Columns & Artikelen

Gevraagd aan Brecht Arnaert

by Wilge on 15 december 2016

De digitale inkt is nog maar nauwelijks droog van de Q&A met Frank Knopers of de volgende ondervraagde laat zijn licht weer schijnen over de aan hem gestelde vragen in de serie “Gevraagd aan“.

Brecht Arnaert ken je wellicht van Macrotrends of van een van de lezingen die hij heeft gegeven. Een lezing was bij het Goud&Zilver-event dat ik zelf organiseerde in 2014. “Bitcoin beter geld dan goud?” is de titel van deze lezing, die geheel op youtube nog te bekijken is.

 

We zien verschuiving van macht van west naar oost, ook goud gaat van west naar oost. Heeft dit met elkaar te maken?

In zekere zin wel, al is het verhaal dat goldbugs daarover ophangen te rooskleurig pro goud. China, bijvoorbeeld, stockeert inderdaad al het goud dat ze kunnen stockeren, maar gemeten in procent van het aantal yuans is hun dekkingsgraad nog steeds maar een fractie van wat de VS aan dekkingsgraad heeft. Veel belangrijker dan hun goudvoorraad, wat in feite een statisch gegeven is, is hun dynamisch economisch beleid. Er wordt veel kritiek gegeven op de schulden die het land heeft opgebouwd, en die vooral in de lokale budgetten worden verstopt, maar het grote verschil is dat zij hun leningen productief aangewend hebben. Ga je vandaag naar China, dan zie je een land dat niet meer te herkennen valt in vergelijking met 20 jaar geleden. Ga je vandaag naar New York, dan zie je een uitgeleefde stad. Dat is het verschil.

De machtsverschuiving heeft dus eerder te maken met de werkelijke productiecapaciteit die het land heeft, eerder dan zijn voorraad goud. De VS is, door de status van de dollar als wereldmunt, voor 83 % afhankelijk van zijn tertiaire sector, en is dus vooral een land waar handel belangrijk is. Maar de tertiaire sector is degene die het eerst geraakt wordt als het misgaat. Een crash van de dollar zou een ramp zijn voor de VS, omdat de industriële capaciteit maar een fractie meer is van wat het in de jaren na de oorlog was. Diezelfde crash zou ook China pijn doen, maar de dag na de crash kan China quasi zelf-voorzienend een binnenlandse markt van één zevende van de wereldbevolking beginnen aanboren. Zij hebben – zeer verstandig – niet ingezet op een grotere geopolitieke rol, maar op het sterk maken van de thuisbasis. En met de inkomende dollars hebben ze in heel de wereld veel goodwill gekocht. Het moreel krediet van de VS daarentegen – alle propaganda ten spijt – staat op een historisch dieptepunt.

Hoe zie je de definitie van geld? Waar je eigen geld opslaan? Op de bank? Als edelmetaal? Als bitcoin? Of als….

Geld is wat een bepaalde gemeenschap van mensen ook maar wil aanvaarden als ruilmiddel. Het geld waarmee wij in de EUSSR verplicht worden te betalen is euro, het geld waarmee internationale handel moet gevoerd worden is de dollar, en tussen Centrale Banken zijn zelfs repurchase agreements geld, terwijl dat eigenlijk niet meer dan contracten zijn. In de gevangenis zijn sigaretten geld, in een oorlog is suiker geld, op een dansfeest zijn bonnetjes geld. Het is 100 % subjectief, en daarom is het ook dat er zoveel manipulatie mee kan gebeuren: zolang mensen geloven dat het fiatgeld dat centrale banken produceren geld is, dan is dat zo.

Dat maakt dat de goldbugs, die zitten te wachten tot goud “weer” geld wordt, wel eens flink bedrogen uit zouden kunnen komen als ze denken dat na de aanstormende crash we in een monetair lala-land zullen leven, met vrije geldproductie in een open markt. Al drie jaar zeg ik tegen iedereen die mijn boodschap ernstig willen nemen dat deze hele crisis, zowel op Europees niveau als op globaal niveau 100 % gepland is, en wel om te komen tot één nieuwe wereldmunt. Het is dus niet omdat dit monetair systeem kraakt in zijn voegen dat er al niet een nieuw klaar staat. Of denken de goldbugs werkelijk dat de eigenaars van het systeem dit zelf niet door hebben?

De rol van goud is mij dan ook overduidelijk: dit wordt niet het nieuwe geld, maar de munt voor de veerman die je zal brengen van het oude monetaire systeem, gebaseerd op de dollar, naar het nieuwe monetaire systeem, gebaseerd op de fenix. Dat is de naam voor de nieuwe munt die het systeem via zijn kranten al dertig jaar geleden gecommuniceerd heeft, maar daarover ga ik hier niet meer vertellen. Wie dat verhaal wil leren kennen – en vooral de psychologie erachter – die moet maar een abonnement op Macrotrends nemen.

Toch even proberen. Kan het systeem nog gered worden en/of is het beter om het snel te hervormen?

Het systeem kan absoluut niet meer gered worden, noch is dat de bedoeling. De bedoeling is chaos, op een zelfgekozen moment, waarna een nieuwe wereldorde kan worden geïnstalleerd. De blauwdrukken liggen daarvoor al klaar, het is nu gewoon wachten op de grootste False Flag ooit die de obligatiemarkten kan doen crashen, en daarna de beurzen, en daarna de banken. Ik voorspel dat na dat globale cataclysme wel-gestuurde “stemmen” zullen klinken om de schuld op wereldniveau te consolideren. Net zoals de euro slechts een voorgeprogrammeerde “oplossing” was om de schulden van de zuiderse landen te consolideren met die van Noord-Europa, net op die manier zullen de schulden van de VS, Europa, en gelijk welk land men in zijn macht krijgt (zoals bijvoorbeeld de Oekraïne) ook in één grote pot geconsolideerd worden. Alles zal “logisch” lijken, maar ik zeg u dat het 100 % gepland is.

Hoe dan?

Zoals ik eerder al zei: dat is informatie die ik enkel met mijn abonnees deel. Wij focussen ons op twee zaken. Ten eerste wéten hoe het monetair systeem werkt, wat de trucs zijn, hoe de bevolking wordt gemanipuleerd, en wat we nog mogen geloven en niet. Ten tweede: ons kapitaal zo positioneren dat we er minder verliezen dan een ander bij een mogelijke crash. Want dat is al één bittere pil die iedereen maar beter meteen kan slikken: de vraag is niet OF men geld zal verliezen, maar HOEVEEL. Ik ken vele traders die zich aan het verlekkeren zijn op een grote crash, om zo via opties een slag te slaan. Zij zien de ernst van de situatie niet: we hebben het hier niet over een simpele economische crisis, maar over een monetaire, een crisis van het systeem dus. Wat wij doen, bij MT, is onze assets zo liquide mogelijk maken, en dit op meer manieren dan een gemiddelde belegger voor mogelijk houdt.

Heeft contant geld z’n langste tijd gehad? Wat komt er voor in de plaats?

Ik zie contant geld niet helemaal verdwijnen, alleen al omdat je dan geen ambtenaren meer kan omkopen, iets wat cruciaal is in elke slavenplantage. Als Obama een vliegtuig met daarin 400 miljoen USD in biljetten van coupure 100 naar Iran laat vliegen, dan snap je hoe belangrijk cash is en zal blijven. Wat ik wel voorzie is dat zélfs cash traceerbaar zal worden gemaakt. Dat is heel eenvoudig te doen, door een RFID-chip op elk biljet aan te brengen. Wat ook mogelijk is, is dat men bewust een grijze zone laat bestaan, om zo gemakkelijk mensen te kunnen criminaliseren. Zolang het onduidelijk blijft wat je nu wel of niet met cash geld mag betalen, kan iedereen beschuldigd worden van witwasserij.

Een andere evolutie die natuurlijk bezig is, is het volledig digitaal maken van geld. Dat is dus een scenario waarin géén cash meer bestaat, maar alles tot op de komma getraceerd wordt. In feite staan we daar niet ver meer van. Wie vandaag zijn bankprogramma opendoet, die kan vaak al een grafiek zien die de bank zelf gemaakt heeft, en wel door het ordenen van de klasse van producten waaraan u uw geld uitgegeven heeft. Op zich vind ik dat een goede evolutie, maar ik heb zeer grote vragen bij de privacy-issues die daarmee gemoeid gaan. “Heb je iets te verbergen?”, wordt dan meestal gevraagd, en ik zeg daarop volmondig JA. De staat is een bende dieven die een vlag hebben ontworpen, en beweren dat ze een elite zijn. Helemaal niet: het is niet meer dan legaal georganiseerde afpersers met een monopolie op geweld. Als ik voor hen niets mag verbergen, voor wie dan wel?

De ECB: ten dode op geschreven of springlevend?

Irrelevant. De ECB krijgt zijn orders van de Fed, de Fed zijn orders van de Bank of England, de Bank of England van de BIS. Wie dat niet snapt, die staart zich scheel op het zoveelste conferentietje van Draghi. Hij is niemand. Zijn enige rol is de boot drijvende te houden tot de overlords of chaos beslissen dat de stekker eruit mag. Er is een zeer eenvoudige regel: wie op tv komt is een handpop van het systeem. Waar het over gaat zijn de puppet masters, de organisators van de deceptie. Zo geloven de meeste mensen, tegen alle logica in, dat negatieve rente mogelijk is. En het gekke is: dat is inderdaad mogelijk, maar enkel omdat zij dat geloven. Ik zeg al heel lang tegen mijn abonnees dat het monetair systeem een zwartmagisch geloofssysteem is. Het is de religie van de Mammon. De ECB, en alle reutemeteut errond is afleiding. Kijk door het rookscherm heen, en zie de diepere agenda die erachter ligt: het organiseren van chaos, om zo een nieuw politiek bestel in te voeren.

Welke factoren zullen het economische en geopolitieke tij 2017 ernstig beïnvloeden op mondiaal niveau.

Het belangrijkste wordt Syrië. Daaraan hangt alles vast. Maar ook daarover wil ik publiek niet te veel zeggen. De belangen die daar spelen, namelijk, zijn een staalkaart van de belangen die ook op monetair vlak spelen, en de hele uitleg daarover publiek doen zou de belangen van mijn abonnees schaden. Maar het moge duidelijk wezen dat 2017 een jaar wordt waarin het crisisgevoel alleen maar verder crescendo gaat, met een spectaculaire ontknoping tot gevolg. Het scenario daarvoor heb ik in januari 2015 al meegegeven, alsook mijn voorspelling dat de dollar supersterk zou worden en goud sub-1000 zou gaan. Dat die twee zaken nu bewaarheid worden, sterkt mij in mijn overtuiging dat ik ook juist ben over het grotere plaatje.

Niet gevraagd, maar toch graag gezegd.

Ik wou nog meegeven dat we met Macrotrends begin 2015 een belegging gedaan hebben die ondertussen 1300 % winst heeft opgebracht, en dit nadat we twee jaar niet in deze activa-klasse hebben willen investeren. Pas wanneer we vonden dat de bodem gezet was, gaven we ons koopadvies. En kijk: dat brengt op. Ik vermeld het omdat ik weet dat Macrotrends geen gewoon blad is, en in competitie staat met producten die veel meer op de korte termijn inspelen. Dat kan werken, maar ik geloof veel meer in “rustig” beleggen: een analyse maken, ze nog eens maken, en dan het juiste moment afwachten. Bij ons geen flashy tips dus, maar rustig, gedegen advies. Om dat nog meer in de verf te zetten, lanceerden we onlangs ook onze nieuwe website. Wie geïnteresseerd is, die kan bij het nalaten van zijn e-mailadres alvast het rapport “De Monetaire Matrix” downloaden. In dat rapport geef ik al één zeer concrete tip mee over hoe men zijn kapitaal veilig kan stellen voor de komende monetaire storm.

Dank, Brecht voor de uitgebreide argumentatie.

Brecht Arnaert is als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Hij zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is.

Onder zijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend

door extra risico te nemen,

maar juist door minder risico te nemen

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om mijn recente werk eens te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen.

 De Monetaire Matrix

Gratis rapport!

Wie zich vandaag hier inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos zijn laatste werk toegestuurd onder de titel ‘De Monetaire Matrix’. Hij belooft u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Hij gunt u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeGevraagd aan Brecht Arnaert