Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 20 maart 2017

Korte evaluatie

Afgelopen woensdag zei de Fed dat ze de korte termijn rente gaan verhogen en dat dat de rest van het jaar doorgaat. De centrale bank gaat, nu de economie verbeterd, een agressievere fase in van het inperken van het gemakkelijke geld. “De simpele boodschap is dat de economie het goed doet” zei Fed voorzitter Janet Yellen aan het einde van de 2 dagen durende Fed beleidsvergadering. “We hebben vertrouwen in de robuustheid van de economie en zijn veerkracht om schokken op te vangen.” Nick Timiraos and Kate Davidson, “De Fed verhoogt de rente, geeft een geleidelijke stijging aan,” Wall Street Journal, 16 maart, 2017.

En na deze aankondiging – de Fed verhoogt de rente voor de derde keer in 15 maanden – juichten de markten. Bijna alle markten gingen omhoog. De Dow steeg bijna 200 punten vanaf zijn laagste punt op dinsdag naar zijn hoogste punt twee dagen later. Goud testte voor de aankondiging op 15 maart, zijn laagte van 10 maart (1194,50) en ging daarna bijna $ 40 omhoog. Zilver maakte woensdag een nieuwe weeklaagte van 16,82. Een onderlinge bullishe divergentie met Goud dat niet onder het laagste punt kwam van de week ervoor. Donderdag stond Zilver op 17,58. Zelfs schatkistpapier steeg na het nieuws van de renteverhoging. Op de een of andere manier is de Fed erin geslaagd om mensen te doen denken dat deze beslissing bullish is voor de economie. En mensen geloven dat de stijgende rente de economie niet zal schaden maar hem juist zal versterken.

 

Het schijnt dat dit soort reacties tijdens Venus retrograde uiteindelijk niet correct kunnen zijn. Er zijn inconsistenties tussen de woorden van de Fed en de projecties. De Fed kondigde bijv. ook aan dat de economie het doel van 2% inflatie nadert. En ook hier weer is de Fed erin geslaagd om de markt te laten denken dat ze de inflatie op dit niveau kunnen houden. Maar denk er eens over na. Als de economie zo fantastisch draait waarom voorspelt de Fed dan maar 2% groei dit jaar, volgend jaar en het jaar daarna? Klinkt dat als groei?

De Fed zei ook dat gedurende de komende twee jaar het werkloosheidspercentage niet veel zal veranderen – het zal niet veel hoger komen dan waar het nu staat en het zal ook niet veel onder de 4,5% komen. En de inflatie komt niet boven de 2%. Met andere woorden, volgens de Wall Street Journal van donderdag: “Blijkbaar denkt de Fed dat de economie van de VS een glorieus evenwicht heeft bereikt dat eeuwig gaat duren” Echt? Niet volgens ons begrip van de financiële astrologie. Dit hele liefdesfeest, van de markten tot de Fed vindt plaats tijdens Venus retrograde (Venus is liefde en geld). Misschien dat deze geprojecteerde waarden (Venus) zullen veranderen als Venus direct gaat lopen (15 april). Misschien zullen ze twee of drie maanden later veranderen of zelfs al volgende week. Onder Venus retrograde veranderen meningen, overtuigingen en mededelingen bijna naadloos. Het is zo subtiel dat je het niet merkt tot het te laat is.

De wereld aandelenmarkten stegen op het nieuws van de renteverhoging. De Nasdaq steeg de afgelopen week naar een nieuwe all-time hoogte. De Dow en de S&P gingen leuk omhoog maar niet naar nieuwe hoogten zoals de Nasdaq. Op het moment kijken de aandelenmarkten naar een geval van onderlinge beren divergentie. De Dow en de S&P bleven beneden hun hoogten van 1 maart, een drie sterren kritische omkeer periode (27-28 februari +/- 3 handelsdagen). Vergelijkbare divergenties zagen we in Europa en Azië. De FTSE en de NIFTY bereikten nieuwe all-time hoogten maar andere indices in de regio deden dit niet. Zijn degenen met nieuwe hoogten de leiders? Of zijn het voorbeelden van onderlinge beren divergentie tijdens Venus retrograde?

Bij Goud en Zilver zagen we een soortgelijke conditie (gerelateerd aan Venus retrograde) van mogelijke miskenning door de investeerders. Zowel Goud als Zilver maakten nieuwe cyclushoogten op de 3 sterren omkeerdatum van 27-28 februari. Daarna daalden ze redelijk scherp richting 10 maart (goud) en 15 maart (zilver). Nadat de Fed de aankondiging deed van de renteverhoging gingen beide metalen weer omhoog. Maar ze kwamen nog niet hoger dan de normale correctiezone op de voorgaande daling. En dat tijdens de potentieel beerachtig laatste fase van hun primaire cycli. Als tegen de tijd dat Venus weer direct gaat lopen (15 april +/- een week) goud niet boven de 1240 komt en zilver niet boven de 17.90 blijven ze kwetsbaar voor een verandering in het sentiment en kunnen ze hun recente laagten hertesten. Maar zolang de laagte van de afgelopen week blijft staan kunnen we niet uitsluiten dat de bullishe trend nog steeds van kracht is. Vooral als we hoger dan de zojuist genoemde weerstandniveau`s gaan. Het is typisch Venus retrograde om conflicterende signalen en divergenties te laten zien in onderling gerelateerde markten.

Het feit dat de Fed in maart de rente verhoogde komt voor degenen die deze column lezen niet als een verrassing. Deze periode (24 februari – 21 april) werd in overeenstemming met de financiële astrologie diverse keren uitgelicht als tijdszone waarin de rente omhoog kon gaan. Op het tijdstip van deze voorspelling was de opinie dat het nog wel even zou duren voordat er een renteverhoging zou komen. Zulke aankondigingen door centrale banken binnen de 6 weeks periode van Venus retrograde komen vaak overeen met het einde van meerder maand trends en de start van counter-trend omkeringen in veel financiële markten. De vraag is, zijn deze omkeringen die begonnen rond 27 februari-3 maart nog steeds actief? Als dat zo is dan houdt de rally die begon na de aankondiging afgelopen woensdag, geen stand. De counter-trend bewegingen die rond 27 februari – 2 maart begonnen zijn kunnen voortduren tot midden april als Venus direct gaat lopen

 

 

Kortetermijnverwachtingen

”Als de voorspelling van de Fed niet uitkomt is dat een bedreiging de economie en het idee dat mensen beter af zijn in een vrije markt. Hervorming zou gericht moeten zijn op het beter uitvoeren van de taken van de Fed zodat de markten hun werk kunnen doen.” Todd G. Buchholtz, “Een 21st Eeuw Federal Reserve,” Wall Street Journal, 16 maart 2017.

…..met de nieuwe republikeinse regering`s focus op deregulatie en belasting hervorming …. is het moeilijk te geloven dat de economie in de VS een glorieus eeuwigdurend evenwicht bereikt heeft” Wall Street Journal, 16 maart 2017, opiniepagina, “De Fed’s eeuw van tevredenheid”

Mijn god. Dit weekend begint een nieuw jaar – het nieuwe zodiak jaar begint met het teken Ram. Op het noordelijk halfrond het begin van de lente. De lente hangt in de lucht. Het leek erop dat de winter nooit voorbij zou gaan maar dat wordt meer het geval als Saturnus op 21 december 2017 Steenbok binnengaat. Dat zou een lange koude winter kunnen opleveren. Misschien wel een winter die geldt voor twee jaar. Maar laten we eerst verder gaan in het heden……

Nu gaan we eerst het teken Ram binnen (20 maart – 19 april). Deze zelfde periode loopt Venus nog steeds retrograde (4 maart – 15 april) en vormt tijdens deze periode twee keer een vierkant met Saturnus (5 en 21 april).

Wat is nu het geval met Ram. Hij/zij wil vliegen. Ram houdt er niet van om de tijd te nemen. Hij is ongeduldig en impulsief. Vaak leidt dit tot schade. Een groot gedeelte van deze tijdsperiode, vooral van 5-21 april beweegt Venus van Ram naar de late Vissen waar zij een vierkant vormt met Saturnus. De beweging van Ram naar Vissen is al een terugschakeling van de natuurlijk, rauwe energie die geassocieerd wordt met Ram. Maar door het vierkant met Saturnus kan de arme Ram erg gefrustreerd raken door de obstakels, blokkades en het oponthoud van de dingen die hij wil doen maar niet kan doen door alle weerstand.

Voor degenen die dachten dat de periode 22 februari – 6 maart een exceptionele tijd van krachtige kosmische aspecten was ( en dat was ook zo), onthoud dat het nog niet helemaal over is. De volgende ronde start 31 maart – 21 april. In deze 22 dagen ontvouwen zich elf kosmische aspecten waaronder Venus die direct gaat lopen, Saturnus die retrograde gaat en beide maken twee vierkantsaspecten naar elkaar op 5 en 21 april. En dit alles start met de tweede passage van Jupiter vierkant Pluto op 31 maart. De focus ligt dan op schuld, schuldenplafonds, tekorten en belastingen. Dit zijn het soort conflicten die zowel de markt als de regeringsleiders frustreren.

Deze aspecten kunnen ook frustraties in persoonlijke relaties naar boven brengen. Hier komt Venus retrograde aan het hoofd van het licht ontvlambare, niet te stoppen teken Ram. En dan gaat zij terug naar het dromerige, passieve en tegenstrijdige liefdesteken Vissen. Vissen zegt: “Blijf me achtervolgen maar we kunnen er beter een punt achter zetten omdat ik alle bagage zie die je met je meedraagt. Dat trek ik niet. Waarom vertelde je meniet de waarheid. Nu moet ik iets doen wat ik niet wilde doen. En zoek niet naar mijn nieuwe email adres en nieuwe telefoonnummer maar stop ook niet met het proberen me te vinden…..” Het gaat de komende maand zo in regeringen en relaties. Het kan ook zo gaan op de financiële markten. De ene dat exploderen ze naar boven om de volgende dag weer helemaal terug te vallen. Het is typisch Venus retrograde, vooral nu Venus terugloopt uit het daadkrachtige teken Ram naar de meer onderworpen en terugtrekkende energie van Vissen.

Het is als een routine van de Marx brothers: “Ik heb zo mijn principes. Maar als je dat niet bevalt heb ik nog andere”

Lees hier meer over: Market Timing Digest en de speciale versie voor Goud en Zilver: Market Timing Digest Goud & Zilver

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week