Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 18 april 2017

Korte evaluatie

De VS liet donderdag de grootste niet-nucleaire bom uit zijn arsenaal vallen op een tunnel- en grottencomplex in Oost-Afghanistan. Zo meldde het Pentagon. Toen aan Mr Trump gevraagd werd of dit diende als waarschuwing voor Noord-Korea zij hij: “Ik weet niet of dit een boodschap stuurt, het maakt geen verschil of het dat al dan niet doet. Noord-Korea is een probleem en het probleem zal aangepakt worden.” Jessica Donati, Ben Kesling, en Dion Nissenbaum, “V.S. laat ‘moeder’ van alle bommen vallen op ISIS in Afghanistan,” Wall Street Journal, 14 april, 2017.

Noord-Korea verhoogde zijn oorlogsdreiging richting Donald Trump met een serie dreigende opmerkingen om de troepen van de VS te vernietigen. Dit ten midden van de angst dat de twee landen richting een oorlog gaan. De gesloten staat zwoor dat de US basissen en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zullen verpulveren als ze bedreigd worden door de militairen van de VS. Deze laatste voeren oefeningen uit op het Koreaanse schiereiland. Een eskader met een vliegdekschip is onderweg naar Korea. China waarschuwde dat de regio “elk moment” in oorlog kan geraken. Jessica Chia en David Burke, “Noord- Korea dreigt Donald Trump aan te pakken,” www.dailymail.co.uk, 14 april, 2017.

George Washington’s woorden kunnen heden ten dage hard en koud lijken maar de geschiedenis bewijst telkens weer zijn gelijk. “Voorbereid zijn op een oorlog “ zei hij “is een van de meest effectieve middelen om de vrede te bewaren.” Ronald Reagan, “Toespraak voor de natie over nationale veiligheid,” 26 februari, 1986, www.reagan2020.us.

Het is maar goed dat Mercurius retrograde loopt. En Venus ook. Deze combinatie duurde maar van 9-15 april en viel samen met een nogal surrealistische week, waarin het plotseling leek dat de wereld gek werd. En dat dus geldt, in de woorden van voormalig President Jimmy Carter: “De enige belemmering voor wereldvrede zijn de wereldleiders” Of misschien moeten we ons neerleggen bij de huidige, populaire gedachte dat “……vrede alleen bereikbaar is door militaire kracht”

Het scala militaire dreigingen over de gehele wereld werd eind vorige week niet goed ontvangen op diverse aandelenmarkten. Het was wel gunstig voor edelmetalen en staatspapier. Vele aandelenmarkten deden het tot 13 april erg goed. De Aex ging op 12 april naar de 521,48. Het hoogste punt sinds december 2007. Op donderdag 13 april, na de lancering van de “moeder van alle bommen” viel de Aex naar beneden. Geen enkele andere Europese markt maakte de afgelopen week nieuwe maandelijkse hoogten. Een geval van onderlinge beren divergentie in deze regio. De ASX in Australië deed het de afgelopen week met een nieuwe 8 jaars hoogte, ook goed.

In Rusland en Japan gebeurde het tegenovergestelde. De Russische Micex viel op 14 april naar de 1913 punten. Het laagste niveau sinds begin augustus en ver beneden zijn all-time hoogte van 2293,99 op 3 januari 2017. Voorafgaande aan de Venus retrograde beweging (6 weken geleden) verwachtten dat het Presidentschap van Trump een voordeel voor Rusland zou zijn. Dit is duidelijk niet het geval. Misschien gaat dit veranderen als Venus dit weekend direct gaat lopen. In Japan viel de Nikkei vrijdag naar 18285 punten. Het laagste punt sinds 5 december 2016.

In de VS bleven de Dow Jones en de Nasdaq dalen vanaf hun all-time hoogten op respectievelijk 1 maart en 5 april.

Op de andere markten rallyde goud naar 1290,70 en zilver naar 1860, hun hoogste standen sinds de verkiezingen. En in lijn met onze langetermijngedachten van het webinar in januari 2017 en het Vooruitzichtenboek. Hierin noemen we ook ons prijsdoel voor dit jaar. Staatspapier steeg als veilige haven ook naar een nieuwe cyclushoogte. Ook omdat president Trump de wens uitsprak dat de rente laag blijft en dat de dollar in waarde moet zakken.

 

 

Kortetermijnverwachtingen

In een commentaar heeft Poetin beweerd dat Rusland over informatie beschikt dat er chemische wapens in Syrië gepland zouden worden om het regime van Assad in diskrediet te brengen. Hij herhaalde zijn oproep voor een onafhankelijk onderzoek door de Verenigde Naties… Poetin ging nog verder en vergeleek de beschuldiging van Amerika m.b.t. de chemisch aanval in Syrië met het rechtvaardigen door de VS van de Irak invasie “We zagen dit al eerder”, zei de Russische President tegen de journalisten. “Het doet me denken aan de gebeurtenissen in 2003.” Alex Eremenko, Alastair Jamieson & Abigail Williams, “Rusland proclameert de relatie met de VS als ‘slechtste periode ’ sinds de koude oorlog.” 11april, 2017, www.cnbc.com.

Om nu te zeggen dat de afgelopen week zowel betekenisvol en vol van onzekerheden was zou wat zwak uitdrukt zijn. Maar het is wel consistent met de thema’s van zowel Mercurius als Venus retrograde op hetzelfde moment. Daarbij maakt de Zon nog een conjunctie met Uranus in Ram als onderdeel van het kardinale T-vierkant waarbij ook Jupiter en Pluto betrokken zijn. De plotselinge escalatie van de oorlogsthema’s zijn natuurlijk gerelateerd aan de Zon/Uranus conjunctie in Ram. Deze conjunctie kan ook samenvallen met plotselinge uitbarstingen van moeder Natuur in de vorm van branden, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tornado’s. Maar de conjunctie eindigt dit weekend en dus begint het hoge niveau van stress en angst wat te zakken. Met Venus in Vissen kunnen we in elk geval vrede wensen. Maar Venus staat nog tot 21 april in een vierkantsaspect met Saturnus. Onze visachtige wensen kunnen misschien niet tot wasdom komen.

Dit weekend markeert ook het einde van Venus retrograde (4 maart-15 april). Het einde van een retrograde staat ook bekend als het “direct” gaan lopen van een planeet. In dit geval de datum waarop Venus zijn voorwaartse beweging hervat. Venus direct heeft een zeer consistente correlatie met het begin en eind van primaire cycli in wereld aandelenmarkten en andere financiële markten met een afwijking van 12 handelsdagen. Venus direct is een van de sterkste kosmische correlaties met trend omkeringen in financiële markten. Daarom moeten we alert zijn op de mogelijkheid dat deze laagte in de aandelen en hoogtes in staatspapier, olie en edelmetalen zich klaar maken voor een ommekeer. Het is niet ongewoon voor de financiële markten om een counter-trend te starten binnen een paar dagen van de Venus retrograde datum om dan bij het direct lopen de voorafgaande trend weer te hervatten. Dit wordt beschreven in The Ultimate Book on Stock Market Timing Deel 3: Geocosmic Correlations to Trading Cycles.

Deze specifieke Venus retrograde is belangrijk omdat deze begon in het midden van Ram en eindigt in de laatste graden Vissen. Dit is een 8 jaarlijks kosmisch fenomeen. Elke 8 jaar gaat Venus retrograde ( en direct) in bijna hetzelfde deel van de zodiak. De laatste keer dat Venus retrograde ging in midden-Ram was 8 jaar geleden op 6 maart 2009. Dat was de bodem van de aandelenmarkten in “de grote recessie”. Zoals op werd gespeculeerd in deze column en in het Vooruitzichtenboek 2017; zou het niet ironisch (en perfect symmetrisch) als de bull markt die begon tijdens de laatste Venus retrograde in Ram nu zou eindigen? Venus ging retrograde op 4 maart 2017. De hoogte tot nu toe staat nog steeds op 1 maart 2017. Geen slechte score voor de financiële astrologie

Nu wachten we op het einde van deze primaire cyclus en op het begin van de volgende om te zien of de hoogte van 1 maart het in de volgende cyclus zal houden. Als dat het geval is zal dat het belang van de astrologie nog onderstrepen en in het bijzonder zijn potentiële rol als een belangrijk instrument voor de timing van de financiële markten. Zelf als de aandelenmarkten een nieuwe all-time hoogte gaan neerzetten illustreert het gedrag van deze Venus retrograde nog de correlatie met draaien in financiële markten. Dat is van grote waarde voor de handelaren.

Lees hier meer over: Market Timing Digest en de speciale versie voor Goud en Zilver: Market Timing Digest Goud & Zilver

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week