Columns & Artikelen

Breid uw goudvoorraad uit

by Brecht Arnaert on 17 juni 2018

De Fed heeft dus de rente verhoogd. Nogmaals. Volgens de traditionele goldbug-theorie is dat slecht voor goud, omdat dat zou betekenen dat de economie weer sterk genoeg is om hogere rentes aan te kunnen, en de vlucht naar goud, precies uit angst voor een inéénstortende economie, dus niet meer zo logisch is. Maar laat ons niet vergeten dat theorie slechts theorie is.

In 1970, bijvoorbeeld, stond de rente op om en bij de 4%. De goudprijs was toen iets van een 40 dollar per ounce. Toen Paul Volcker aankwam, in januari 1979, zwierde hij de maand daarop de rente naar maar liefst 22%, wat de Savings&Loan-crisis tot gevolg had. Goud stond toen 850 dollar, en hoewel je zou kunnen stellen dat zo’n crisisgevoel de vraag naar het gele goedje toch zou doen moeten stijgen, viel de prijs toen toch tot minder dan de helft terug.

Het lijkt er dus op dat goud, althans in die tijd, niet werd gekocht omwille van het gevoel van crisis, maar eerder als indekking tegen inflatie. Toen Nixon op 15 augustus 1971 namelijk the Gold Window sloot (en daarmee de grootste contractbreuk in de geschiedenis van de mensheid pleegde) wist iedereen dat het hek van de dam was: niet langer beperkt door het gevaar dat andere landen hun dollars in goud gingen opvragen, printte de Fed dat het een lieve lust was.

Die 850 dollar, komende van 40, is dus perfect te verklaren door het zich willen indekken tegen inflatie. Maar wat moeten we nu denken van goud? Nu zitten we in een deflatoire periode – extreem deflatoir zelfs. Dat zien we niet omdat centrale banken op dit moment RE-inflatie plegen: het HER-opblazen van een bubbel die leegloopt. Maar dát die leegloopt, in de eerste plaats, is een feit. Dat zie je aan de massieve NPL’s: de non-performing loans.

 

Dat is dus de reden waarom Draghi 30 miljard per maand (per maand!!!) kan printen, en we vrijwel geen inflatie zien. Het betekent evenwel niet dat onze Europese economie er sterker op wordt: re-inflatie is als het her-toedienen van drugs aan een patient die aan het afkicken is. En we hebben het niet over een jointje. Zelfs niet over een lijntje. We hebben het over heroïne, de pure dope, het spul waar je zelfs met de beste wil van de wereld niet meer vanaf geraakt.

Wat het eindstation dus moet zijn voor goud in dollar weet ik niet, maar voor goud in euro zitten we gebeiteld. Mijn voorspelling blijft, tegen alle fluctuaties op de KT in, dat we een steeds sterkere dollar zullen zien. Italië kon door de dictators-met-fluwelen-handschoen van de EU via druk op hun even corrupte president nog even in toom worden gehouden. Maar laten we niet vergeten dat er in zowat alle landen zogenaamd “populistische” druk op het systeem zit.

Trouwens: populisme, dat is een woord dat “democratische” politici gebruiken wanneer het volk niet meer luistert naar hun leugens. Dit gezegd zijnde: eens de “populistische” partijen ook in andere landen doorbreken – en dat hoop ik vurig, zélfs al ben ik een koele minnaar van de democratie – dan lijkt het mij zo klaar als een klontje dat heel wat kapitaal naar de dollar vlucht. Resultaat kan een negatieve druk op goud zijn. Behalve op goud in euro. Dat zit snor.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan hier aan bij MACRO Trends.

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends

NB Edelmetaal-Info: Macrotrends schrijft doorgaans ook veel over edelmetalen en de monetaire situatie in de wereld.

PS. Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is.

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om mijn recente werk eens te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen.

 

De Monetaire MatrixGratis rapport!

Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos mijn laatste werk toegestuurd onder de titel ‘De Monetaire Matrix’. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Brecht ArnaertBreid uw goudvoorraad uit