Columns & Artikelen

TA Zilver Analyse Roy

by Roy Martens on 29 januari 2018

Zoals vorige week al verwacht moest de echte aanval van de beren op het 200 d. MA nog komen en die kwam dan ook de afgelopen week.

Op maandag was er nog weinig actie te bespeuren, de beren probeerden wel wat druk uit te oefenen maar dat mocht geen naam hebben. De omzet was zeer laag zodat de stieren het MA makkelijk konden verdedigen ook al resulteerde aan het eind van de dag een rode candle.

Op dinsdag werd het een ander verhaal, de stieren moesten nu vol aan de bak omdat er een fikse aanval werd gepleegd. De koers werd met geweld beneden het 200 d. MA gedrukt waarbij bijna het 50 d. MA werd bereikt. Vanaf dat moment ontspon zich een heftige strijd en wisten de stieren stapje voor stapje terug te keren tot aan het belangrijke 200 d. MA. Het slot op dinsdag kwam een fractie beneden het MA tot stand zodat de reparatieploeg van de stieren aan de slag kon gaan.

Die reparatieploeg leverde uitstekend werk op woensdag en donderdag, met een fors stijgende omzet werd de koers omhoog getild waarbij vooral op woensdag een mooie stap omhoog kon worden gemaakt. De 2-de zwarte candle op donderdag laat zien dat de tegenreactie van de beren op de mooie stijging van de dag ervoor vakkundig werd opgevangen. De lange lower shadow van de candle geeft aan dat de stieren niet van wijken wilden weten zodat er nog een extra stapje kon worden gezet.
 

 

Des te teleurstellender is daarom de rode candle van vrijdag, de stieren gaven toch weer een deel van de hard bevochten winst weg zodat het weekend met gemengde gevoelens tegemoet getreden werd.

Het 200 d. MA werd gehouden en er werd wat afstand geschept als buffer, de vraag is of deze bufferafstand voldoende zal zijn.

In de € grafiek hebben de stieren een slechter plaatje geproduceerd, de candles zijn van gelijke vorm alleen de plaatsing daarvan verschilt aanzienlijk. Het succes dat gedurende de week kon worden geboekt, toen het 50 d. MA kon worden heroverd, werd op vrijdag helaas weer afgegeven.

De negatieve krachten in de valuta ontwikkelingen blijven de koers voor de € beleggers parten spelen

 

Als we uitzoomen naar het grotere plaatje zien we dat de negatieve deuk die vorige week werd opgelopen mooi is gerepareerd. De stieren hebben alsnog de aanval kunnen inzetten op de weerstandzone en zijn hier zelfs even doorheen gebroken.

Het slot van donderdag zorgde voor een stand boven de zone zodat vrijdag de kroon op de week had moeten worden gezet. Uiteraard wisten de beren dat ook vandaar dat zij vrijdag in de tegenaanval gingen en de koers konden terugbrengen tot in de weerstandzone. Het laagste punt van de vrijdag candle kwam uit op $17.23 net beneden de zone maar het slot kwam tot stand op $17.44 net onder de bovenste lijn van de zone. De stieren houden daarmee de troeven in handen om alsnog door de bovenkant te kunnen breken.

De technische gesteldheid is positief genoeg om zo’n doorbraak te kunnen ondersteunen:

  • De RSI is wel iets teruggevallen vanaf de 70 maar bevindt zich nog ruim in positief gebied
  • De koopkracht heeft wat moeite om door de ADX lijn te breken maar bevindt zich ruim boven de verkoopkracht
  • De MACD heeft een een bodempje af gerond en een nieuw koopsignaaltje gegeven in positief trendgebied
  • De Geldinstroom staat iets onder druk, de daling richting de 50 is ingezet. De stieren moeten het 50 niveau zien te verdedigen
  • Het Sentiment/Momentum is weer opgeklommen tot zeer positieve niveaus

Alles lijkt in de steigers te staan voor een nieuwe aanval op de bovenzijde van de weerstandzone. Wordt deze zone aanstaande week doorbroken zal dat een zeer positieve impuls kunnen geven zodat de top van vorig jaar september in het vizier kan worden genomen.

In de Bollinger Banden grafiek werd de midden-band gebroken waarna de sterk stijgende onderste band praktisch werd aangetikt. Dit zorgde blijkbaar voor een schrikreactie bij de stieren want vanaf dat punt vond er een forse stijging plaats die de koers weer tegen de bovenste band aan drukte.

De bovenste band werd zelfs iets naar boven gedrukt en de candle van donderdag priemde er bovenuit. Zoals zo vaak leidde dit tot een tegenreactie, de rode candle van vrijdag, die de koers weer probeerde terug te brengen richting de midden-band. Het spreekt voor de stieren dat ze deze aanval goed konden opvangen aangezien het slot plaatsvond op $17.44 en de bovenste band zich op $17.54 bevindt. Ook hier lijkt een nieuwe aanval op de bovenste band het meest voor de hand te liggen.

In de slotstandengrafiek is de eerste weerstandslijn genomen en is het hoogste punt sinds enkele maanden bereikt. In de grafiek is een vlagpatroontje zichtbaar dat gevormd wordt door de koershapering van de afgelopen weken. Zo’n vlagpatroon vormt zich meestal halverwege een koersbeweging zodat we een potentieel doel voor deze beweging kunnen berekenen.

Van de bodem ($15.70) tot aan de top van het vlagpatroon ($17.30) is $1.60. Als we dit optellen bij het laagste punt van het vlagpatroon ($16.90) komen we op een potentieel doel van $ 18.50 waar we de toppen terug vinden van vorig jaar. Het lijkt daarmee een ‘logische’ verwachting te zijn.

De $ weekgrafiek heeft stand weten te houden boven de beide MA, de candle van deze week is een stap in de goede richting. Na de 2 rode candles volgt er nu weer een zwarte die aan alle twijfel een einde kan maken. De stieren zullen van de gelegenheid gebruik moeten maken om door te drukken naar boven. Indien ze deze week een opnieuw een stap kunnen zetten kunnen zij het verzet van de beren breken en kunnen de ogen omhoog gericht gaan worden.

De technische gesteldheid van de grafiek ligt er vrij positief bij ter ondersteuning van de koers:

  • De RSI wipt omhoog van het 50 niveau en heeft voldoende stijgingsruimte over
  • De MACD is door de 0 lijn gebroken naar positief trendgebied
  • De Geldinstroom lijkt een bodem te hebben gevormd en kan nu richting het 50 niveau stijgen waarboven positief gebied te vinden is.

In de € weekgrafiek blijft het een beetje aanmodderen ook al zien we ook hier een zwarte candle.

Het verschil in de plaatsing van de candle is zeer duidelijk, hij bevindt zich hier aan de onderzijde van de rode candles met een nipt hogere slotkoers dan vorige week. Bij de $ grafiek bevindt de candle zich naast/boven de rode candles zodat daaruit meer daadkracht spreekt.

Het ligt echter niet aan de € beleggers maar puur aan de valuta verhouding al lijkt daarin een verandering mogelijk te worden voor de komende weken.

Vorige week werd in de $-€ grafiek aangegeven dat er vroeg of laat een opleving in de valutakoers zal moeten gaan plaatsvinden en die opleving zou er nu wel eens kunnen gaan komen.

In de grafiek zien we dat de koers een potentieel steunniveau heeft bereikt hij zou nog iets verder kunnen zakken maar vanaf hier zou al een stabilisatie kunnen gaan plaatsvinden. De valutaverhouding heeft nu een niveau bereikt dat we eind 2014 zagen en na 7 weken daling op rij kan de koek op zijn voor de beren. Het wordt in elk geval tijd voor een bodem of die nu deze week of de week daarna ontstaat het huidige niveau lijkt daar voor een perfecte plaats te bieden.

De koers is nu ook weer ver weg gelopen van het 50 w. MA waardoor de kans op een bodem ook toeneemt zoals we dat ook zagen in september vorig jaar.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roy MartensTA Zilver Analyse Roy