Columns & Artikelen

TA Zilver Analyse Roy

by Roy Martens on 18 april 2017

Afgelopen week was een korte met slechts 4 handelsdagen maar het was wel een heel interessante om te volgen. Na de forse rode candle van vorige week vrijdag werd al aangegeven dat de vrees op een neerwaartse voortzetting zeer reëel was. Op maandag bleek deze vrees bewaarheid. De daling werd inderdaad opgepakt met een lagere opening en een verdere daling als vervolg.

Het 50 d. MA werd gebroken waarna de koers een laagste niveau aantikte van $17.74, ruim beneden het slotniveau van de vrijdag ervoor op $18.15. Echter net als op die vrijdag wisten de stieren toch een tegenaanval te plaatsen zodat ruim boven het laagste niveau kon worden afgesloten.

Omdat toch weer lager werd gesloten waren de ogen vol spanning gericht op de dinsdag en dat werd een fikse verrassing. Er werd direct hoger geopend waarna de zilverprijs gestaag opliep tot een hoogste koers van $18.34 om uiteindelijk te sluiten op $18.25. Met deze beweging werd niet alleen de candle van maandag geneutraliseerd maar tevens die van de vrijdag ervoor, het koersverlies van 2 dagen werd in één keer weggepoetst, een zeer positief en krachtig signaal.

 

De positieve flow zat er daarmee goed in hetgeen ook op woensdag te merken was. De opening volgde nu op $18.35 en er werd een hoogste koers bereikt van $18.59. So far so good, maar de opmars ging blijkbaar toch wat te snel. Vanaf het hoogste punt sloeg de stemming om en werd de terugtocht aanvaard. Het slot viel dan ook tegen ,het kwam tot stand beneden de opening op $18.30 zodat er nog slechts een zeer klein plusje overbleef t.o.v. de dinsdag.

Deze teleurstellende ontwikkeling kon voor een donkere wolk zorgen op de laatste handelsdag van de week maar de stieren lieten zich niet uit het veld slaan. Weer werd er hoger geopend waarna direct hoger werd gekoerst. Het hoogste punt van de woensdag werd zelfs overtroffen met een stand van $18.61. Net als de dag ervoor sloeg toen toch de twijfel toe en werd de daling weer ingezet waarbij een laagste koers werd bereikt van $18.41. Het slot kwam vervolgens terecht op de openingskoers $18.51 waardoor de candle een mooie doji werd.

Aangezien de doji aan het eind staat van een vrij krachtige beweging kan er sprake zijn van een zogenoemde ‘northern doji’ dit is een potentieel omkeersignaal zodat waakzaamheid geboden is. De kans op lagere koersen op maandag (2-de paasdag) is dus aanwezig.

In de € grafiek zien we eenzelfde beeld als in de $ grafiek de uitleg is derhalve identiek.

Ook hier zien we aan potentiële ‘northern doji’ aan het eind van de korte termijn uptrend die een waarschuwingssignaal afgeeft. Omdat de doji ook nog eens ontstaan is ter hoogte van de vorige top is voorzichtigheid troef.

In het grotere plaatje werd vorige week aangegeven dat een daling beneden de magenta en groene lijn gezien moest worden als een serieuze waarschuwing. De stieren namen dit blijkbaar zeer ter harte gezien de bewegingen:

 • De poging van de beren om de weerstandzone de verlaten waarbij het 50 d. MA werd aangetikt (maandag)
 • De tegenreactie van de stieren die het 50 d. MA als steun gebruikten en de koers terugbrachten in de weerstandzone (dinsdag)
 • De aanval op de bovenste weerstandslijn die vooralsnog faalt. (woensdag en donderdag)

We zien hier duidelijk dat er sprake is van weerstand rond het $18.50 niveau waar de vorige te vinden is. Met de potentiële ‘northern doji’ kan er nu sprake zijn van een dubbele-top-patroon zodat aanstaande maandag zeer interessant kan worden. Voor de stieren is het noodzaak om dit dreigende patroon (en de northern doji) te ontkrachten door met kracht boven de $18.50 te breken en af te sluiten. Voor de beren is het daarentegen zaak om het patroon te voeden door een rode candle te produceren die liefst reikt tot aan de onderste groene lijn.

De interne gesteldheid van de grafiek legt een voorkeur bij de stieren:

 • De RSI heeft steun gevonden op het 50 niveau en is vandaar opnieuw gestegen in positief trendgebied.
 • De koopkracht heeft zich eveneens opnieuw opgewerkt na een test van de verkoopkracht
 • De MACD lijkt weer naar boven te willen gaan draaien
 • De Geldinstroom heeft een bodem gemaakt boven het 50 niveau en is weer geklommen
 • Het Sentiment/Momentum is vanuit extreem gebied gedaald en heeft een bodem gemaakt boven de 50.

De grafiek lijkt klaar te zijn voor een uitbraak boven de weerstandzone en de dubbele top. Indien dit lukt kan de $19 snel bereikt worden waarna dan de toppen net boven de $20 het volgende doel zullen zijn.

In de Bollinger Banden grafiek werd al verwacht dat de midden-band aan een nieuwe test zou worden onderworpen en deze test is met succes afgelegd. De midden-band hield stand en zorgde er met de candle van dinsdag voor dat de bovenste band weer kon worden opgezocht.

 

De candles van woensdag en donderdag konden de bovenste band net niet bereiken zodat deze niet omhoog kon worden gedrukt. Door de positieve dagen zien we de band wel al iets opkrullen maar dat kan snel gedaan zijn als er geen vervolg komt van de stijging. De midden-band beweegt zich nu rond de $18 waar we in de grafiek hierboven ook een weerstand- c.q. steunlijn vinden zodat dit niveau een terugslag zou moeten kunnen opvangen.

In de slotstanden grafiek is mogelijk een eerste beslissing gevallen!

Het omgekeerde zwarte hoofd-schouderpatroon lijkt tot voltooiing te zijn gekomen zodat we het magenta patroon uit de grafiek weglaten.

De neklijn is door de beweging van de afgelopen week doorbroken zodat het potentiële koersdoel van rond de $21 tot $21.25 wordt geactiveerd. Nu dient er wel nog een krachtig vervolg te komen om het patroon meer geloofwaardigheid te kunnen geven. De doorbraak is namelijk nog maar zeer minimaal en kan nog worden teruggedraaid door een tegenaanval.

De weekgrafiek brengt eveneens duidelijk een potentiële dubbele top in beeld. Het is belangrijk dat de stieren snel boven deze dubbele top doorstoten om het, vorige week aangehaalde, M patroon te voorkomen.

Indien de stieren een voortzetting kunnen bewerkstelligen zal het 17 w. MA een verdere stap omhoog kunnen zetten hetgeen zal resulteren in een kruising met het 34 w. MA, een koopsignaal.

De vooruitzichten op basis van de interne gesteldheid zien er nog steeds goed uit:

 • De RSI is nog iets verder opgeklommen in positief trendgebied
 • De MACD heeft de opmars boven de 0 lijn voortgezet
 • De Geldinstroom heeft de driegden afvlakking gepareerd en is weer naar boven gedraaid.

Vooralsnog lijken de stieren alles in handen te hebben om een uitbraak (en daarmee een nieuw koopsignaal) te kunnen bewerkstelligen.

Net als in de $ grafiek lijkt de € weekgrafiek er goed voor te staan om een verdere opmars te kunnen laten zien. De dubbele top is een feit en een voortzetting van de stijging en dus een doorbraak van die dubbele top lijkt zich te gaan aandienen.

In de € grafiek heeft zich al een nieuw koopsignaal afgetekend met de positieve kruising van het

17 w. MA met het 34 w. MA. Ook hier staan de RSI en MACD er nog steeds zeer positief bij zodat een verdere opmars voor de hand ligt.

Het praktisch onvoorspelbare beeld van de $-€ grafiek wordt weer eens bevestigd. Lijkt het erop dat een uitbraak naar boven aanstaande is zorgen de beren voor een rem op de beweging.

Afgelopen week werd de weerstandslijn aangevallen en gesloten boven het 14 w. MA. Dit had moeten leiden tot een verse aanvoer van vraag maar niets van dit alles. Het lijkt wel alsof de koers gedwongen wordt om tussen een smalle bandbreedte te blijven hangen. Met de candle van deze week werd het 14 w. MA terug getest als steun en gezien het slot boven het MA lijkt deze test te zijn geslaagd. Wat echter teleurstellend is, is het gegeven dat de koers weer beneden de weerstandlijn is terechtgekomen zodat er nu een lagere top dreigt te ontstaan.

Het verloop van de grafiek is uiterst moeizaam, zowel omhoog als omlaag, er wordt wel ‘rekening gehouden’ met de steun- en weerstandslijn maar de belegger wordt steeds weer op het verkeerde been gezet doordat de ingezette uitbraakpoging niet doorzet. Het devies dient blijkbaar te zijn om eerst bevestiging af te wachten voordat er extra geld in de pot wordt gegooid of eraan onttrokken.

De interne gesteldheid van de grafiek legt de voorkeur van handelen nog steeds aan de zijde van de stieren:

 • De koers blijft boven het 14 w. MA
 • De RSI is nog steeds boven de 50 maar lijkt wel een topje te willen maken
 • De MACD bevindt zich nog steeds boven de 0 lijn maar wel beneden de signaal lijn
 • Het Sentiment/Momentum is vanuit zeer negatief gebied opgeklommen tot tegen de 50, er is maar weinig nodig om er boven te kruisen en een koopsignaal af te geven

De kansen blijven voor nu nog steeds aan de bovenzijde liggen.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTA Zilver Analyse Roy