Columns & Artikelen

Doorbraak goud?

by Beleggers Plaats on 8 juli 2017

Grote doorbraak van goud in de islamitische wereld op komst?

Moslims zijn aan strenge regels gebonden, ook wat investeringen betreft. Speculeren mag niet, het ontvangen van rente ook niet en zo zijn er nog wel een aantal maatregelen die beleggen volgens de koran bemoeilijken. Ook goud ligt moeilijk in de islamitische wereld. We kennen allemaal de verhalen van duizend en één nacht en de meesten onder ons hebben al wel eens foto’s gezien van een huwelijk tussen twee moslims. De echtgenote lijkt vaak sterk op een sprookjesfiguur hieruit, zo vol gouden armbanden en ringen hangt ze. Op juwelen rust dan ook geen verbod, met beleggen in goud ligt dat echter een stuk moeilijker.

Volgens de teksten van de koran is goud een ribawi item, wat wil zeggen dat het mag verkocht worden op basis van lengte en gewicht maar niet voor speculatieve doeleinden. Om conform te zijn met de shariah-wetgeving, die in de islamwereld wordt gevolgd, moet goud een ‘onderliggend activa zijn in verwante transacties’. We vertalen het zo letterlijk, zonder dat de inhoud van deze passage meteen echt duidelijk is. Wat wel duidelijk is, is dat goud tot dusver moeilijk toegankelijk is/ was voor ongeveer 2 miljard moslims.

Met de lancering van de Shariah Gold Standard zou dat wel eens definitief verleden tijd kunnen zijn. De Accounting and Auditing Organisation for Islamic Financial Institutions (AAOIFI) en de World Gold Council bereikten namelijk een akkoord in Bahrein over een nieuwe richtlijn die de moslims de kans moet bieden te beleggen in producten die wel degelijk op goud zijn gebaseerd. De overeenkomst is nog relatief nieuw en moet dus nog verder uitgewerkt worden, maar 2017 zou wel eens het jaar van de grote doorbraak van goud in de islamitische wereld kunnen worden.

Een eerste concreet resultaat van de bereikte overeenkomst is de lancering van een nieuwe munt, gebaseerd op goud die gebruikt kan worden voor digitale betalingen. De nieuwkomer werd gelanceerd in Dubai onder de naam OneGram (OGC) en zoals de naam al laat vermoeden, bedraagt de onderliggende waarde precies één gram goud. De munt werd gelanceerd door een bedrijf dat eveneens naar de naam OneGram luistert. Dit bedrijf claimt een ‘proof-of-stake blockchain munt’ te hebben ontwikkeld die wat anonimiteit betreft zelfs nog een stukje verder gaat als Bitcoin en de andere crypto currencies die de jongste jaren de wereld hebben overspoeld. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. In de loop van dit jaar zal moeten blijken of de nieuwkomer al dan niet succesvol is.

Ibrahim Mohammed, stichter en CEO van OneGram, stelde de munt afgelopen 4 mei voor in de Ritz Carlton in het Dubai International Financial Center. De officiële ICO (Initial Coin Offering) volgde eind mei. Mohammed is van mening dat de kansen op succes groot zijn, gegeven het feit dat in het Midden-Oosten in de afgelopen jaren een grote technologische innovatie heeft plaatsgevonden, iets wat de buitenwereld misschien is ontgaan. De OneGram slaat volgens hem twee vliegen in één klap. De financiële markten in de islamlanden krijgen eindelijk de kans om in goud te beleggen, terwijl tevens dankzij de blockchain technologie een grote stap voorwaarts wordt gezet.

Wanneer één schaap over de brug is, volgt meestal de rest van de kudde. Het is daarom nu uitkijken naar nieuwe producten die de moslims de kans geven in goud te beleggen. En hier ligt een enorme markt weggelegd, gegeven het feit dat er in de financiële sector in de moslimwereld bijna 2.000 miljard dollar omgaat. Dat is een reusachtig bedrag en als een deel daarvan in goud wordt belegd, kan dit de goudprijs een enorme ‘boost’ geven. Waar die goudprijs precies naar toe kan gaan, is vooralsnog onduidelijk. Sommige analisten denken echter dat dankzij de aanpassing aan de sharia wetgeving de goudprijs zich definitief een weg kan banen boven het niveau van 2.000 dollar. In geval van een grote belangstelling (die overigens geleidelijk aan moet groeien) kan zelfs 3.000 dollar een realistisch koersdoel worden.

Voor westerse beleggers wil dit zeggen dat er grote kansen weggelegd zijn bij de goudmijnaandelen. Vooral de juniors, de kleinere goudmijnaandelen, kunnen hun koersen explosief zien stijgen wanneer het goud definitief ingang vindt in de moslimwereld. In de komende maanden zullen de ontwikkelingen op de goudmarkt in ieder geval van nabij gevolgd worden, in de hoop de eerste signalen te ontvangen die wijzen op een goede ontvangst van de OneGram. Hopelijk zal deze pionier bovendien snel opvolging krijgen.

Dat biedt uiteraard heel wat kansen voor grondstoffenbeleggers die zich nu al willen positioneren voor een nieuwe rally. In onze Slimme Grondstof Aandelen leggen we je uit welke goudmijnaandelen kansrijk zijn, en welke te vermijden.

BeleggersPlaats
Met vriendelijke groet,

Team BeleggersPlaats

Redactie edelmetaal-info: BRON: Bovenstaande is een deel uit de nieuwsbrief van Beleggersplaats.nl

Disclaimer bij columns op Edelmetaal-Info.nl: auteur schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. Verder geldt de algemene disclaimer waarvoor deze zin zeer essentieel is: De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Beleggers PlaatsDoorbraak goud?