Columns & Artikelen

Bitcoin slurpt energie

by Tom Lassing on 16 maart 2017

Een bitcoin is bijna net zo duur als een ounce goud. Wat heeft u liever?

Ik weet het voor mezelf wel. Ik ga voor goud, maar daarbij wil ik wél kunnen genieten van de snelheid en relatieve lage kosten van de transacties met bitcoin.
Ik wissel echter zelf zo snel mogelijk weer in voor goud.

Er is echter nog iets met bitcoin.

Ze zeggen vaak dat bitcoin als virtuele munt in feite gebakken lucht is, maar dat is niet helemaal waar. Bitcoins bestaan alleen maar dankzij het feit dat we enorme hoeveelheden energie gebruiken om bitcoins te realiseren. Binnenkort zal het hele bitcoin systeem mogelijk net zo veel energie verbruiken als heel het land Denemarken.

 

Echt duurzaam is daarmee deze virtuele munt niet. Het enorme energie verbruik zou wel eens de wal kunnen zijn die het schip doet keren.
Het is namelijk amper te verkopen dat je zulke gigantische hoeveelheden energie verbruikt simpelweg om een virtuele munt in leven te houden.
Bij de productie van goud verbruiken we ook gigantische hoeveelheden energie, maar uiteindelijk houden we daar dan wel het metaal en prachtig basismateriaal voor wegenbouw en beton voor over.

Bij bitcoin is de munt gecreëerd maar wordt er weer heel veel energie verbruikt als je deze munt ook weer gaat gebruiken. Een bitcoin uitgeven kost ongeveer net zoveel energie als twee dagen uw hele huishouden. Echt energie efficiënt is dat niet te noemen en de vraag is hoe lang we dat nog accepteren. We kopen wel LED lampen omdat we minder energie willen uitgeven, maar dan vervolgens staan er duizenden computers te ronken bij slechts één transactie in bitcoins.

Al die slimme mensen moeten toch ook in staat zijn om veel minder energie slurpende oplossingen te vinden voor een munt?

Tom Lassing

Beursbox goud- en zilverrapporten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Tom LassingBitcoin slurpt energie