Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 9 april 2018

Tot en met maandag 9 april nog 2e Kwartaal-sale bij Schogt Market Timing.

Korte evaluatie

Volgens de cijfers van het bureau voor arbeid was in maart de toename van het aantal niet agrarische banen 103000, aardig wat lager dan de verwachtingen van de economen van 193000. Maar het februari cijfer werd naar boven bijgesteld dus de langere trend van sterke groei lijkt intact. – Jeff Cox, “Niet agrarische banen stegen in maart met 103,000 vs 193,000 verwachte banen,” www.cnbc.com, 6 april , 2018.

Het handelsgeschil kan op zichzelf niet echt een “handelsoorlog” worden genoemd. Een handelsoorlog impliceert dalende handelsvolumes. De economische politiek van President Trump is gericht op het vergroten van het begrotingstekort om zo de handelsvolumes te vergroten. (De welvaart zal ook toenemen als het tekort toevalligerwijs groter wordt). – Paul Donovan, “De krantenkoppen oorlog,” Paul Donovan, www.ubs.com/pauldonovan.

President Trump dreigde donderdag met een grote escalatie in de handelsspanningen met Beijing. Hij zei dat hij overweegt om voor nog eens $100 miljard importheffingen te leggen op Chinese producten die richting de VS komen. De president zei dat een escalatie te wijten zou zijn aan de “unfaire vergeldingsmaatregelen” uit Beijing. Deze maatregelen kunnen onze boeren en fabrikanten schaden. Bob Davis, “Trump wil nog eens $100 miljard importheffingen ,” Wall Street Journal, 6 april, 2018.

In de week die in het midden lag van de huidige Mercurius retrograde (22 maart – 14 april) beëindigden veel wereld aandelen indices rally’s die begonnen rond het begin van de retrograde. Handelaren en investeerders zijn verward door de gemixte boodschappen van de president en zijn medewerkers. Velen van hun hebben geen idee van zijn plotselinge aankondigingen van nieuw beleid of veranderingen in bestaand beleid tot aan het moment dat hij dat met een tweet de wereld instuurt. Maar het is wel volledig in overeenstemming met Mercurius de grappenmaker die eerst de ene kant op gaat en dan juist weer de andere kant afhankelijk van wie of wat er in zijn weg staat. Natuurlijk, Mercurius is vooral belangrijk voor mensen die Tweelingen prominent in hun horoscoop hebben. Zoals bijv. Meneer Trump die niet alleen geboren is onder het teken Tweelingen maar wiens Zon ook nog conjunct Uranus staat. Een planeet die onvoorspelbaarder en veranderlijker is dan Mercurius. Sommigen zeggen dat het een teken is van briljantie, innovatie en intelligentie die ver uitstijgt boven het gemiddelde. Anderen zeggen dat het een teken is van iemand die op het randje van een breakdown balanceert. De waarheid ligt niet ergens in het midden maar op het randje aan beide kanten van het parallelle universum dat zijn hersenen definiëren als de realiteit. Er is geen norm. Het is briljant of gek of beide afhankelijk van de verschillende punten in de tijd.

De zorgen over de handelspolitiek van President Donald Trump en de dreiging van de importheffingen blijven boven de wereldaandelenmarkten hangen. Dit ondanks de poging om een rally te starten vanaf de laagten van 26 maart (een dag voor de twee sterren kritische omkeerdatum 27 maart). Alle adviseurs van de president blijven zeggen dat het alleen maar een onderhandelingsmiddel is. Maar zoals voormalig Fed Gouverneur Alan Binder recentelijk zei “Handelsoorlogen hebben de neiging om steeds intensiever te worden…….. Dat is precies hoe handelsoorlogen escaleren (Wall Street Journal, 15 maart, 2018).

In Europa steeg de FTSE vrijdag 6 april naar 7214 punten. Dit na het neerzetten van een 16 maanden laagtepunt op 26 maart. Maar net als de andere indices was het slot op vrijdag negatief. Trump dreigde om meer importheffingen op te leggen aan China. Het verhaal was hetzelfde bij de Duitse DAX, de Zwitserse SMI en de Nederlandse AEX. Bij allen zagen we een sterke rally vanaf hun laagten in de 26 maart kritieke omkeerzone. De afgelopen week zagen we toppen om daarna op vrijdag lager te sluiten.

In Azië en de Pacific zagen we leuke rally’s in de Indiase Nifty en de Japanse Nikkei. Maar het was niet zo uitbundig in China, Hong Kong en Australië. Hier ziet men het vooruitzicht van een handelsoorlog tussen China en de VS niet zo zitten.

Aan het begin van de week dreef angst voor de heffingen de aandelenbeurzen in de VS ook al naar beneden. De Dow Jones viel tijdelijk beneden zijn laagte van 9 februari. Dit was niet het geval bij de Nasdaq en de S&P en onmiddellijk na de low gingen alle drie indices weer omhoog – tot vrijdag toen Trump zijn aankondiging deed van mogelijk meer importheffingen richting China. Weer een dooddoener van Trump, de Dow Jones verloor direct 572 punten na een stijging van 1000 punten in de dagen ervoor. Dit vergeldingsspel tussen de twee Tweelingen leiders (Xi en Trump) is allemaal een onderdeel van hun onderhandelingsstijl, maar met Mercurius retrograde die heerst over hun zonnetekens kunnen dingen uit de hand lopen. Dat zou het moeilijk maken om weer terug te keren naar meer normale onderhandelingen. Toch hebben deze twee Tweelingen gunstige aspecten naar elkaar en naar Vladimir Poetin. Sluit de mogelijkheid van een gelukkig einde dus niet uit. Dit geld niet voor Kim Jong-un die waarschijnlijk buitengesloten gaat worden. Degene die wordt geofferd in dit internationale theater waar de deals worden gesloten. Voor Trump zou dat kunnen zijn waar het uiteindelijk om draait.

 

Kortetermijnverwachtingen en langetermijngedachten

(Jamie) Dimon maakt zich zorgen over de grote hoeveelheid geld ( hij telt $9 triljoen) die geïnvesteerd is in “passieve” fondsen zoals indexfondsen en ETF`s op populaire aandelenindices. Hij bemerkt dat het voor investeerders gemakkelijk is om uit deze fondsen te stappen. “Het is geloofwaardig om je zorgen te maken over wat er gebeurd als deze fondsen op grote schaal geliquideerd worden”, zei Dimon Adam, Shell, “Dimon: Trump’s klachten over China zijn legitiem,’” USA Today, 6 april, 2018.

Als we gaan kijken naar handel via de studie van de mundane astrologie focussen we ons op Boogschutter (het 9e teken), het 9e huis en Jupiter de heerser van Boogschutter. Het #9 principe heeft betrekking op alle zaken die gerelateerd zijn aan het buitenland en individuen (ook immigratie). Het feit dat de VS zulke moeilijkheden ondervindt op deze gebieden is geen verrassing voor een mundaan astroloog. De transiterende Saturnus (planeet van worstelingen, weerstand en blokkades) staat nu opposiet met de geboorte Jupiter van de VS op 5° Kreeft. En dat in het geboorte 9e huis (als we de 2 juli 1776 horoscoop gebruiken). Omdat Saturnus binnenkort retrograde gaat op 9° Steenbok zal hij tot aan november 2018 nog twee keer opposiet staan met de geboorte Jupiter van de VS. Handel en immigratie zullen waarschijnlijk grote onderwerpen zijn bij de tussentijdse verkiezingen die worden gehouden op 6 november 2018. De transit van Saturnus gedurende deze periode zal ook een T-vierkant vormen naar Donald Trump`s geboorte Mercurius/Neptunus vierkant. Hier zien we zijn persoonlijke uitdaging op het gebied van de tactische afhandeling van de handelsoorlog/onderhandelingsstrategie. Niets gaat ooit zoals je wilt dat het gaat als de transiterende Saturnus betrokken is bij een hard aspect formatie zoals deze. Op zijn best kan hij zijn zin krijgen maar dan gaat het niet snel. En met zijn geboorte Mars in Leeuw op zijn geboorte ascendant is hij niet iemand die geduld als deugd heeft. Als hij niet snel de resultaten krijgt die hij wil wordt hij Marsachtig – hij wordt boos of gaat verder en creëert of focust zich op een andere crisis. Een mundaan astroloog kan zeer bezorgd worden in juni en juli als Mars retrograde gaat lopen in oppositie met Trump`s geboorte Pluto.

Voor de kortere termijn focussen we ons op de transits die zich ontvouwen van 7-18 april. Hieronder vallen de nieuwe Maan in Ram op 15 april, dezelfde dag dat Mercurius recht gaat lopen en een dag voor de heliocentrische Mercurius Boogschutter binnengaat ( 16-27 april). De volgende twee dagen gaat ook Saturnus retrograde en staat de Zon conjunct Uranus voor het laatst in Ram. We zouden graag geloven dat het wat rustiger en volwassener wordt nu Mercurius zijn retrograde beweging eindigt, maar deze transits suggereren dat dat nog niet het geval is. In feite zullen de zaken niet afkoelen en niet terugkeren naar een vleugje respect tot de tussentijdse verkiezingen voorbij zijn. Mars gaat immers een centrale tijdszone binnen waarbij er door de retrograde van Mars drie passages zijn in een vierkantsaspect met Uranus. Dit Mars/Uranus klimaat van chaos kan zich uitstrekken van 16 mei tot 18 september.

Er is de komende zomer ook enige hoop op vrede en ontspanning. Jupiter completeert op 25 mei en 19 augustus zijn finale twee passages naar een driehoek met Neptunus. Het is een erg vreemd lente en zomer seizoen met invloeden van zowel de psychotische chaos van Mars vierkant Uranus van de vreedzame, zachte aard van Jupiter driehoek Neptunus. Ik verwacht dat de aandelenmarkten deze tegenstrijdige dynamiek zullen reflecteren. Eerst een major cyclus dal gevolgd door een krachtige rally richting eind van de zomer, begin van de herfst. En daarna kan de show voorbij zijn.

Het is 2e Kwartaal-sale bij Schogt Market Timing! (t/m 9 april)

Lees hier meer over: Financiële Vooruitzichten 2018

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder dealgemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week