Columns & Artikelen

Manipulatie goud &zilver

by Frank Knopers on 16 december 2016

Goud en zilver op grote schaal gemanipuleerd

Goud en zilver werden jarenlang structureel en op zeer grote schaal gemanipuleerd, zo blijkt uit nieuwe documenten die Deutsche Bank recent heeft vrijgegeven. Uit deze documenten blijkt dat handelaren van de bank in direct contact stonden met handelaren van andere banken en dat zij zeer regelmatig afspraken maakten over het manipuleren van de goudprijs en de zilverprijs. Dit bewijst dat ook UBS, Barclays, Merrill Lynch, BNP Paribas en Standard Chartered zich schuldig hebben gemaakt aan marktmanipulatie.

De gesprekken laten zien dat handelaren van verschillende banken elkaar informeren over hun posities en over de aan- en verkooporders die geplaatst worden. Ook communiceerden ze alle stop-loss niveaus waarop grote klanten automatisch hun zilver zouden verkopen.

Door gecoördineerd zilver te verkopen creëerden ze een watervaleffect in de markt, waarbij ook andere posities in zilver geliquideerd werden. Daarna konden banken hun positie tegen een lagere prijs weer terugkopen, een makkelijke manier om winst te maken. De handelaren informeerden elkaar over hun eigen posities, zodat ze elkaar zoveel mogelijk zouden ontzien met het manipuleren van de fixing.zilver-fixing-11-768x536

Manipulatie zilverprijs tijdens de fixing

Deutsche Bank

Deutsche Bank deed jarenlang mee aan het manipuleren van goud en zilver, maar wil dit hoofdstuk blijkbaar definitief afsluiten. In oktober trof de bank al een schikking van $38 miljoen voor het manipuleren van de zilverprijs fixing en eerder deze maand kwam de bank tot een schikking van $60 miljoen voor het manipuleren van de goudprijs.

Alsof dat nog niet genoeg was bracht Deutsche Bank onlangs ook bewijs naar buiten dat belastend is voor andere banken die deelnamen aan de manipulatie. Uit dit bewijsmateriaal blijkt dat handelaren van Deutsche Bank overleg voerden met handelaren van andere banken en dat zij hun transacties coördineerden om de prijs rondom de dagelijkse fixing te beïnvloeden.

We hebben een aantal voorbeelden uit het dossier van Deutsche Bank voor u verzameld. De volledige documenten staan hier en hier.rigging-1

Handelaar UBS: “We smashed it good!”silver-fixing-2

UBS en Deutsche bank informeren elkaar over transactiessilver-fixing-3

UBS handelaar zegt dat timing essentieel is voor het creëren van een lawine, waarmee hij doelt op het omlaag drukken van de zilverprijs

silver-fixing-5Handelaren UBS en Deutsche Bank bespreken verkooporder van een miljoen ounce zilver

silver-fixing-6Barclays handelaar heeft geen zin om dit allemaal op de chat te besprekensilver-fixing-7

Handelaar van Deutsche Bank wil iedereen een lesje leren…silver-fixing-8

Handelaren UBS en Deutsche Bank tellen af naar interventierigging-2

UBS en Deutsche Bank drukken zilver door stop-loss niveaus

Frank Knopers – Market Update

Marketupdate geeft met uitvoerige analyses, gastcolumns en een zorgvuldige selectie van het dagelijkse nieuws duiding aan de financiële crisis.Marketupdate is ervan overtuigd dat goud een belangrijke rol zal blijven spelen in deze financiële crisis en heeft als doelstelling deze rol in de juiste context te plaatsen. We schrijven vanuit een brede visie over de financiële crisis, maar snijden ook de onderwerpen aan die van belang zijn voor uw eigen vermogen. De artikelen van Marketupdate zetten aan tot nadenken en de lezer te helpen de rode draad te vinden in de overvloed aan financieel nieuws.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Frank KnopersManipulatie goud &zilver