Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 27 maart 2017

Korte evaluatie

Typerend voor Venus-retrogradeperiodes (4 maart- 15 april), werd de ontbinding en hervorming van Obama’s zorgwet afgelopen week stilgezet omdat de Republikeinen niet in staat waren om voldoende steun te winnen om tot een geslaagde stemming te komen. Aandelenmarkten gingen afgelopen week iedere dag lager. De Dow Jones viel dinsdag alleen al meer dan 200 punten, de grootste eendaagse daling dit jaar. De nederlaag dreigt problemen op te leveren voor de Trump-agenda, aangezien hij niet langer als iemand kan worden gezien die “door met zijn vingers te knippen” iets gedaan krijgt. Dit is kan een opsteker zijn voor zijn opponenten en zijn economische plannen in gevaar brengen. Echter dit is, nogmaals, een Venus-retrogradeperiode, en het zou onverstandig zijn om premature conclusies te trekken vooral omdat dit het midden van Venus retrograde is, wanneer trends kunnen veranderen.

Het onzekere klimaat was goed voor edelmetalen, staatspapier en valuta’s ten opzichte van de US-dollar. Goud begon de week in het 1225-gebied (het was de week ervoor onder1200) en tegen het midden van de week stak het de 1250 over voordat het tussen 1240 en 1250 plat bleef liggen. Zilver steeg naar een high vrijdag 17,80 nadat het de week ervoor onder 17,00 werd verhandeld. De grootste verliezer was de US-dollar tegen de Japanse yen, die steun op 110 testte, zijn laagste stand sinds half november. Het gaf signalen af dat de 16,5-jaarscyclustop in de US-dollar op tijd in januari 2017 een feit was geworden. De dollar neigt elke 16 jaar een top te vormen, binnen 6 maanden van januari, samenhangend met een overwinning van een Republikein als Amerikaanse president (1984, 2000 en nu 2016).

 

Kortetermijnverwachtingen

De markt richting hun “schokkende” 0,25 procent renteverhoging “gidsend” (op 15 maart) heeft de Fed zijn balans – enorm- vergroot door een gigantisch bedrag aan stukken te kopen in ruil voor cash om de obligatiehandelaren weer gerust te stellen … Deze cijfers zien er meer uit als een kolossale ronde van kwantitatieve versoepeling (QE) geheel “ongezien” – maar uitbundig gevierd – door financiële markten. – Dr. Michael Ivanovitch, “De Fed’s arglistige QE — $267 miljard versie liquiditeitsinjectie sinds half januari,” CNBC.com, 20 maart.

Voor het geval dat u zich afvroeg hoe hoog aandelen nog konden stijgen terwijl de Federal Reserve zijn kortetermijnrentes 15 maart heeft verhoogd…

Er zijn elf belangrijke kosmische aspecten van 30 maart – 21 april. Op donderdag 30 maart vormt Jupiter zijn tweede van drie afnemende vierkanten naar Pluto. Dit is om een aantal redenen van grote betekenis. Ten eerste correspondeerde het begin van deze cyclus – de samenstand in eind 2007 –met het begin van de “Grote Recessie” en aandelenmarktkrach. Niet alleen doken veel aandelenmarkten toen in het rood, maar veel landen begonnen forse uitgaven te doen welke leidden tot de vier D’s: deficits (tekorten), defaults (wanbetaling) debts (schulden) en downgrades (afwaarderingen). Deze zelfde thema’s keren nu weer terug. Ten tweede is dit geen normale Jupiter vierkant Pluto. Het maakt deel uit van een kardinaal T-vierkant waarin Uranus ook in oppositie naar Jupiter en vierkant Pluto staat. Donald Trump denkt dat hij snel kan draaien van een problematisch gezondheidszorghervorming naar belastinghervorming. Met Pluto die ook iets over belastingen te zeggen heeft, in vierkant met Jupiter en Venus nog steeds retrograde, is de kans op het gemak van laaghangend fruit te kunnen plukken te overschatten (belastinghervorming) nu net zo groot als het was met de hervorming van de gezondheidszorgwet.
 

 

Het zal van 7-14 april niet veel eenvoudiger worden als de Zon dit kardinale T-vierkant activeert of 5-21 april als Venus twee vierkanten met Saturnus maakt, doordat beide planeten van richting veranderen. Of 9 april – 3 mei, als Mercurius retrograde loopt. Als Donald Trump nu gefrustreerd is, is het nog niks vergeleken bij wat hij dan zal ervaren als hij zaken probeert door te drukken zonder het eerst goed te overdenken (niet waarschijnlijk). Hadden we al gezegd dat transit Saturnus nu nog conjunct zijn geboorte-Maan is en tot het eind van de zomer opposiet zijn geboorte-Zon? Er gaat helemaal niets snel als Saturnus erbij is. Daar bovenop heeft hij een stijgende Mars in Leeuw. Mars heeft helemaal niets met geduld. Je vraagt je af wat een gefrustreerde (Saturnus) en ongeduldige (Mars) meneer Trump tussen nu en eind augustus gaat doen als de zonne-eclips van 21 augustus conjunct zijn geboorte-Mars en Ascendant valt.

Laten we deze weeks column afsluiten door het verschil tussen Mercurius retrograde (9 april -3 mei) en Venus retrograde (4 maart – 15 april) te bespreken. Beide retrogradeperiodes wijzen op de neiging premature besluiten te nemen en ons terugbrengen naar de tekentafel om aanpassingen te maken voordat de dynamieken weer vlotjes verlopen. Hoewel er een subtiel verschil is in waarom dit gebeurt. Met Mercurius retrograde is er onvoldoende informatie of kennis om een juist besluit te nemen. Met Venus heb je de beschikbare informatie en kennis om een beslissing te nemen maar kun je niet makkelijk tot de juiste keuze kunt komen. Dit conflict gaat meer over waarden. Blijf ik in deze relatie zelfs al ben ik teleurgesteld? Of houd ik vast aan mijn principes en geef niet toe? Het gaat ook over onrealistische verwachtingen stellen. Onder Venus retrograde is het beter om niet zo veel te verwachten en daarna teleurgesteld te zijn als het tegenvalt – vooral in relaties met anderen.

Van de komende 3-4 weken zou ik niet al te hoge verwachtingen koesteren. Met Venus nu retrograde en Mercurius straks retrograde moet ik deze mantra vast keer op keer herhalen. Als we enkel kunnen uitvogelen welk effect het op financiële markten heeft, zou het leven onder de retrogrades heel plezierig kunnen zijn. Ik heb wel wat ideeën erover maar ik wil niet dat u zich er te veel van gaat voorstellen. Tenslotte is Venus niet alleen retrograde, maar wandelt zij binnenkort achteruit Vissen in (2 – 28 april). Als je het over niet uitgekomen verwachtingen hebt… dit is een heel romantische en onrealistische combinatie. In de woorden van Financieel Astrologe Marie Schoeppel, die sprak op onze recente MMA Investment Retreat, gaat “Venus terug haar meisjes-grot in”. Ik vraag me af hoe dat op onze President zal uitwerken. Het kan afhangen van wat hem staat te wachten in die meisjes-grot.

Lees hier meer over: Market Timing Digest en de speciale versie voor Goud en Zilver: Market Timing Digest Goud & Zilver

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week