Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 10 april 2017

Korte evaluatie

De VS lanceerde vrijdag na een verdachte chemische wapenaanslag eerder deze week, Tomahawkraketten tegen een Syrische luchtmachtbasis gericht op het Assadregime. Gordon Lubold en Dion Nissenbaum, “VS lanceert aanval op Syrië,” Wall Street Journal, 7 april 2017.

“Donald Trump werd geboren onder een Volle Maan, met de Zon op 22º 55’ Tweelingen en de Maan op 21º12’ Boogschutter. We zien direct dat deze Zon en Maan in de cruciale zone van 19-26º in de beweeglijke tekens vallen – de “oorlogszone” – waarin we ook Amerika en Irans geboorte-Mars-Neptunus-vierkant tegenkomen, evenals het Mars-Saturnus-vierkant op de inhuldigingsdag. Donald Trump maakt overduidelijk kans als potentiële VS-president, vooral als de VS oorlog gaat voeren. Dichter bij een voorspelling komen dan dit is niet mogelijk: als Dhr. Trump als president wordt gekozen, dan is de kans dat Amerika een oorlog begint extreem groot, vermoedelijk binnen de eerste paar maanden van zijn ambtstermijn al.” – Raymond Merriman, Forecast 2016 Book, dat uitkwam in december 2015 (een jaar voor de verkiezing).

Nou, dat ging snel. Slechts 2,5 maand in zijn presidentschap veroorzaakt Donald Trump een verpletterende luchtaanval tegen Syrië die twee luchthavens van dat land vernietigt. Op dat nieuws steeg Goud naar 1273,30, het hoogste niveau sinds de verkiezingsweek in november 2016. Aandelen presteerden echter vreemd. De Japanse Nikkei zakte bijvoorbeeld naar zijn laagste stand sinds 8 december maar de Chinese Shanghai Index steeg naar zijn hoogste niveau sinds 29 november.

Goud is hier het belangrijkste, want diens nieuwe high in maanden van afgelopen vrijdag 7 april, werd niet vergezeld door een nieuwe cyclushigh in Zilver. Hiermee ontstond een geval van onderlinge bearish divergentie in een (huidige) kosmische cruciale omkeerdatum (CRD). Zilver eindigde feitelijk 28 centen lager, en sloot wederom onder $18 per ounce. Gezien dat dit een van de belangrijkste geokosmische cruciale omkeerdata van het jaar is, zoals uitgelegd in dit jaars Forecast 2017 Book en al van onze recentelijke MMA-wekelijkse en dagelijkse marktrapporten, kan dit een heel winstgevende top in metalen (primaire cyclustop) zijn, gelijk aan de door ons vooraf aangekondigde primaire cyclustop in VS-aandelenindices van 1 maart. Het betekent echter niet dat wij onze langetermijnkijk op metalen aanpassen naar negatief. Dit is tijdelijk, zoals in onze nieuwsbrieven beschreven, en levert binnenkort weer een nieuwe koopkans op. Als het dat doet, zullen we een speciale koopalert naar onze abonnees uitsturen, zeer waarschijnlijk ergens in deze maand.

 

 

Kortetermijnverwachtingen

VS-schuldpapierprijzen stegen vrijdag aanvankelijk toen investeerders het besluit van President Donald Trump verwerkten die een raketaanval uitvoerde tegen een Syrische luchthaven naast zwakke banencijfers … De Amerikaanse economie trok aan met 98.000 banen, veel minder dan de verwachte 180.000. De werkeloosheid zakte naar 4,5 procent. – Anmar Frangoul, “VS-staatsobligaties veren op na Syrische aanval en slechter-dan-verwachte banencijfers,” CNBC.com, 7 april 2017.

Waar begin je een analyse van zoveel geokosmische aspecten in zo een kort tijdsbestek? We zouden kunnen beginnen vanuit de gedachte dat Venus binnen een week, op 15 april, haar retrogradebeweging beëindigt. Dat is een signatuur met een opmerkelijke geschiedenis van samenvallen binnen 12 handelsdagen met ofwel een primaire cyclustop of –dal in veel financiële markten. Of we kunnen ons richten op Saturnus die 6 april retrograde draaide en tweemaal een vierkant naar Venus vormt: op 8 en 21 april als beide planeten uit stationairstand komen. Beide signaturen (Saturnus retrograde, en Venus vierkant Saturnus) hebben een zeer grote historische correlatie met primaire cycli, binnen 12 handelsdagen. Daarnaast zouden we ons op de Zon kunnen focussen die 1 april opposiet Jupiter staat, of de Zons samenstand 14 april met Uranus in het oorlogsachtige teken Ram (geregeerd door Mars). Deze aspecten hebben allebei een nog grotere samenhang, binnen een maximum van 10-14 handelsdagen, met primaire cycli dan Venus’ of Saturnus’ stationaire dagen of wanneer een van hen een vierkant met de ander maakt. Het is de Zon die het Jupiter-Uranus-Pluto-T-vierkant activeert van 7 – 14 april, en voor een periode zorgt waarin een omkeer in financiële markten verwacht wordt. Vanuit kosmisch oogpunt is 7-14 april heel potent.

Niet alleen in financiële markten zien we deze gelijktijdige samenballing van energieën. De meerdere drama’s aan de hemel zien we terug in meerdere drama’s tussen mensen. We ervaren niet alleen de dreiging van escalerende militaire activiteiten als gevolg van de VS’ bombardementen op Syrische luchthavens (na de verdenking dat Assad chemische wapens op zijn eigen volk gebruikte). Maar ook de “nucleaire-optie”stemming van de Republikeinen in de VS-Senaat, om de vrijbuiterregeling te stoppen aangaande het kiezen van de volgende Hooggerechtshofrechter Neil Gorsuch. (Dit was het gevolg van een Democraten-besluit om de nucleaire optie aan te roepen als juridische keuze toen zij een aantal jaren geleden de macht hadden om dat te doen). Dan de aankondiging door regeringsspreker Paul Ryan van de tenietdoening en hervorming van de Betaalbare Zorgwet, wordt uitgesteld en nadat bijna iedereen dacht dat deze wet dood en begraven was, weer ter stemming gebracht. We beschreven dit in vorige weeks column, als volgt: Wanneer Venus recht draait en de laatste vierkantpassage maakt met Saturnus (21 april), wees dan niet verbaasd als het idee van de hervorming (en ontbinding) van de zorgwet weer boven komt met een nieuwe draai. Maar tegen die tijd loopt ook Mercurius retrograde (9 april – 3 mei) en is er dus nog geen volledigheid van feiten en alle noodzakelijke informatie om een goed doordacht besluit te nemen. Maar het zal niet een impulsieve beslissing stoppen. Geduld is ongelukkigerwijs niet altijd voorradig als het het meeste nodig is.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over Mercurius de “grappenmaker” die maandag 10 april (CEST) retrograde draait en retrograde blijft lopen tot en met 3 mei. De wereld wordt niet alleen gebombardeerd met de ene snel op elkaar volgende incidentele daad na de andere (typerend voor Zon in Ram), maar nu moeten we de geloofwaardigheid ervan testen terwijl bestuurders trachten uit te leggen waarom ze nu doen wat ze doen – voordat alle feiten bekend zijn om een welgeïnformeerd of verstandig besluit te nemen. Dit is een tijd waarin gehaaste besluiten vaak tot vergissingen leiden; vanwege een gebrek aan het overwegen van de consequenties van die besluiten en daden. Degenen die in het door Mercurius geregeerde teken Tweelingen geboren zijn, zoals President Trump, Vicepresident Mike Pence en de Chinese President Xi Jinping, zijn nu het meest vatbaar voor fouten in besluitnemingen.

Er staat nu in de wereld veel op het spel en emoties kunnen hoog oplopen. Met Venus en Saturnus stilstaand en vierkant naar elkaar, kunnen allianties en samenwerkingsovereenkomsten onder spanning komen te staan. Als dat zo gaat, kan hetzelfde over de wereldaandelenmarkten worden gezegd, want Venus heerst over zowel liefde als geld. Het gebeurt zelden dat een aangevallen wordt zonder de ander. Tegelijkertijd dienen alle lezers zich echter een van onze favoriete marktregels te herinneren: een markt die dalend op een hard aspect van Venus-Saturnus afgaat is een goede kandidaat om een laagte te vormen als begin van een gezonde stijging. Op persoonlijk niveau, als je merkt dat je eigen populariteit en stemming inzakt, hoef je niet te wanhopen. Je vindt waarschijnlijk een laagte vanwaar je weer herstelt, in liefde of geld.

Lees hier meer over: Market Timing Digest en de speciale versie voor Goud en Zilver: Market Timing Digest Goud & Zilver

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week