Columns & Artikelen

TA Zilver Analyse Roy

by Roy Martens on 10 april 2017

De strijd om het 200 d. MA werd afgelopen week voortgezet en hoewel er bijna de gehele week boven werd gehandeld is er nog geen definitieve bevestiging van de doorbraak verkregen.

Maandag werd het slotniveau van vorige week vrijdag nog onder druk gezet en de koers terug gedwongen naar het 200 d. MA. Het MA hield als steun stand zodat de koers richting het slot toch weer kon opkrabbelen om zo het verlies te beperken.

Op dinsdag was het vervolgens weer de beurt aan de stieren om actie te ondernemen. Er werd voortvarend getracht om afstand te nemen van het huidige niveau net boven het MA en in eerste instantie lukte dat ook. De koers priemde door de $18.40 maar de winst kon niet worden vastgehouden zodat er uiteindelijk een doji, twijfel-candle, overbleef.    

Dat er twijfel, of beter gezegd onmacht, ontstond bij de stieren bleek op woensdag toen we weer een rode dag mochten verwelkomen. Ook nu werd de koers richting het MA gedirigeerd maar weer hield het MA stand. Op zich is dat natuurlijk positief maar de beren wisten nu wel dichter bij het MA te sluiten dan op de maandag. De omzet bij deze negatieve poging liep behoorlijk op zodat dit als een waarschuwing voor negatieve druk kon worden gezien.

Het stuivertje wisselen ging door op donderdag. De beurt werd weer overgegeven aan de stieren en deze wisten er een zwarte candle van te maken waarbij de omzet echter te wensen overliet. De animo was duidelijk een stuk lager en vergelijkbaar met de omzet die op de dinsdag werd gerealiseerd.

De week tot aan de vrijdag liet een wisselend beeld zien: rood-zwart-rood-zwart dus zou de vrijdag volgens dit patroon weer rood moeten worden. Vrijdag werd een zeer vreemde dag met een range die van zwaar positief naar zwaar negatief liep. Het begin van de handel liet zeer positieve koersen zien, de stieren leken alles onder controle te hebben en nu eindelijk te willen doordrukken. De koers liep op tot het hoogste punt van de laatste weken maar opnieuw kon het niet worden vastgehouden

Na het positieve begin sloeg de stemming op een gegeven moment om als een blad aan de boom en werd de knuppel in het hoederhok gegooid. De koers kwam zwaar onder druk te liggen en het 200 d. MA werd gebroken en niet zo’n beetje ook. Toen het erop leek dat we fors lager zouden gaan sluiten wisten de stieren toch nog alles bij elkaar te houden en de koers terug te brengen tot boven het MA.

Het slot kwam tot stand op $18,15 waarmee het MA werd gehouden, aan de omzet te zien is het echter een ware veldslag geweest. Deze grote omzet en de flinke poging van de beren nodigt uit tot waakzaamheid aan het begin van de week. De kans op een hernieuwde neerwaartse poging zal niet ondenkbaar zijn.

 

Evenals in de $ grafiek zien we in de € grafiek een vooral zijwaarts patroon al zit er hier ook een licht stijgende trend in. Het beeld in deze grafiek is zelfs positiever aangezien de afstand tot het 200 d. MA is gegroeid. Daar komt nog bij dat het 50 d. MA inmiddels het 200 d. MA opwaarts heeft gekruist zodat een koopsignaal is afgegeven aan langere termijn beleggers.

Het wordt afwachten of het positievere verloop in de € grafiek gehandhaafd kan worden.

Nadat de dalende magenta lijn in het grotere plaatje de koers vorige week ophield zien we deze week eigenlijk een soortgelijk beeld. De zilverprijs kan maar geen afstand nemen van de magenta lijn en de weerstand die er als plafond nog eens boven ligt werd vrijdag als obstakel getest.

Vooralsnog lijkt de koers gevangen te zitten tussen de magenta lijn en de bovenste groene weerstandlijn maar de eerste stevige aanzet tot een daling is vrijdag gegeven. Is het een schot voor de boeg voor hetgeen komen gaat ?

 • De RSI lijkt een top te hebben gemaakt en heeft een correctie te pakken. Er is nog ruimte tot de 50 zodat er voorlopig nog geen sprake is van een echte omslag.
 • De koopkracht daalt nu wel hard en de verkoopkracht wijst steil omhoog, dat zou aan het begin van de week kunnen leiden tot een verkoopsignaal indien dit doorzet.
 • De MACD staat nog boven de signaallijn maar lijkt wel aan een topvorming te werken.
 • De Geldinstroom is vanuit extreem gebied teruggezakt en zou nu op weg kunnen gaan naar het 50 niveau. Dit moet dan wel houden om een negatieve trend te voorkomen.
 • Het Sentiment/Momentum zakt eveneens uit extreem gebied terug maar heeft nog voldoende ruimte voordat het 50 niveau wordt bereikt.

Al met al ligt het plaatje er nog vrij positief bij maar waakzaamheid is geboden, een omslag is snel gerealiseerd. Een val, op slotbasis, door de dalende magenta lijn en de onderste groene lijn moeten als een serieuze waarschuwing gezien worden

In Bollinger Banden grafiek kon de koers de bovenste band niet blijven volgen maar moest deze steeds meer loslaten hetgeen uiteindelijk leidde tot de verrassende vrijdag-candle.

Deze candle kon de bovenste band niet meer bereiken en miste de midden-band op een haar. Het slot kwam wel nog ruim boven de midden-band tot stand zodat de eerste aanval is afgeslagen. Het slot bevindt zich echter wel een beetje in niemandsland zodat de start van volgende week interessant zal gaan worden. Weet de koers toch weer op te rukken richting de bovenste stand dan zal de $18.50 eraan gaan geloven. De kans is echter wat groter dat de midden-band aan een nieuwe test onderworpen zal gaan worden.

In de slotstanden grafiek is er nog geen beslissing gevallen. Gestript van de intraday bewegingen zien we dat er op slotbasis nauwelijks beweging is geweest de afgelopen week. Er staat een zijwaarts stukje in de grafiek, een stukje dat wel op topvorming hint.

Die mogelijke topvorming vindt plaats beneden de zwarte neklijn zodat blijkt dat de beren de afronding van het omgekeerde kop-schouderpatroon willen voorkomen. Komende week zullen we zien of ze daarin gaan slagen.

De weekgrafiek laat na drie zwarte candle een rode zien waarbij echter de meest recente top (zoals verwacht ) is benaderd. De top van de candle heeft de $18.50 nagenoeg aangetikt. Hiermee ontstaat een potentiële dubbele top met die op $18.54 zodat waakzaamheid is geboden.

Een dubbele top kan leiden tot een M patroon met als gevolg dat de koers zou kunnen terugkeren naar de start van het M patroon dat gelegen is rond de $15.68. Gelukkig zijn er nog wat steunen die dit kunnen verhinderen, zoals het 34 en daarna het 17 w. MA.

Een doorbraak van de top rond de $18.50 maakt de weg vrij naar de $21+

 • De RSI bevindt zich nog steeds boven het 50 niveau in positief trendgebied.
 • De MACD is wat verder doorgedrongen in positief gebied boven de 0 lijn.
 • De Geldinstroom staat nog steeds boven de 50 maar de stijging vlakt wel sterk af

Het positievere beeld in de € weekgrafiek blijft ook nu nog van kracht. Zien we in de $ grafiek een rode candle staan, in de onderstaande € grafiek is dat een zwarte. Hieruit blijkt al dat de $-€ verhouding weer in het voordeel van de € beleggers heeft gewerkt.

Het vorige week vermelde break away gap is nog intact en ook is de recente top benaderd en zelfs even doorbroken. De € grafiek toont daarmee (met wat ondersteuning van de $) extra veerkracht

De $-€ grafiek blijft verrassen en toont nu een aanval op de weerstandslijn met een slot dat er zelfs iets boven ligt. Wat positief is, is het feit dat het slot van deze week voor het eerst sinds weken tot stand kwam boven het 14 w. MA, een koopsignaal.

Het slot boven het MA zou ‘zijlijners’ kunnen uitnodigen in de markt te stappen zodat de weerstandslijn definitief gebroken zou kunnen worden. De beren zullen er komende week ongetwijfeld alles aan doen om deze potentiële doorbraak tegen te werken zodat er mogelijk wat vuurwerk te verwachten is.

 • De RSI stijgt verder vanaf de 50 zodat een verdere stijging ondersteund wordt
 • De MACD is iets verder naar boven gedraaid maar bevindt zich wel nog steeds beneden de signaallijn.
 • Het Sentiment/Momentum is gedraaid vanuit extreem negatief gebied en heeft inmiddels een voorzichtig koopsignaaltje afgegeven door boven de signaallijn te kruisen

Alles lijkt te wijzen op een verdere stijging zodat de beren een flinke kluif te wachten staat om deze tegen te houden.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTA Zilver Analyse Roy