Columns & Artikelen

Overzicht 1 december 2017

by Wilge on 1 december 2017

Zie hier het maandelijkse overzicht van de edelmetalen ten opzichte van enkele andere indices en waardepapier.

De laatste maand van het jaar gaat in. Terugblikken over het jaar zullen worden gegeven. En de goldbugs zullen jubelen: ondanks de bitcoin en de “gewone” aandelen hebben de edelmetalen het goed gedaan! En de Nederlandse media zullen dat klakkeloos overnemen, niet wetende dat het toch wat anders in elkaar steekt.

Euro – Dollar
Wij zijn immers een euro land. En zie de prijzen van goud en zilver – toch wel de “mainstream” edelmetalen – staan in het rood. De goudprijs in dollars is niet zo hoog, omdat goud zoveel meer waard is geworden, maar omdat de dollar zo is afgezwakt. Of de euro zoveel sterker, wat je wilt. Vorig maand stond de euro nog op 1,16, daar is al in een maand tijd 3 cent bijgekomen en over een jaar gezien zelfs 14 cent!

Rodium en Palladium
Deze 2 edelmetalen steken er met kop en schouders bovenuit. Maar het zijn nu net niet de edelmetalen die gekocht worden op hun “monetaire” functie. Die lijkt me nihil. Maar juist om hun industriële functie. In het kader daarvan is ook de opgaande lijn van de REMX (Rare Earth en andere strategische metalen) een goed teken. (hoewel deze nog een lange weg te gaan heeft sinds z’n “geboorte”.)

Dat de mijnbouwaandelen nog onderaan bungelen is logisch, daar is en sterkere goud- en zilverprijs voor nodig. Krijgen we nog groene cijfers op de borden? Het lijkt vooral een euro/dollar kwestie. We weten het snel: nog 30 dagen.

 

WilgeOverzicht 1 december 2017