Columns & Artikelen

TA Zilver Analyse Roy

by Roy Martens on 18 juni 2018

Het venijn zat afgelopen week overduidelijk weer eens in de staart, de mooie vooruitzichten van de stieren werden met één ferme klap om zeep geholpen.

Eind vorige week wel vermeld dat de bovenkant van de trading-range (rond $16.70) aanzienlijk onder druk lag en dat maar weinig nodig was om een uitbraak te forceren. Deze inschatting bleek inderdaad juist te zijn want op maandag gooiden de stieren nog wat olie op het vuur en werd de uitbraak uit de zone gerealiseerd door een stijging en slot ruim boven de $16.90. Met deze uitbraak werd direct ook het 200 d. MA doorbroken wat een belangrijk koopsignaal opleverde.

De uitbraak uit de range maar vooral het slot boven het 200 d. MA moest natuurlijk een tegenreactie oproepen die vervolgens op dinsdag zijn gestalte kreeg. De beren probeerden direct na de opening terug te slaan door een daling in te zetten richting de bovenkant van de range en het 200 d. MA. Zoals in de grafiek te zien is werd het MA vakkundig door de stieren verdedigd en werd de daling teruggedrongen zodat alsnog ruim boven het MA kon worden afgesloten.          

Het succesvolle verdedigen van het MA sterkte de stieren in hun aanvalsdrang en zowel op woensdag als donderdag werden de registers opengetrokken. Op woensdag kon de stijging nog enigszins worden gedempt door de beren (zie de lange upper shadow van de candle) maar op donderdag leek het wel alsof de handdoek werd gegooid. Er werd een hoogste koers bereikt van $17.35, praktisch hetzelfde niveau als in de stijging van april dit jaar. Hoewel het slot iets lager tot stand kwam was er sprake van een geweldige dag voor de stieren. Alles leek in de steigers te staan voor een doorbraak boven de top van april, temeer daar de omzet ook nog eens behoorlijk toenam.

Op vrijdag bleek het echter alleen maar mooie schijn te zijn geweest, de stieren mochten blijkbaar van de beren even vrij grazen om daarna weer de deksel op de neus te krijgen en flink ook! Met een vierdaags slot boven het 200 d. MA zou eigenlijk gesproken kunnen worden van een valide uitbraak maar daar dachten de beren dus duidelijk anders over. De stieren verkeerden waarschijnlijk nog in een overwinningsroes want de beren konden vrij snel de toon zetten. Aan het begin van de handelsdag waren er slechts nog wat inleidende beschietingen maar gaandeweg de dag toen duidelijk werd dat zich niet veel stieren aan het front meldden kwam de tegenaanval pas goed los. Het volume vloog omhoog en de koers werd in enkele uren tijd onderuit geschoffeld. Aan het eind van de dag stond er een verlies van maar liefst 4,5% op de borden en werd alle, behoedzaam opgebouwde, winst van de aflopen 2 weken in één dreun nagenoeg teruggedraaid. De zilverkoers werd weer teruggezet beneden zowel het 200 als het 50 d. MA. Het slot van de vrijdag viel op $16.48 hetgeen ook weer terug is in de trading-range die net met veel moeite was verlaten, de stieren zijn weer helemaal terug bij af.

 

In de € dag-grafiek zien we iets heel bijzonders, een mooi technisch signaal. Na de eerste poging om het 200 d. MA te doorbreken (april dit jaar) werd de koers teruggeduwd richting het 50 d. MA waar steun werd gevonden. Vanaf deze steun ontwikkelde zich een stijging die met de tweede poging er in slaagde om het 200 d. MA te doorbreken.

Na de doorbraak volgde er een terug-test van het doorbroken niveau om te zien of de doorbraak stand zou houden. De terug-test werd een succes, doordat bleek dat de voormalige weerstand nu als steun dienst deed dus kon de stijging een vervolg krijgen. De candle van donderdag kwam met een flinke gap tot stand. Een gap na een lange stijging is zeer vaak een exhaustion gap, een signaal dat de stijging ten einde loopt hetgeen met de candle van vrijdag inderdaad het geval blijkt te zijn.

Er is nu dus grote waakzaamheid geboden aangezien er nu een fase van consolidatie kan aanbreken of een nieuwe daling richting het belangrijke 200 d. MA.

 

Ook in het grotere plaatje stonden vorige week de seinen op groen voor een doorbraak van de magenta lijn die inderdaad plaatsvond. Na de doorbraak ontstond er een stijging die de zilverkoers tot aan de bovenste lijn van de weerstandzone voerde. Helaas voor de stieren hield deze weerstandslijn stand waarna op vrijdag de daling werd ingezet.

De beren hebben een mooie plek uitgezocht om de stijging een halt toe te roepen, in de weerstandzone staat nu namelijk een dubbele top met nagenoeg hetzelfde koersniveau. Dit is technisch bekeken een slecht teken voor de stieren daar dit aangeeft dat de beren er alles aan gelegen zal zijn om dit niveau te verdedigen. De forse daling op vrijdag heeft de staat van de grafiek uiteraard een knauw gegeven. Niet alleen is de koers weer teruggezet beneden de magenta lijn maar ook in de technische indicatoren doemen nu wat waarschuwingssignaaltjes op:

 • De RSI Is weer beneden de 50 terechtgekomen
 • De koopkracht lijkt op weg naar een verkoopsignaal
 • De MACD maakt een topje en kan nu dalen richting de 0- lijn
 • De geldinstroom staat wel nog boven de 50 maar maakt nu een tweede topje
 • Het Sentiment/Momentum heeft een top afgerond en valt nu snel terug richting de 50

Het lijkt erop dat de koers opnieuw op weg gaat naar de steunzone.

 

In de Bollinger Bandengrafiek werd de bovenste band vanaf het begin van de week aangevallen en opgerekt zoals na een vernauwing in de banden te verwachten viel. Hieraan kwam echter een zeer abrupt einde met de candle van vrijdag. Deze candle zorgde er voor dat de koers vanaf een grote hoogte (buiten de bovenste band) terugviel tot beneden de belangrijke midden-band, waarmee een verkoopsignaal werd afgegeven..

Maandag krijgen de stieren een kans om de midden-band te heroveren, mocht dit niet lukken dan zal een daling naar de onderzijde van de banden snel een feit kunnen worden..

 

Ook in de slotstandengrafiek valt een opmerkelijke beweging te bewonderen.

De beweging van afgelopen week donderdag zorgde ervoor dat de koers boven de grote dalende magenta lijn kwam waarmee een uitbraak binnen bereik leek te komen. Omdat deze uitbraak tevens in de buurt kwam van de weerstandzone gingen de seinen bij de beren blijkbaar op rood zodat er moest worden ingegrepen.

De dreigende uitbraak boven de magenta lijn en daarmee de test van de groene weerstandzone werd voorkomen hetgeen ook hier leidde tot een dubbel toppatroon met de stijging van april.

 

Het magenta lijnenspel in de grafiek is iets aangepast. Omdat de eerdere kleine stijgende lijn steeds weer werd doorbroken is deze weggelaten en een nieuwe opgevoerd onder de laagste bodem van de afgelopen weken. Het kruispunt dat op deze lijn wordt gevormd zou de koers komende week kunnen aantrekken waarna hier (hopelijk) een bodem kan worden gevormd en de lijn als steun blijft liggen

In de weekgrafiek kunnen we constateren dat, de indicatoren van vorige week ten spijt, de stieren de zwarte candle van vorige week geen vervolg hebben kunnen geven. De candle die wel is geproduceerd heeft de zilverkoers weer teruggeduwd beneden het 34 w. MA. De kans op een valide doorbraak van het 34 w. MA lijkt daarmee, op het eerste oog, voorlopig verkeken.

 

Na het nipte slot van vorige week boven het 34 w. MA was de hoop dat de stieren konden doortrekken zodat er een stevig signaal werd afgegeven. Als we naar de candle van deze week kijken dan is te zien dat de stieren zondermeer hun best hebben gedaan. De opening van de week vond boven het slot van vorige week plaats waarna er een behoorlijke stijging werd gerealiseerd (lange upper shadow) helaas lieten de stieren zich alsnog de kaas van het brood eten en werd er beduidend lager afgesloten. De omzet van afgelopen week was zeer groot waaruit blijkt dat de beren er met volle overtuiging tegenaan gingen. Hoewel het gevoel over de candle vermoedelijk anders doet vermoeden is er op het technische vlak niet dramatisch veel veranderd:

 • De RSI is weliswaar weet beneden de 50 gezakt maar het is nog te repareren
 • Ook de MACD is slechts lichtjes weggezakt ten opzichte van vorige week
 • De Geldinstroom is ten opzichte van vorige week zelfs iets gestegen

De stieren kunnen het driegende onheil van een daling aanstaande week nog keren met een zwarte candle die de koers weer terugbrengt boven de beide MA.

In de € weekgrafiek valt meteen de plaatsing van de candle van de afgelopen week op. In tegenstelling tot de candle in de $ grafiek staat deze weer aan de bovenzijde van die van vorige week, de invloed van de valuta verhouding heeft zich weer positief doen gelden.

 

Het beeld in de € grafiek ziet er nog steeds goed uit al is de lange upper shadow van de huidige candle niet iets om over te juichen. Deze candle kan het begin zijn van een consolidatie of correctie maar de positieve gesteldheid van de grafiek blijft vooralsnog aanwezig:

 • De RSI is nauwelijks gedaald en staat nog steeds boven de 50
 • De MACD is net door de 0 lijn gebroken zodat een koopsignaal is afgegeven
 • Het Sentiment/Momentum is teruggezakt vanuit extreem gebied boven de 80 maar staat nog zeer ruim in positief trendgebied.

Zoals het er nu uitziet lijkt een correctieve daling richting het 34 w. MA mogelijk te zijn.

In de $-€ grafiek werd vorige week aangehaald dat er een mogelijk omgekeerd hoofd-schouderpatroon zou kunnen ontstaan met de weerstandzone als neklijn. De candle van afgelopen week maakt van deze aanname ineens een mogelijke realiteit.

De zwarte candle van deze week heeft de bovenste lijn van de groene weerstandzone onder vuur genomen. Een doorbraak en het omgekeerde hoofd-schouderpatroon behoort tot de mogelijkheden, al is de rechter schouder in verhouding dan wel zeer klein.

 

Aanstaande week zou de doorbraak geforceerd kunnen worden waarna dan een versnelling van de stijging zou kunnen optreden omdat een bodempatroon is afgerond. De technische indicatoren geven nog steeds alle steun aan de positieve beweging van dit moment:

 • De RSI lijkt weer naar boven te willen draaien en bevindt zich ruim boven de 50
 • De MACD is weer wat verder doorgedrongen in positief trendgebied boven de 0-lijn
 • Het Sentiment/Momentum bevindt zich nog steeds in extreem positief gebied boven de 80

De technische staat geeft nog geen aanleiding om aan te nemen dat een daling aanstaande zou zijn mogelijk kunnen de stieren daar moed uit putten om de weerstandzone te doorbreken.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTA Zilver Analyse Roy