Columns & Artikelen

Midden-Oosten en de goudprijs

by Wilge on 14 april 2017

Door Marleen Evertsz.

Met de recente geopolitieke ontwikkelingen in onder andere Zweden en de houding van de VS tegenover Syrië, ontstaat er opnieuw volatiliteit in de goudmarkt. Maar tot welke omvang heeft dit invloed op uw goudportefeuille?

Tijdens de jaarlijkse terugkerende Dubai Precious Metals Conference dat afgelopen weekend plaatsvond, krijg je een goed beeld hoe de goudhandelaren over de hele wereld gestemd zijn, aankijken tegen de toekomstige macro-economische ontwikkelingen en hoe zij verwachten dat de edelmetaalprijzen hierop zullen reageren.

Tijdens de paneldiscussie over Precious Metals Statistics & Price Outlook was het grootste gedeelte van de congresdeelnemers (48%) het er over eens dat goud dit jaar beter zal presteren dan de andere edelmetalen. Van de overige aanwezigen stemde 23% voor zilver, 10% voor platina en 19% voor palladium.

Aanhangers van zilver benadrukten dat steeds meer bedrijven in het Midden-Oosten, China en India investeren in duurzame producten. In deze duurzame producten (o.a. zonnepanelen) wordt veel zilver verwerkt. Wanneer de vraag naar zilver toeneemt, zal de prijs stijgen. Zolang de levering van zilver in de markt stabiel blijft, zal dit, volgens de aanhangers van zilver, resulteren in een grotere correctie dan het afgelopen jaar.

 

Zal Trump ervoor zorgen dat de goudprijs stijgt?

Ross Norman (CEO, Sharps Pixley) kon zich vinden in het feit dat de vraag naar zilver zal toenemen, maar stemde zelf voor goud. Net als 42% van de deelnemers geloofde hij dat vooral Trump de grootste bijdrage zou leveren in de stijging van de goudprijs.

De redenering van Ross Norman was als volgt: Wanneer Trump zijn verkiezingsbeloftes uitvoert, zal er in Amerika veel worden geïnvesteerd in infrastructuur. Uiteraard geeft dit kansen voor de economie, maar de grote vraag is hoe de Amerikaanse overheid uiteindelijk de rekening hiervoor gaat betalen?

Verwacht wordt dat Trump de dollar zal laten devalueren. Dit zal de sluimerende ‘currency war’ opnieuw doen aanwakkeren en met name de prijs van goud verder doen stijgen.

Van de overige deelnemers verwachtte 5% dat de Brexit, 30% dat het beleid van de Federal Reserve, en 23% dat de kloof tussen de fysieke vraag en aanbod de grootste bijdrage zal leveren aan de stijging van de goudprijs.

 

Waar verwachten de goudhandelaren dat de goudprijs zal staan eind 2017?

Als laatste werd er gestemd over de verwachte goudprijs op 31 december 2017. Opvallend is dat geen van de handelaren een lagere goudprijs aan het eind van het jaar verwacht!

Van de aanwezigen voorzag 36% dat de goudprijs boven de $1375 per troy ounce ging stijgen. 29% zag een stijging boven de $1275, 23% boven de $1475 en 12% boven de $1575 per troy ounce.

De voornaamste reden van deze stijging werd verklaard door het beleid van Trump en zijn onvoorspelbare invoeringen van wet- en regelgeving.

Tevens verwachtten de deelnemers dat door de toenemende inflatie in zowel de Verenigde Staten als Europa, de centrale banken verder onder druk worden gezet om hun monetaire beleid aan te passen. Tot slot werd gesteld dat de komende verkiezingen in Europa politieke risico’s met zich mee kunnen brengen wat een stijgende goudprijs tot gevolg heeft.

Dit artikel verscheen ook op DFT.

Marleen Evertsz is mede oprichter en manager partner bij GoldRepublic en publiceert columns met haar persoonlijke mening.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeMidden-Oosten en de goudprijs