Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 3 juni 2018

Korte evaluatie

De VS-economie heeft in mei opnieuw banen gecreëerd met een solide basis, met 233.000 non-agrarische banen erbij daalde het werkeloosheidspercentage naar een 18-jaarslaagte van 3,8 procent, aldus het Bureau of Labor Statistics afgelopen vrijdag. Economen verwachtten een banentoename van 188,000 en een werkeloosheid stabiel op 3,9 procent. Het werkeloosheidspercentage is sinds april 2000 niet meer zo laag geweest. – Jeff Cox, www.cnbc.com, 1 juni 2018.

Hmmm… de laatste keer dat de werkloosheid zo laag was, was 18 jaar geleden in… april 2000? En de recordhoogte in de DJIA deed zich destijds voor in januari 2000, gevolgd door het record boven 5000 van de NASDAQ in maart 2000, waarna deze terugviel naar een het dieptepunt van ongeveer 1000 in oktober 2002, voor een verlies van 80%, toen de internet-zeepbel uiteenspatte. We hebben vandaag gelijkaardige angsten, gezien het feit dat de DJIA een nieuwe all-time high aan het maken is onder de 45-jarige afnemende Saturnus-Uranus-driehoek. In 2000 stonden we onder een wassend vierkant tussen Saturnus en Uranus. Iedere belangrijke hoek tussen Saturnus en Uranus herhaalt zich in een 45-jarige cyclus die een opmerkelijke correlatie heeft met hoogte- of dieptepunten van lange termijn – meer opmerkelijk dan welk ander planetenpaar dan ook. In het onderhavige geval loopt dit aspect van december 2016 tot augustus 2018. Binnen deze periode ontvouwt zich meestal een cyclus van 4 jaar of meer op de beurs, hoewel er door de lengte van deze cyclus een vertraging tot 10 maanden kan zijn. Dit is de reden voor onze prognose dat zich in 2018, en uiterlijk medio 2019, waarschijnlijk een beurscyclushoogte van lange termijn zal ontwikkelen.

Op korte termijn waren de beurzen van de wereld vorige week zeer grillig. Heb je in de gaten dat de Zon sinds ons laatste vooruitblik naar Tweelingen is gegaan? Tweelingen wordt geregeerd door Mercurius. Weet je, de Grappenmaker die ook bekend is als de cartoon van de roadrunner, die eerst deze kant oprent, dan snel de andere kant op, en dan net zo snel weer anders. Je weet nooit welke kant hij op gaat – alleen dat hij zodra je denkt dat hij tot rust is gekomen en op de een of andere manier heeft besloten een andere richting op te gaan, sta je weer verbaasd te kijken dat hij helemaal niet tot rust is gekomen. Hij blijft draaien en draaien, op en neer, links en rechts. En dat patroon was vorige week in klassieke vorm te zien in de marktactiviteit, die gewoon het voorbeeld volgde van de wereldleiders, die volgen…. Wat? Hun instinct? Eerst zou er de ontmoeting met Noord-Korea zijn, daarna weer niet, of misschien gebeurt het toch. Eerst worden heffingen opgelegd, of toch weer niet, dan weer wel na eerst te hebben verklaard dat ze van tafel waren. Maar misschien zullen ze binnenkort weer worden verwijderd, afhankelijk van…. Wat? Onderbuikgevoelens? In antwoord hierop, opende de DJIA vorige week 400 punten naar beneden, om de volgende dag 300 punten omhoog te gaan, daarna donderdag 250 punten naar beneden en eindigende de week vrijdag met een winst van 200 punten. Het was een zeer wilde handelsweek, zoals een monsterachtbaanrit, of kosmisch gezegd, als een Mars vierkant Uranus met de Zon in Tweelingen. Deze planetaire combinaties zijn wild, binnen een grote geokosmische cruciale omkeerzone (CRD), en de markten (samen met wereldleiders) reageren hierop. Maar stress niet te veel, want de Zon zal op 21 juni uit Tweelingen gaan, en dan hebben we pas half september weer te maken met Mars vierkant Uranus. Dat is net zoiets als van de achtbaan naar de waterbaankantelrit gaan.

Amerikaanse aandelen gingen vorige week op en neer, verschillende andere markten gewoon naar beneden, de meesten tot hun laagste niveau in vier weken. De Chinese Shanghai-index en de Braziliaanse Bovespa daalden tot het laagste niveau van 2018. Een uitzondering op de dalende beurzen was India, waar de Nifty eigenlijk het grootste deel van vorige week, volgens de prognose in ons nieuwe rapport van de Wekelijkse Indische Effectenmarkt door MMA-afgestudeerde en analist Nitin Bhandari. En de AEX kwam al dalende op 29 mei netjes in het koersdoelgebied voor een koopkans, waar abonnees van de SMT Cyclus Nieuwsbrief op 22 mei via een Update op werden gewezen.

In andere markten hadden Goud en zilver het moeilijk, vanwege de dollar die zijn hoogste niveau in 6 maanden bereikte. Temidden van de politieke onrust in Italië en als reactie op het beleid van president Trump om de tarieven (nieuwe belastingen) te verhogen, zochten beleggers veiligheid in de Amerikaanse dollar en schuldpapieren, die vorige week ook een scherpe piek te zien gaven. Ruwe olie had een uitdagende week na het boeken van zijn 3-jaarshoogte, 22 mei op 72,83. Dat was slechts drie handelsdagen voor de tweede passage van de afnemende driehoek tussen Jupiter en Neptunus. Zoals in deze column een paar keer is beschreven, denk ik dat Jupiter en Neptunus, als medeheersers over Vissen, de macht hebben over ruwe olie. Maar ik hoorde vorige week tijdens de UAC-conferentie in Chicago dat andere financiële astrologen geloven dat Saturnus en Pluto over ruwe olie heersen. Ik denk dat Pluto over het boren regeert, terwijl Saturnus en zijn heersend teken Steenbok de vaste stof zoals cement en kolen regeert. Olie is vloeibaar en valt onder Vissen en hun collega’s Jupiter en vooral Neptunus. De correlatieve studies van mijn collega’s waren echter interessant en verdienen meer aandacht. Ook al ben ik een Steenbok, ik zit niet zo vast in mijn eigen overtuigingen en studies dat ik niet kan leren van anderen die de dingen anders zien, vooral niet als ze studies laten zien die hun overtuigingen onderbouwen.

 

Kortetermijnverwachtingen en langetermijngedachten

Ondertussen heeft de Amerikaanse president Trump besloten om de belastingen voor Amerikaanse consumenten te verhogen, nadat hij eerder had getweet daartegen te zijn. Een belasting van 25 procent op 50 miljard dollar aan goederen die gedeeltelijk in China worden geproduceerd gaat toch door. (Dit is geen handelsoorlog, het lijkt er zelfs niet op.) Dit is waarschijnlijk de laatste belastingverhoging die Trump kan doorvoeren zonder dat de Amerikaanse consument zich realiseert dat ze belast worden. Paul Donovan, UBS Morning Commentaar, www.ubs.com/cio mei 30, 2018.

Aandelenmarkten namen dinsdag (en donderdag) een hap eruit, toen wereldproblemen door de roes van de economische groei in de VS begonnen door te dringen. De combinatie van de politieke bedreiging van Italië voor de euro en het besluit van Donald Trump om unilaterale tarieven op te leggen voor 50 miljard dollar aan Chinese importen had tot gevolg dat beleggers zich terugtrokken van risicovollere beweringen, aangezien de Dow met 1,6 procent daalde. Maar nu vervangt hij de door de regering veroorzaakte onzekerheid van de heer Obama door zijn eigen onzekerheid via willekeurige tarieven. America First Meets Mr. Market,” Advies pagina, Wall Street Journal, 30 mei 2018.

Sinds de 3-jaarshoogte 22 mei, is ruwe olie naar 1 juni vrij sterk gedaald, gelijk met Venus in een grote driehoek maakt naar de Jupiter-Neptunus-driehoek. Dit suggereert dat daar deze of volgende week een tijdelijke of primaire bodem kan vormen. Dit wordt verder ondersteund door het wassende Zon-Neptunus-vierkant donderdag 7 juni, gevolgd door op Neptunus die 18 juni retrograde draait (Neptunus heerst volgens mijn onderzoeken ook over ruwe olie).

De nadruk van Neptunus in de komende twee weken brengt ook het thema van vertrouwen versus wantrouwenop de voorgrond, precies gelijk met president Trumps ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Komt er uit deze bijeenkomst meteen iets voort? Waarschijnlijk niet, want Neptunus staat niet bekend om zijn manifestatiekracht, alleen zijn voorstellingskracht en hoop. Ze kunnen het hebben over wat voor een prachtige toekomst er voor de planeet in het verschiet ligt… dat wil zeggen, als ze elkaar echt ontmoeten, want Neptunus heeft de neiging om ook een “no-show” te zijn. Met Neptunus draait het allemaal om foto’s en beelden, om het creëren van een verhaal waardoor iemand er heel goed (veel beter dan in werkelijkheid) of heel slecht (veel slechter dan in werkelijkheid) uitziet. Met Neptunus is de realiteit bespreekbaar. De werkelijkheid behoort tot degene die het aantrekkelijkste, interessantste en meest meeslepende beeld kan geven van wat er niet is, niet van wat er wel is. En dan vraag je je af: wat is nu eigenlijk de realiteit? En wat is nu uiteindelijk nog geld, munt en veiligheid, nu met Uranus in Stier? Maar dat is een onderwerp voor een andere column.

NIEUW: Market Timing Trendbeleggen – in Vermogensbeheer

Spreekt de markettimingmethode, gebaseerd op historisch onderzoek naar natuurlijke cycli in economie en financiële markten u aan? En zou u willen dat u uw vermogen op deze wijze kon laten beheren?

Dan hebben wij goed nieuws voor u: vanaf 1 juni 2018 is MMTA*-afgestudeerde Irma Schogt toegetreden tot het team van beheerders bij Today’s Vermogensbeheer in Hilversum. Today’s Vermogensbeheer biedt het nu aan als ‘Special’, genaamd ‘Trendbeleggen’.

Lees verder>>

Lees hier meer over: Financiële Vooruitzichten 2018

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder dealgemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week