Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 2 oktober 2017

Korte evaluatie

Een aankondiging kan in de komende weken komen over wie in 2018 en daarna de leiding over de Federal Reserve zal hebben, zei President Donald Trump vrijdag. De mededeling komt tijdens berichtgevingen dat de president de afgelopen dagen voormalig en huidige gouverneur Jerome “Jay” Powell heeft ondervraagd. – Jeff Cox, “Trump zegt dat hij de komende 2 à 3 weken de Fed-beslissing neemt” www.cnbc.com, 29 september 2017.

Tom Price, secretaris van het VS-gezondheid en dienstendepartement nam vrijdag ontslag onder furore over zijn meer dan twintig dure reizen per privévliegtuig in plaats van de minder dure commerciële vluchten… Prices privéreizen en zijn overzeese trips met militaire jets heeft de belastingbetalers meer dan 1 miljoen US-dollar gekost.– Jacob Pramuk en Dan Mangan, “Tom Price Neemt Ontslag Na Woede over zijn Private Jetvluchten” www.cnbc.com, 29 september 2017.

In de week met… de laatste passage van de Jupiter-Uranus-oppositie op 27 september, reageerden beurzen wereldwijd heel vreemd. Dat zal voor degenen die geokosmische studies volgen geen verrassing zijn. Want iedere keer dat Uranus benadrukt is, gebeuren er vreemde en onverwachte (zelfs onvoorspelbare) fenomenen. Vreemd is dan meer de norm; verwacht gewoon het “onverwachte”. Wat vorige week vreemd was is dat veel aandelenindices naar nieuwe hoogtes voor het jaar vlogen en zelfs records werden gevestigd. Andere beurzen kwamen niet zo ver. En weer andere vielen naar nieuwe laagtes in weken.

Laten we beginnen met Azië en de Stille Zuidzee waar geen van de aandelenmarkten die wij volgen een record, nieuwe hoogte in vele maanden maakte behalve de MICEX (Rusland is half-Europa, half-Azië). De Japanse Nikkei en Hong Kongs Hang Seng indices wisten vorige week jaarhoogtes te boeken maar daalden naar afgelopen weeks Jupiter-Uranus-oppositie. China racete naar zijn hoogste stand sinds januari 2016; drie maal tussen 6 en 12 september maar dat was 2-3 weken geleden. En Australië maakte op 21 en 26 september een dubbele bodem op het zeer cruciale 5700-5710-steunniveau – zonder dat het nog enige opluchting bracht. In Europa, lieten de AEX, DAX en SMI allemaal indrukwekkende stijgingen zien maar niet naar nieuwe records of highs in jaren. De DAX en AEX zijn onder de nog binnen 12 handelsdagen orb zijnde Jupiter-Uranus-oppositie dichtbij een nieuwe all-time high of low of van jaren. De Londense FTSE is aan de andere kant ver van zijn op 2 juni gezette record op 7599 vandaan.

In het Amerikaanse deel boekten alle contante indices nieuwe all-time highs, behalve de NASDAQ futures. All-time highs werden ook in Argentinië en Brazilië genoteerd. Het was een goede week om een Amerikaan te zijn of om Amerikaanse aandelen te bezitten.

In andere markten doken Goud en Zilver naar nieuwe laagtes in maanden, hun laagste standen sinds de eclipsperiode van 7-21 augustus. En ruim onder hun hoogtes van maanden die ze op 8 september nog zetten, pas drie weken geleden. T-Notes en valuta’s ten opzichte van de US-dollar vielen ook hard omlaag naar de Jupiter-Uranus-oppositie van vorige week. En Ruwe Olie vloog naar zijn hoogste prijs sinds 17 april toen Venus haar retrogradegang beëindigde. Ruwe Olie valt op omdat diens hoogste prijs 28 september was, slechts een dag na de Jupiter-Uranus-oppositie. Jupiter is medeheerser over ruwe olie, samen met Neptunus.

 

Kortetermijnverwachtingen en Langetermijngedachten

De VS-economie groeide in het tweede kwartaal van 2017 met 3,1 procent op jaarbasis, boven een tweede schatting van 3 procent en boven marktverwachtingen. Het is het sterkste groeicijfer sinds de eerste drie maanden van 2015, zo liet BEA’s, VS’ Economisch Analysebureau, schatting zien. – “VS’ herziene BNP-toename tot 3,1% in Q2”, www.tradingeconomics.com, VS Economisch Analysebureau (BEA) 28 september 2017.

Jupiter-Uranus is het belangrijkste geokosmische aspect qua samenvallen met marktomslagen dat nu aan de orde is. Er gebeurt geokosmisch echter nog meer. Een ervan is dat de transiterende Jupiter bijna bij het eind (10 oktober ) is van zijn 13-maandse reis door het luchtteken Weegschaal. De afgelopen maand heeft Jupiter conjunct de Jupiter-Neptunus-samenstand in de oprichtingshoroscoop van de New York Stock Exchange (17 mei 1792) gestaan. Met andere woorden, de Amerikaanse aandelenmarkt ondergaat van 1-29 september zijn Jupiterterugkeer. Dat komt nu ten einde. In de leer van astrologie wordt Jupiter als de “grote weldoener” beschouwd.

In Financiële Astrologie correleert het met economische groei. De Amerikaanse economie is inderdaad gegroeid, het laatste kwartaal kwam de BNP eindelijk voor het eerst in twee jaar boven 3%. Dat ging gelijk op met de naar nieuwe records stijgende Amerikaanse aandelenmarkten. Dat past met het verwachte patroon met Jupiter in een luchtteken; vooral in Weegschaal, waar ook de Jupiter in de NYSE’s horoscoop staat en de markt een Jupiterterugkeer beleeft.

President Donald Trump is ook geboren met Jupiter in Weegschaal en hij heeft het afgelopen jaar dus ook een Jupiterreturn meegemaakt. Kan de aandelenmarkt blijven stijgen als Jupiter zich klaarmaakt voor zijn volgende 13-maandse reis door de onderwereld van Schorpioen? Kan Donald Trumps “geluk” ook aanhouden, aangezien Schorpioen over onderzoeken heerst, onthullingen van stiekeme zaken en gedrag, verwijderingen en eindes van allianties? Met Jupiter, staan er waarschijnlijk veranderingen voor de deur – ontslagen en aannemen – vooral voor degenen met planeten in luchttekens die zich niet langer in kosmische harmonie bevinden met de “grote weldoener”.

Maar we kunnen ook sexier zaken bespreken. Ten slotte komen Venus en Mars op 5 oktober bij elkaar, terwijl de Zon in het relatieteken Weegschaal staat. In de vier dagen ervoor vormen beide planeten een driehoek naar Pluto, wat nog sexier is. Gezien Venus de planeet is die over geld en liefde gaat (het is moeilijk om in het in een van beide, zonder de ander, goed te doen, misschien omdat de betekenis van Venus zowel “lust” kan zijn als “liefde”). Mars is de planeet van vurige passie, de drang om anderen te benaderen (om “wat” te doen is een goede vraag om te stellen als je hem ziet aankomen). En Venus en Mars vormen dus een gunstige driehoek naar Pluto, de planeet van intensiteit (evenals belastingen, schuld en tekorten). Op een persoonlijk niveau zullen veel zielen tot elkaar aangetrokken worden. Eigenlijk zijn het niet de zielen die aangetrokken worden, maar de fysieke lichamen zelf. Maar de aantrekkingskracht kan zo sterk en positief zijn dat het als iets diepers “voelt” (aannemende dat er zoiets is als een diepere dan puur fysieke aantrekking – of belasting). De werkelijke test van deze aantrekkingskracht (en belastingvoorstellen) komt volgende week als deze twee planeten – Venus en Mars – van een driehoek naar Pluto naar een vierkant met Saturnus gaan, 8-11 oktober. De pendule slingert van liefde naar achterdocht, van acceptatie naar ondervraging. Wat dacht je? En wat doe je nu? Let op je eigen woorden en eer en sla je je hier doorheen of ga je ervan door? Dit zijn menselijke ervaringen die iemands werkelijke aard bepalen (of onthullen).

Dit is niet de juiste tijd om een strijd aan te gaan zonder voldoende steun voor jouw kijk op de zaak te hebben. Je kunt denken dat je gelijk hebt, maar gelijk hebben betekent nog niet dat je de slag wint. Het is een goed motto om te onthouden wanneer een markt (of lover) er zonder duidelijke reden vandoor gaat. Geen geld, geen liefde. Zo is het nu eenmaal. Voor niets gaat de zon op deze maand. Hang tot na 11 oktober niet teveel aan welke positie dan ook. En tot slot, voor handelaren, onthoud een van onze motto’s: iedere markt die dalend op een hard Venus-Saturnus-aspect afgaat, is een goede “koop”kandidaat. Elke lover die niet snel na die passage terugkeert is een “good-bye”kandidaat.

Prepublicatie Financiële Vooruitzichten 2018Prepublicatie-actie Financiële Vooruitzichten 2018

Het is weer zover! Dit is de tijd van het jaar dat u het Nederlandstalige Financiële Vooruitzichten 2018 boek voordelig kunt bestellen, en/of het Engelstalige Forecast 2018 Book. Financiële Vooruitzichten 2018 geeft zicht op de sociale aspecten, wereldeconomie en belangrijkste financiële markten in 2018, inclusief de Nederlandse AEX-index. Het boek van 2017 voorzag voor veel financiële markten de belangrijkste trends, zoals voor aandelenmarkten, Federal Reserve en rente, T-Notes, US-dollar, Euro en meer.
Het is elk jaar werkelijk, zoals lezer G. Hoving zegt: ‘een boek dat een toegevoegde waarde biedt die nergens anders te vinden is.’
Lees verder>>

Lees hier meer over: Market Timing Digest en de speciale versie voor Goud en Zilver: Market Timing Digest Goud & Zilver

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week