Columns & Artikelen

Trump gooit (eindelijk) zijn US dollar-kaarten op tafel!

by Nico Pantelis on 14 april 2017

De kogel is door de kerk. Donald Trump heeft eindelijk kleur bekend, inzake zijn houding ten opzichte van de US dollar. In een interview met de WSJ geeft hij ondubbelzinnig toe dat een sterke dollar vooral stoer staat, maar in de praktijk een groot probleem is.

Hier zijn de letterlijke woorden van DJT:

“I think our dollar is getting too strong, and partially that’s my fault because people have confidence in me. But that’s hurting—that will hurt ultimately,” he added. “Look, there’s some very good things about a strong dollar, but usually speaking the best thing about it is that it sounds good.”

He continued, “It’s very, very hard to compete when you have a strong dollar and other countries are devaluing their currency.”

Wie dacht dat Trump een dollar-revolutie zou gaan ontketenen, heeft het goed mis. Ook hij, net als al z’n voorgangers, is vooral vóór een zwakke dollar.

Of zoals de voormalige topman van de Amerikaanse Treasury, John Bowden Connally, Jr., in de jaren ’70 de gevleugelde woorden uitspraak tegen een groep van Europese ministers:

“The dollar is our currency, but your problem.”

Ook The Donald doet zijn Amerikaanse afkomst in dat opzicht, weer alle eer aan. De Amerikaanse dollar moet en zal verzwakken, versus de rest van de wereld. Of zoals we het hier al meerdere malen verklaarden: een sterke dollar is als een motor zonder olie.

 

Uiteindelijk stopt het systeem met functioneren!

Een zwakke dollar is koren op de molen, van onze strategie. We zitten immers klaar om voluit te profiteren van inflatie. En dat bereik je vooral door de koopkracht van de USD onder vuur te nemen.

De reactie uit de markt niet geen seconde op zich wachten. Goud schoot meteen als een raket omhoog, nadat het interview gepubliceerd werd.

De volledige correctie van goud, sinds Trump als president van de Verenigde Staten werd verkozen, is nu weggevaagd.

Sterker nog, goud staat nu op het punt om aan een indrukwekkende klim te beginnen. Er is nog maar eens barrière die overwonnen moet worden. Dat is een weeksluiting van de prijs, boven het niveau van 1.300 USD/ounce.

Waarom dit zo belangrijk is, ziet u op de volgende weekgrafiek van goud, sinds de voormalige top boven 1.900 USD.

Zoals u kan zien, bleef de dalende weektrend tot recent intact, mede door de verkiezingsoverwinning van Trump.

Maar met de openbare biecht van Trump, lijkt de lot van de sterke dollar bezegelt, en krijgt goud weer vrijspel. De aandachtige lezer was het immers al in 2016 opgevallen, dat er ‘onderhuids’ sprake was van een trendbreuk.

Niet enkel schoot de weekprijs van goud boven de 42 en 104 weeksgemiddeldes (1 + 2 jaar), ook kruisten de twee prijsindicatoren elkaar in positieve zin vorig jaar. Een overduidelijk teken aan de wand.

Eind 2016 en begin 2017, werden deze trendverandering getest op z’n kracht, en de recente hogere bodem en sterke remonte, wijzen op een bevestiging van het nieuwe beeld voor goud.

De laatste bevestiging zal dus komen van een definitieve sluiting van de goudprijs boven de grens van 1.300 USD voor minimaal enkele weken. Dan kan het snel vlot hoger met goud.

Voor ons hoeft goud zich niet meer op deze manier te bewijzen. Goud vormt ondertussen een anker voor de lange termijn in onze portefeuille. En we twijfelen er niet aan, dat we er op termijn goed aan doen om het gele edelmetaal aan te houden.

Het is en blijft de ultieme veilige haven, tegen onbetrouwbare bewindslui en politici. En daar krioelt het steeds meer van, in de wereld. We kunnen ons in dit klimaat, geen vermogen zonder een gouden verzekering meer veroorloven.

En wie het zaakje echt slim speelt, die weet dat goud de enige verzekering is waar je rendement op kan behalen… in de vorming van goudmijnaandelen. Sinds de bodem in de goudmarkt werd geplaatst, met de ingang van 2016, lieten de mijnaandelen al een verschroeiend rendement zien.

En zoals u in de bovenstaande tabellen kan zien, zet die trend zonder verpinken door in 2017. Het zijn en blijven de krachtigste aandelen, van dit ogenblik. En wat ons betreft, voor de komende jaren!

Wie nu zorgt voor een goede selectie aan de BESTE GOUDMIJNAANDELEN, ziet in de komende jaren fantastische resultaten tegemoet. Dat hebben we in het vorige decennium al eens gezien, toen de HUI-index van 50 dollar naar meer dan 600 dollar schoot.

En ook nu weer zien we de HUI-index fors hoger schieten, als de weerstanden stuk voor stuk breken.

Bent u al gepositioneerd in de goudmarkt?

>>> BEKIJK ONZE BESTE GOUD KOOPTIPS

Prettig weekend,

Slim Beleggen

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Redactie Edelmetaal-Info: Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologie, Grondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Nico PantelisTrump gooit (eindelijk) zijn US dollar-kaarten op tafel!