Columns & Artikelen

Geen poespas

by Brecht Arnaert on 3 juni 2018

Macrotrends zijn trends die andere trends bepalen. Dat wil zeggen dat ze niet alleen winst opleveren voor één bedrijf, of in één sector, maar over meerdere bedrijven en ja zelfs meerdere sectoren heen. Wie kan ontkennen, bijvoorbeeld, dat de computer en daarna het internet de hele wereld veranderd heeft, zo diep zelfs, dat u dit edito op een scherm leest dat niet eens een paar centimeter dik meer is?

Dat zijn dus macrotrends. Maar die vinden is niet gemakkelijk. In de vijf jaar dat ik redacteur ben van dit blad, heb ik er nog maar drie gevonden. De eerste is een “specialty chemical”, die staal sterker, lichter en minder corrosief maakt. Beeld u de impact daarvan in op de sector van het transport, de bouw, en tal van andere sectoren: lichtere wagens die minder brandstof vereisen, bruggen die niet meer moeten geschilderd worden en dus minder toxisch zijn, en nog zoveel meer.

De tweede macrotrend heeft de maken met de Wet van Moore. Die stelt dat pc’s elke 18 maanden moeten verdubbelen in rekenkracht, om zo nog mee te kunnen met de ontwikkeling van steeds zwaardere software. Tot nog toe was de strategie om steeds kleinere chips te maken op een silicium-wafer. Maar zo’n chip, dat werkt met electronen, en het probleem daarmee is dat de kristalstructuur van silicium te klein wordt om dat electron nog betrouwbaar te lokaliseren. Wat je krijgt zijn kwantumeffecten, en die moeten … weggerekend worden.

 

Het bedrijf waar wij met MACRO Trends in geïnvesteerd hebben, echter, werkt niet eens meer met electronen, maar met fotonen. Dat zijn lichtpartikeltjes die vele malen kleiner zijn dan electronen. En dus kan de Wet van Moore daarmee weer een eindje verslagen worden. En ja, ik weet het, er zijn tig bedrijven die beweren aan het begin te staan van de “photonic revolution”. Maar ik geloof ze niet. Hét centrale probleem is dat fotonen anarchisten zijn: een electron draait mooi rond een kern, maar een foton, dat gaat alle kanten uit.

Het bedrijf dat wij in portefeuille hebben heeft dat op een zeer elegante manier opgelost. Met platte logica eigenlijk. Ben jij een anarchist, beste foton? Wel dan gaan wij jou in een benzeen-ring stoppen. Kun je daar lekker ronddraaien en anarchistisch zijn, en zo lang je dat doet, nemen we aan dat jij het eentje bent. Zetten we de benzeenring open, dan weten we dat je er binnen de kortste keren uitvliegt, en dat is dan een nulletje. Bye bye Wet van Moore: we beat you again. Geniaal, want eenvoudig: “Simplicity is the ultimate form of sophistication”.

Maar de meest veelbelovende macrotrend die ik in al die jaren heb gezien, is nog maar pas op mijn pad gekomen. Het betreft een bedrijf dat erin geslaagd is – dit is geen speculatie, het is een feit – om één van de meest prangende problemen in de medische wereld op te lossen: het feit dat bacteriën stilaan resistent worden tegen de antibiotica die wij met zijn allen slikken. En opnieuw is de oplossing eenvoudig. Geen poespas. Geen gezeik. Simpel, en effectief.

Je geld inzetten voor een betere wereld, en er nog flink aan verdienen ook – kan er iemand zich een mooiere professionele bezigheid inbeelden? Ik alvast niet..

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan hier aan bij MACRO Trends.

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends

NB Edelmetaal-Info: Macrotrends schrijft doorgaans ook veel over edelmetalen en de monetaire situatie in de wereld.

PS. Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is.

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om mijn recente werk eens te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen.

 

De Monetaire MatrixGratis rapport!

Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos mijn laatste werk toegestuurd onder de titel ‘De Monetaire Matrix’. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Brecht ArnaertGeen poespas