven gesnoeid.

Het herstel in de Chinese vastgoedsector heeft een mooie impuls gegeven. Het probleem, of de uitdaging, is wel dat de bounce waarschijnlijk tijdelijk is, en wordt gedreven door kopers die gestimuleerd worden door goedkope hypotheekleningen.

Maar de basismetalen komen van zo ver, dat het waarschijnlijk is dat de prijsstijgingen nog wel een tijdje aanhouden. De prijzen van ijzererts bijvoorbeeld zitten al een aantal weken in de lift. De prijzen zijn sinds september maar liefst 30% gestegen, ondanks een lichte correctie na de verkiezingen. Maar bij gebrek aan een nieuwe vraagdriver die even groot is als die van China, dat maar liefst de helft van de consumptie van koper en ijzererts op wereldschaal opslokt, lijkt de investering in mijnbouw nog hoog. Als Trump voldoende zijn best doet, kan het nog wel een verdere ondersteuning bieden.

Een stimulus met een Republikeinse stempel kan echter minder voor de hand liggen dan we allemaal denken. Over het algemeen geven de Republikeinen immers de voorkeur aan belastingverlagingen in plaats van aan rechtstreekse investeringen. Ook moeten we de plannen van Trump in perspectief plaatsen: een investeringsplan van 1 biljoen dollar, het officiële plan van Trump, over een periode van tien jaar is minder indrukwekkend dan het lijkt. Ter informatie: de Chinese investeringen in infrastructuur in 2015 alleen al bedroegen bijna 2 biljoen dollar, en het tempo stijgt aan maar liefst 300 miljard dollar per jaar.

Wat moeten beleggers nu doen? Het is nog een beetje te vroeg om duidelijke conclusies te trekken. Het beste is om te kijken naar de resultaten over 2016 om vast te stellen of de combinatie van hogere grondstoffenprijzen en dalende kapitaaluitgaven werkt.

 

De rente

Na de vrij onverwachte overwinning van Trump zijn de rentevoeten fors gestegen. Vrijwel alle analisten menen dat dit te maken heeft met de infrastructuurplannen die Trump in de kast heeft liggen, maar dat is niet alles.

We zien dat de markten een reden nodig hadden om eens flink te corrigeren. De rentevoeten waren immers gedaald tot zulke belachelijke niveaus, dat een correctie zich opdrong. Dat is ondertussen ook gebeurd.
_mail9560600_we4
Het probleem lijkt zich momenteel vooral in Italië te manifesteren. De waarschijnlijkheid van een default (faillissement) in Italië op een termijn van vijf jaar zijn immers de jongste dagen serieus toegenomen. Beleggers kijken nerveus uit naar het referendum dat zal worden gehouden op 4 december aanstaande.
_mail9560600_we5
De risicospread tegenover het veiligste papier van de eurozone, namelijk dat van Duitsland, is immers toegenomen tot meer dan 185 basispunten. Dat is niet onlogisch, want Berlusconi doet zijn best om de mensen ‘NEE’ te laten stemmen.

De hogere rente brengt ook hogere tarieven voor hypotheekleningen met zich mee. Zowel in Nederland als in België zien we daar al de eerste gevolgen van.

Zo verhoogt ABN Amro de rente voor hypotheken met 0,05% bij een looptijd van 6 en 7 jaar vast, tot en met 0,20% voor de langstlopende renteperioden. ING verhoogt de rente voor alle renteperioden met 0,1%. Bij Nationale Nederlanden gaat de rente voor hypotheken met een looptijd van 5 tot en met 20 jaar vast met 0,1 % omhoog.

Eigenhuis.nl geeft hierover de volgende toelichting:  “De markt ziet de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen, en de plannen van Donald Trump, als een belangrijke oorzaak van de rentestijgingen. De verkiezingsuitslag leidde tot een forse stijging van de rente op de kapitaalmarkt, stelt de Hypotheekshop. Beleggers verwachten dat de Amerikaanse overheid onder Trump grote investeringen zal doen en dat de belastingtarieven omlaag gaan. Als de economie vervolgens aantrekt, neemt naar verwachting de inflatie toe. Dat heeft ook invloed op de kapitaalmarkten in Europa.”

Vorige week kondigden Rabobank, dochter Obvion en enkele andere hypotheekaanbieders al aan de rente licht te verhogen voor hypotheken met een langere looptijd.

 

Valuta’s

Er is een belangrijke trend aan de gang op de financiële markten, die bepalend kan zijn voor zowat alle activaklassen: de stijging van de Amerikaanse dollar.

De stijging van de greenback is duidelijk te zien op de onderstaande grafiek.
_mail9560600_we6
De dollar steeg immers tot het hoogste peil in meer dan tien jaar. Obligaties daalden fors nadat de notulen van de laatste Fed-meeting bekend geraakten en de economische data die werden vrijgegeven duidelijk pleitten voor hogere rentevoeten in de toekomst.

De Amerikaanse munt steeg tegenover zowat alle tegenhangers, en bereikte het hoogste niveau tegenover de Japanse yen sinds maart. De rentevoeten op de tienjarige Amerikaanse Treasuries stegen ondertussen tot het hoogste niveau in 16 maanden tijd.

De stijging van de dollar wijst erop dat er minder liquiditeit in het financiële systeem aan het komen is. Beleggers maken zich zorgen over de sterkte van andere valuta’s, en tot op vandaag is de Amerikaanse reservemunt nog altijd hét toevluchtsoord op de markten.

Een munt zoals het Britse pond anderzijds, wordt dan weer totaal gedumpt. Beleggers zullen het zich al lang beklaagd hebben dat ze voor de Brexit gestemd hebben:

 _mail9560600_we7

Inderdaad, in effectieve termen is het pond gezakt tot het laagste peil sinds 1848. Valutabewegingen op de financiële markten kunnen een sterke invloed hebben op de prijzen van andere activaklassen, zoals goud, obligaties en ook aandelen.

 

Goud

De goudprijs zit in het slop, dat kunnen we niet ontkennen. Kijk maar eens naar de onderstaande grafiek. We zitten nu onder de 1200 USD per ounce (grafiek Kitco).
_mail9560600_we8
Goud voelt in eerste instantie toch de neerwaartse druk van hogere rentevoeten. Beleggers zien aan de andere kant ook dat de aandelenkoersen fors stijgen, en die willen ze niet missen. Wat gebeurt er dan? Ze dumpen een liquide actief zoals goud op de markten, omdat ze denken dat ze geen veilige haven meer nodig hebben in de portefeuille.

Maar je moet een onderscheid maken tussen de papieren goudmarkt en de fysieke goudmarkt. En dat heeft een land zoals Rusland bijvoorbeeld heel goed begrepen. In oktober versnelden ze fors de goudaankopen. De Russische centrale bank kocht maar liefst 1,3 miljoen ounce goud bij!

Je ziet hieronder dat de Russische goudposities snel toenemen (grafiek Zerohedge):

_mail9560600_we9Je moet er niet veel achter zoeken: de Russen maken dankbaar gebruik van de hogere roebel, die goud in lokale munt goedkoper maakt, en ook van de lagere goudprijzen natuurlijk.

De Russische centrale bank koopt al tien jaar enorme hoeveelheden goud in. Rusland is een land dat snel rijker wordt. Er zijn duizenden miljonairs en honderden miljardairs bijgekomen de jongste jaren. Poetin houdt van goud, dat is al langer bekend.

Dus denk niet dat beleggers geen interesse meer hebben in goud omdat de papieren prijs daalt, integendeel!

Voor wie wil beleggen in goud, maar er nog een aantal vraagtekens over heeft, is MACRO Trends een uitgelezen plek om meer kennis op te doen. Want bij beleggen in goud komt heel wat kijken: welke munten kies je, waar sla je ze op, waar koop je ze… enzovoorts.

De meeste beleggers denken hier niet over na, maar Brecht Arnaert gelukkig wel! Je vindt hier alle info over goud in MACRO Trends!

Altijd op de hoogte zijn van al onze aanbevelingen?

_mail7803400_dr3

Redactie edelmetaal-info: BRON: Bovenstaande is een deel uit de nieuwsbrief van Beleggersplaats.nl

Disclaimer bij columns op Edelmetaal-Info.nl: auteur schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. Verder geldt de algemene disclaimer waarvoor deze zin zeer essentieel is: De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Beleggers PlaatsOpleving bij grondstoffen?