Columns & Artikelen

Bitcoin: beter dan goud?

by Koen Lauwers on 7 maart 2017

Er was vorige week heel wat te doen over het feit dat één bitcoin voor het eerst meer waard was dan een troy ounce (31,1 gram) goud. De vorige piek van de virtuele munt dateert van eind 2013. Toen was de grens van 1200 dollar eveneens binnen bereik maar goud noteerde op dat moment aan bijna 1300 dollar zodat er veel minder poeha werd rond gemaakt.

Kort daarna ging Mt. Gox, met een aandeel van bijna 70 procent de grootste online marktplaats voor bitcoins, op de fles. Bij de afwikkeling van het faillissement bleken bijna een miljoen bitcoins ‘vermist’ . Dit stuurde een schokgolf door de bitcoin-community. Fans van de virtuele munt moesten een tijdlang door het stof kruipen en begin 2015 daalde de prijs naar minder dan 200 dollar.

Daarna ging het opnieuw naar omhoog en 2016 was een ‘boerejaar’ voor de bitcoin met een ruime prijsverdubbeling. Dit jaar ging daar dus nog een schep bovenop tot bijna 1300 dollar vorige week.

Maar in hoeverre houdt de vergelijking tussen bitcoin en goud eigenlijk steek? Is het überhaupt relevant om de vergelijking tussen beide te maken?

Laat ons starten met nogmaals het verschil tussen geld (money) en valuta (currency) in herinnering te brengen. Valuta als de Amerikaanse dollar, de euro of pakweg de Venezolaanse bolivar zijn zogenaamde fiat valuta of currencies. Ze worden ad hoc uitgegeven door centrale banken en dienen als prijseenheid en als ruilmiddel. Goederen en diensten worden geprijsd en verhandeld in fiat valuta. Geld voegt daar nog een functie aan toe, nl. de opslag van waarde (sparen of uitgestelde consumptie).

Valuta doen het over een langere periode heel slecht als waardeopslagmiddel. Ofwel verdwijnen ze, ofwel blijft er van hun koopkracht maar een fractie meer over door inflatie. Goud is geld, maar waar plaatsen we de bitcoin? Geen enkele handelaar prijst zijn producten in goudgrammen, al kan het theoretisch wel. Men kan er ook perfect mee betalen en dit overal ter wereld. Verschillende handelaren accepteren ook bitcoin.

In beide gevallen gaan die handelaren vrijwel onmiddellijk hun ontvangen goud en bitcoins fysiek of digitaal inruilen naar fiat valuta. Omwille van de hoge volatiliteit van goud en bitcoins uitgedrukt in valuta willen ze dit prijsrisico zoveel mogelijk uitsluiten. Elke prijsvorming blijft dus rond fiat currencies gecentraliseerd. Anders gesteld, ook goud en bitcoin ontsnappen niet aan de Amerikaanse dollar als fiat wereldreservemunt.

 

Blijft over: het kenmerk van waardeopslag. Hoewel de goudprijs sterk kan schommelen, kan het gele edelmetaal een track record van 5000 jaar voorleggen als universeel waardeopslagmiddel. Dit dankt het aan enkele unieke kenmerken als duurzaamheid, deelbaarheid, draagbaarheid en het beschikken over een intrinsieke waarde.  Er komt jaarlijks ongeveer 2500 ton goud bij uit nieuwe mijnproductie.  Op een totaal van ongeveer 185000 ton bovengronds goud komt dit neer op een natuurlijk inflatiepercentage van 1,3 procent.

Valuta hebben geen enkele intrinsieke waarde behalve die van het papier waarop ze worden gedrukt (zo goed als niets dus). Ze ontlenen hun waarde aan het vertrouwen dat de koopkracht ervan min of meer behouden blijft.

Dit is lastig, want de groei van het aanbod is in theorie onbeperkt.

U moet dus geloven, of u wordt althans verondersteld om dit te doen, dat de
uitgevende instelling (de centrale banken dus) het privilege om geld
bij te drukken niet zullen misbruiken.

Maar hebt u daar ooit wel over nagedacht?

 

Bij goud wordt het aanbod dus ‘natuurlijk’ beperkt (by nature), bij de bitcoin en de meeste andere virtuele munten of crypto-currencies is dit ‘by design’ (blockchain-technologie). Of deze daarmee automatisch een waardeopslagmiddel zijn, is een andere zaak.

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Koen Lauwers

Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire wetenschappen en heeft een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Lees hier zijn antwoorden op de vragen die ik hem heb gesteld in de serie ‘Gevraagd aan’.

Hij is sinds 1999 actief op de financiële markten en werkt als onafhankelijk financieel analist voor verschillende financiële en niet-financiële bedrijven in de Benelux. Koen is met name gespecialiseerd in goud en de grondstoffenmarkten. Zijn website heeft de veelzeggende naam: element79.be

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Koen LauwersBitcoin: beter dan goud?