Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 30 oktober 2017

Korte evaluatie

De ECB heeft bericht dat ze tot in het volgend jaar doorgaan met het opkopen van staatsobligaties maar dan wel met kleinere maandelijkse bedragen…. De ECB gaf het signaal dat ze op termijn zullen stoppen met het opkoopprogramma maar spraken niet over hoe en wanneer dat zou zijn….. Het besluit om QE geleidelijk te verminderen komt in het midden van een uitzonderlijk, gesynchroniseerd wereldwijd herstel van de belangrijkste economieën. Het resultaat van buitengewone inspanningen van de centrale banken om groei te stimuleren….. Tom Fairless, “ECB beknot, maar verlengt, stimulering,” Wall Street Journal, 27 oktober , 2017.

We beleven weer gelukkige dagen (Happy Days Are Here Again)
De luchten zijn stralend blauw (The skies above are clear again )
Laten we blije liedjes zingen (So let’s sing a song of cheer again )
We beleven weer gelukkige dagen (Happy Days Are Here Again)
Allemaal meezingen (Altogether shout it now )
Niemand (There’s no one )
kan er toch aan twijfelen (Who can doubt it now)
We beleven weer gelukkige dagen (Happy Days Are Here Again) 

Milton Ager and Jack Yellen, “Happy Days Are Here Again,” EMI Robbins Catalogue/Advanced Music Corp, 1929 (let op het jaartal van dit lied)

De uitbraak die volgde na de Jupiter/Uranus oppositie van 27 september werd de afgelopen week gecontinueerd. En op donderdag geholpen door de aankondiging van de ECB dat de stimuleringsmaatregelen nog een tijdje doorgaan. Dit ondanks de verbeterende economie. De markten maakten een vreugdedans na de aankondiging van het doorgaan van de stimulering. De globale liquiditeit is sterk. Als reactie hierop gingen diverse beurzen naar nieuwe all-time hoogten. Dit is typerend voor de nasleep van de Jupiter/Uranus uitbraak van drie weken geleden. En weer is dit een weerspiegeling van de omstandigheden in 1929, toen het liedje “Happy days are here again” werd uitgebracht. U zult zich herinneren uit eerdere columns dat het tijdperk 1929-1931 de laatste keer was dat de Republikeinen controle hadden over de Senaat, het Huis van Afgevaardigden en het Presidentschap. En ook de toenmalige President (Herbert Hoover) was niet een politicus maar een succesvolle zakenman die niet geliefd was in zijn eigen partij. Maar de mensen dachten dat een slimme zakenman de economie en de markten naar nieuwe hoogten zou stuwen. En dat gebeurde ook tijdens zijn eerste jaar. Daarna ging het mis.

De gloriedagen zijn terug en er zijn veel commentatoren die met glinsterende ogen vertellen dat het deze keer anders is. De goede tijden zijn blijvend en de aandelenmarkten zullen nog een keer over de kop gaan. Ze zouden gelijk kunnen hebben. Er zijn geen tekenen aan de horizon dat er economische of financiële moeilijkheden op de loer liggen… tenzij de Fed zijn opkoopprogramma’s gaat beëindigen. Daarmee zou de liquiditeit in de VS sterk verminderen. Of dat steeds meer baby boomers met pensioen gaan en wettelijk verplicht zijn om jaarlijks 7% van hun IRA portefeuilles te liquideren. Of dat stappen die de afgelopen week gerealiseerd zijn m.b.t. de belastinghervormingen – wat gunstig was voor de aandelenmarkten – niet voor het einde van het jaar in hun definitieve vorm gepasseerd worden. Ik zou eens terug moeten kijken of er wetten over belastingvermindering gepasseerd zijn in de balsamische fase van de Saturnus/Pluto cyclus. Ik zou niet verbaasd zijn als dit niet gebeurd was want meestal is het na de conjunctie van de 32-27 jaar Saturnus/Pluto cyclus dat belasting hervormingswetten gepasseerd worden, niet ervoor En deze cyclus verschuift niet tot januari 2020.

 

Kortetermijnverwachtingen en Langetermijngedachten

President Trump schijnt gevraagd te hebben om een bijeenkomst van de Republikeinse Senatoren om door middel van handopsteken hun mening te geven over de volgende Fed voorzitter. Een meerderheid van de Senatoren weigerde deel te nemen waarschijnlijk omdat de laatste keer dat ze op deze manier gestemd hadden plaatsvond op de kleuterschool Paul Donovan, “Benoemen in een open systeem,” UBS morning comment, 25 oktober, 2017.

Maar laten we ondanks de waarschuwingen die ik net beschreef blijven genieten van deze goede tijden. Ze kunnen nog een tijdje voortduren. Want Jupiter driehoek Neptunus kan de “Kerstman” van alle kosmische aspecten zijn. Dit aspect zal een opeenvolging van drie passages zijn waarvan de eerste plaatsvindt op 2 december 2017. Het aspect duurt tot 19 augustus 2018. We zijn nu al in het tijdsbestek dat we de invloed hiervan al kunnen voelen omdat de Zon op 26 oktober in conjunctie stond met Jupiter en omdat ze op vrijdag 3 november een driehoek met Neptunus maakt. De principes van euforie en optimisme worden dus al naar de voorgrond gebracht. Dit is een aspect waardoor je je frivool en verliefd gaat voelen. Het is een fantastische tijd om een speciaal iemand te ontmoeten. In termen van bull markten kan het overeenkomen met een tijdelijke piek van de euforie.

De vertaling door de Zon van de Jupiter/Neptunus driehoek is niet de enige vertaling op dit moment. Venus is ook betrokken bij de vertaling van het scheidende Uranus/Pluto vierkant. In feite maakt ze van 27 oktober tot en met 4 november een kardinaal T-vierkant met Pluto en Uranus. Het einde van deze Venus vertaling op 4 november valt samen met de volgende volle maan. We gaan dan dus een climax zien van het huidige momentum. Venus gaat over geld en liefde. In een hard aspect met Uranus en Pluto kunnen beide gebieden getroffen worden door plotselinge, onverwachte gebeurtenissen of veranderingen. We hebben dus een aspect dat samenvalt met liefde en romantiek terwijl het andere spreekt van plotselinge scheidingen. Het ene aspect suggereert financiële winsten en het andere wijst op de mogelijkheid van een groot financieel verlies.

Het zou een interessante week moeten worden. Kosmische aspecten wijzen erop dat we in de aard van Halloween gaan reflecteren – je snoep of je leven. Kinderen op de kleuterschool zullen er waarschijnlijk van genieten. Ze stuiteren heen en weer van veel plezier en geluk naar extreme angst voor bijv. ingebeelde demonen. Maar de angst duurt niet lang omdat er richting eind november en begin december nog meer traktaties zijn te verwachten. Het is een prima tijd om je weer kind te voelen maar gedraag je niet als een kind. Dit is een tijd waarin primaire instincten met je op de loop kunnen gaan.

Prepublicatie-actie Financiële Vooruitzichten 2018

Het is weer zover! Dit is de tijd van het jaar dat u het Nederlandstalige Financiële Vooruitzichten 2018 boek voordelig kunt bestellen, en/of het Engelstalige Forecast 2018 Book. Financiële Vooruitzichten 2018 geeft zicht op de sociale aspecten, wereldeconomie en belangrijkste financiële markten in 2018, inclusief de Nederlandse AEX-index. Het boek van 2017 voorzag voor veel financiële markten de belangrijkste trends, zoals voor aandelenmarkten, Federal Reserve en rente, T-Notes, US-dollar, Euro en meer.
Het is elk jaar werkelijk, zoals lezer G. Hoving zegt: ‘een boek dat een toegevoegde waarde biedt die nergens anders te vinden is.’
Lees verder>>

Lees hier meer over: Market Timing Digest en de speciale versie voor Goud en Zilver: Market Timing Digest Goud & Zilver

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week