Columns & Artikelen

Blockchain zekerheid met gouddekking

by Tom Lassing on 6 maart 2018

De geleerden zijn het er wel over eens, de blockchain is een concept dat eerlijkheid enorm kan versterken. De opzet kan eerlijke deals mogelijk maken, waarbij het netwerk en niet een derde partij de zekerheid kan geven.
Het voordeel daarvan is dat die derde partij niet te machtig kan worden. Kijk nu naar de overheid die in veel gevallen die derde partij is en die steeds meer van ons wil weten.

Ze willen ons ook steeds meer controleren. Dat begint met de beste bedoelingen, maar vervolgens komt er een nieuwe leider en die gaat voort op wat de vorige heeft opgebouwd. Ze zien nu real time hoe snel corruptie en nepotisme kunnen toeslaan. In Zuid Afrika, Turkije, de VS zien we hoe er in korte tijd korte metten wordt gemaakt met regels die al tientallen jaren bestonden en die overigens niet voor niets bestonden.
Ook China doet nu weer een forse stap terug door haar sterke man geen limiet meer te stellen. Dan weet je gewoon dat de kliek rond zo’n staatsman heel machtig gaat worden.

De blockchain kan op bepaalde vlakken een tegenwicht bieden. Al was het maar op het vlak van geldwaarde.
In feite de rol van goud, maar dan combineren met het gemak van de blockchain. Een prachtig huwelijk is geboren!
Er zijn nu al de eerste aanbieders van cryptomunten die met goud gedekt worden.
Zo komt de UK mint nu met een eigen Royal Mint Gold (RMG) die in feite een digitale versie is van het goud dat ze in opslag hebben.

Ook Perth Mint is daar al actief in bezig. Het voordeel is volgens een woordvoerder van Perth Mint dat hun munt niet zo snel slachtoffer zal worden van een enorme hype in populariteit waardoor de koers omhoog (en daarna weer omlaag) vliegt. Die volatiliteit is de doodsteek voor crypto’s als het gaat om hun gebruik als daadwerkelijke munt.
Hoeveel is een bitcoin écht waard? In feite nul, niets.
Er zit niets achter.

Een coin van de Perth mint is, als deze gedekt wordt door een ounce goud, de goudwaarde waard. Als je die dus koopt tegen de goudwaarde, dan loop je hooguit risico op de goudkoers. Dat risico is enorm veel kleiner dan de risico’s die je loopt bij bitcoin en veel andere ongedekte crypto’s. Daar zien we een enorme hype en een waardestijging die het onmogelijk maakt om de munt nog echt als munt te gebruiken.

Goudgedekte crypto’s zijn niet nieuw. Ik telde er recent al zeven die al in gebruik zijn. Daar komen de hierboven genoemde nieuwe munten dan nog bij. De grote vraag is steeds weer, wat is de zekerheidsstelling. Is het goud er echt als dekking, of is het, net als bij gewoon geld, alleen maar een loze belofte.

Hoe kan je dat als gebruiker zeker weten? Een blockchain van één aanbieder is en blijft helaas minder interessant dan een blockchain die van iedereen is. Ook dat is een nadeel van goudgedekte blockchain crypto’s.

Tom Lassing

Beursbox goud- en zilverrapporten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Tom LassingBlockchain zekerheid met gouddekking