Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 19 maart 2018

Korte evaluatie

Zorgen over escalerende handelsoorlogen kunnen op de langere termijn een negatief effect hebben op de dollar, zelfs als de valuta een tijdelijke lift omhoog krijgt in aanloop naar de vergadering van de Fed volgende week.. De dollar krijgt enige steun omdat de markten verwachten dat de Fed volgende week woensdag de rente met een kwart punt zal verhogen. Maar de dollar werd ook geteisterd door andere krantenkoppen, waaronder dreigementen van een handelsoorlog met China en een tumultueuze herschikking van kabinetsleden, waarbij staatssecretaris Rex Tillerson de laatste was die vertrok en geruchten dat anderen ontslagen gaan worden door president Donald Trump. – Patti Domm, “Vrees voor een handelsoorlog zou een val van de dollar teweeg kunnen brengen”, www.cnbc.com, 16 maart 2018.

Eerst zijn het de stalen balken, vervolgens Jim Beam en vervolgens Beemers. Onthoud dat heffingen effectieve belastingen zijn … Handelsoorlogen zijn een manier om dit te verscherpen. Direct na het bekendmaken van de heffingen, waarschuwde de Europese Unie dat zij sancties zou gaan opleggen op American Bourbon. Trump antwoordde dat de VS heffingen zou kunnen leggen op Europese auto’s. Dat is precies hoe handelsoorlogen uit de hand lopen …. Ook straffen heffingen Amerikaanse bondgenoten meer dan andere landen … de top drie van exporteurs van staal naar de VS zijn Canada, Brazilië en Zuid-Korea. – Alan Binder, voormalig vice-voorzitter van de Federal Reserve, “Dit is precies hoe handelsoorlogen beginnen”, Wall Street Journal, 15 maart 2018.

De markten zijn erg nerveus. De afgelopen 2 weken werden ze nog nerveuzer toen Donald Trump zijn plan bekendmaakte om heffingen op te leggen, vooral voor China en onze naaste handelspartners. Die spanning escaleerde vorige week nog meer na het ontslag van Trump’s minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, volgend na de vorige week afgetreden hoofd van de economische dienst Gary Cohn en het vooruitzicht dat er meer topbestuurders weggaan. Temidden van alle instabiliteit en onzekerheid vertoonden de aandelenmarkten hun eigen onzekerheid en verwarring. Ze probeerden te herstellen maar ze worstelden om nieuwe hoogtepunten te maken of te behouden. Ze proberen te dalen maar ze kunnen niet zakken tot onder een belangrijke steun.

Vorige week dinsdag bereikte de NASDAQ een nieuwe hoogterecord, maar niet de DJIA of S & P. Daarna daalden ze allemaal, vooral de NASDAQ aan het einde van de week, ondanks een vrij zwakke poging van de andere 2 indices om te herstellen. De meeste wereld indices , waaronder de DJIA, Nikkei, DAX en Hang Seng, konden hun hoogtepunten van 27 februari, die ver onder hun hoogtepunten van de voorgaande maand lagen, zelfs niet halen. In de meeste gevallen leidde het tot negatieve markt divergenties op de markt. Ze zijn nerveus. Misschien is het omdat de Zon in Vissen is, de laatste graden van het laatste teken van de dierenriem. Het is het symbool van het einde van een cyclus en het begin van een nieuwe wanneer de Zon in Ram komt. De winter is officieel afgelopen en de lente is begonnen op het noordelijk halfrond. Maar omdat het Vissen betreft, hebben we de neiging het einde niet te zien. We hebben de neiging niets duidelijk te zien, behalve God, en we vragen ons af of dat ook een illusie is, omdat dit meestal een tijd is die duidt op een geloofscrisis. Is het een crisis van het geloof in onszelf of in onze leiders? Het is zeker een geloofscrisis in de toekomstige richting van aandelen, gerelateerd aan een geloofscrisis in de toekomst van de nationale- en wereld economie, nu de mogelijkheid van handelsoorlogen op tafel ligt en bij besprokenekingen in de bestuurskamers van grote internationale bedrijven.

En nogmaals, misschien is dit allemaal een strategische onderhandelingstactiek van president Trump om betere handelsovereenkomsten te kunnen sluiten, zoals zijn nieuw aangestelde economische adviseur Larry Kudlow gelooft. Misschien is Donald Trump de slimste man ter wereld. Of, zoals de columnist van Wall Street, Peggy Noonan, zegt: Je denkt: op een bepaald niveau werkt dit en op een bepaald niveau is hij dwaas. Dan realiseer je je wat je in het leven over een leider hebt geleerd … dit vertelt je: Dwaas zijn houdt het niet lang vol. Dwaas zijn gaat niet ver. Dwaas zijn is een onstabiel element dat, wanneer het wordt losgelaten in een onstabiele omgeving, explodeert en dus uw wordt ongerust. Vroeg of laat zal er iets ergs gebeuren … centristen en gematigden zien wat de aanhangers van Trump niet kunnen of willen zien. (Wall Street Journal, 10-11 maart 2018). Aan de andere kant, als hij de slimste man op aarde is of zelfs een uitzonderlijke onderhandelaar die de ‘kunst van de deal’ echt begrijpt dan staan de VS en zijn bondgenoten mogelijk aan de vooravond van een krachtige stijgende economie en aandelenmarkten. Dat vereist ontzettend veel vertrouwen in de leider van de vrije wereld, wat een andere reden is dat zovelen een geloofscrisis ervaren. Het is buigen of barsten en mogelijk beide, in die volgorde volgens de geschiedenis van de Saturnus-, Uranus- en Pluto-cycli die zich ontvouwen in 2018-2023, zoals besproken in het Vooruitzichtenboek 2018.

Je zou denken dat deze onzekerheid en nervositeit gunstig zijn voor edelmetalen en Bitcoin, maar dat was het niet. Goud zweeft nog steeds tussen 1310-1315 en Zilver daalde tot vrijdag 16.20. Beide zijn bijna in de buurt van hun dieptepunten voor dit jaar zoals vastgelegd op, onze drie-ster kosmische kritische cruciale omkeerdatum op van 1 maart. Bitcoin daalde naar 7670 op 15 maart, het laagste niveau in vijf weken, sinds het de bodemde op 6 februari op 5911. Vanaf dat dieptepunt is het In één dag 12% gestegen.
 

 

 

Kortetermijnverwachtingen en langetermijngedachten

You can’t always get what you want.
But if you try sometimes,
Well, you just might find…
You get what you need”

– The Rolling Stones, “You Can’t Always Get What You Want,” 1969.

De laatste Jupiter-doorgang op 13 maart viel samen met het einde van de beursstijgingen verbonden met de Jupiter-zware tijdreeks van 1-13 maart. Nu gaan we een nieuwe reeks posities transits tegemoet die een historische correlatie hebben met omkeringen in veel financiële markten. Het meest opvallende is dat Mercurius op 22 maart retrograde draait, gevolgd door Venus die een vierkant maakt met Pluto en een samenstand hebben met Uranus op 23 en 28 maart. Elk van deze heeft een herhalingsgraad van 70-80% tot 4% omkeringen in Amerikaanse aandelenindexen binnen 4 handelsdagen. De invloedsfeer van elk van deze overlapt ook 22-28 maart.

Het is verwarrend genoeg voor investeerders, met de Zon in Vissen tot dinsdag, 20 maart. Maar het is niet waarschijnlijk dat het er duidelijker op wordt wanneer Mercurius retrograde draait op 22 maart – 14 april. Politici en bankiers kunnen in de verleiding komen om beslissingen te nemen die niet goed zijn doordacht. Er zullen achteraf aanpassingen nodig zijn of er zullen onbedoelde gevolgen zijn tijdens of kort na die periode. Mensen hebben tijd nodig om alle informatie te verzamelen die nodig is om intelligente beslissingen te kunnen nemen. Dit is een tijdsband die het best wordt gebruikt om informatie te verzamelen, maar niet noodzakelijk om de definitieve beslissing te nemen, vooral als je een Tweeling bent die geneigd is zijn/haar gedachten te veranderen en die zijn/haar opties open wil houden.

Er kunnen zich andere factoren ontwikkelen die het niveau van spanning en nervositeit, zoals dat momenteel door marktdeelnemers wordt ervaren, nog verhevigen. De Zon zal een vierkant met Mars en Saturnus maken, 24-29 maart, gevolgd door de oorlogs-lijkendeachtige samenstand van Mars en Saturnus in Steenbok op 2 april. Dit kan een frustrerende periode zijn voor diegenen die zaken snel proberen door te duwen. Er komt niets goeds van als een vraagstuk wordt geforceerd voordat de tijd rijp is. Voor degenen die dit toch proberen te doen is er de gebruikelijke reactie er een van frustratie en vervolgens boosheid. Deze periode kan worden gebruikt om constructief en gewoon hard werken aan je eigen projecten, ze correct (en zonder te haasten) te voltooien en niet afhankelijk te zijn van de steun van anderen die gewoon niet geïnteresseerd zijn om u te ondersteunen of die niet de tijd hebben om u helpen vanwege hun eigen zware werklast. Degenen die slagen onder deze combinatie zijn zowel onafhankelijk als zelfvoorzienend. Degenen die niet slagen, zijn meestal behoeftig en overdreven afhankelijk van de goedkeuring van anderen en reageren dan overdreven wanneer ze die steun of goedkeuring die ze willen niet van anderen krijgen.

De omstandigheden worden gemakkelijker na begin april, omdat de spanningen beginnen af te nemen. Probeer jezelf tot die tijd niet onder druk te zetten. Haal diep adem, werk hard (maar niet overmatig) en blijf bij je plannen. Je kunt altijd krijgen wat je nodig hebt, vooral je het gewoon een paar keer probeert.

In Nederland geeft Irma Schogt op 8 april vanaf 11.30 een lezing “De Grote Bijstellingsfase” op het NAC te Soesterberg. Lees verder>>

Lees hier meer over: Financiële Vooruitzichten 2018

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder dealgemene disclaimervan Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week