Columns & Artikelen

Monetaire magie

by Brecht Arnaert on 9 juli 2018

In een vrije samenleving zijn banken afhankelijk van hun klanten. In deze samenleving is het omgekeerd. De reden is zeer eenvoudig: de grondstof die banken nodig hebben om geld te kunnen produceren moet niet meer worden opgehaald in de vrije markt, maar wordt via de centrale bank aangeleverd door de staat. Die grondstof, namelijk, zijn terugbetalings-beloften, groot en klein.

Laten we een simpel voorbeeld nemen. Bakker Ivan wil een nieuwe oven, en die kost 100.000 EUR. In een vrije samenleving moet hij daarvoor waarschijnlijk niet eens lenen, omdat zijn winstmarges niet worden afgeroomd door de legale diefstal die we belastingen noemen, maar dat laten we even buiten beschouwing. Het punt is dat hij, om die oven te financieren, over de mogelijkheid beschikt om een IOU – een “I owe you”, een schuldbekentenis – uit te schrijven, en die aan gelijk wie kan verkopen die er 100.000 EUR voor wil neertellen.

Het is mogelijk dat hij dat geld ophaalt bij vrienden en familie, maar analytisch is het voor ons interessanter om ons in te beelden dat hij dat geld ophaalt bij een bank. Dat geld van familie en vrienden namelijk, bestaat al, en waar wij naar op zoek zijn is naar de genese van het geld – het moment waarop het ontstaat. Dat gebeurt – en hou u vast, want het is letterlijk magisch – op het moment dat Ivan zijn handtekening zet onder een lening die hij bij de bank neemt. Vóór dat zeer bewuste moment bestaat het geld dat hij gaat ontlenen namelijk niet.

 

De meeste mensen beseffen dit niet. Ze denken dat het geld voor leningen op één of andere manier uit een reserve moet komen. Dat is echter niet zo, zélfs niet in een vrije samenleving, waar centrale bankiers dus helemaal niet bestaan. Als ik zeg dat het proces waarbij geld wordt gecreëerd letterlijk magisch is, dan méén ik dat ook. Wat er gebeurt, wanneer Bakker Ivan zijn handtekening onder een leencontract zet, is de materialisatie, uit oneindigheid, van zijn persoonlijke energie, op een drager, zoals papier.

De act van iets beloven, namelijk, is een zogenaamde “fiat” gebeurtenis. Dat woord is niet toevallig een verwijzing naar een magisch citaat uit de Bijbel. God zei: “Fiat lux et facta est lux” – laat er licht zijn, en er was licht. De reden dat iemand überhaupt de obligatie van bakker Ivan zou willen kopen, namelijk, is omdat ze geloven in de waarde van zijn declaraties. Als hij zégt dat hij dat geld zal terugbetalen, dan doet hij dat. Bakker Ivan is een integere, harde werker, en daarom staat hij algemeen bekend.

Daarmee is meteen één belangrijk inzicht verworven: u hebt krediet, nog vóór u de bank binnenstapt. Vergeet dat nooit. Het is dat krediet dat u in ruil voor geld gaat verkopen. En is de bank zélf niet kredietwaardig – honoreert ze dus haar belofte niet om niet zomaar geld te printen – dan verkoop je je IOU simpelweg aan een andere bank. In een vrije samenleving moeten banken dus wedijveren om uw IOU te mógen kopen. Uw monetaire magie, namelijk, is waar ze op uit zijn, en niemand kan u verplichten om die zomaar af te geven.

Behalve natuurlijk, als u niet eens beseft dat u over die magische vermogens beschikt. Als er wol over uw ogen is getrokken. En nee, dan heb ik het niet over kleine false flags, zoals 9/11. Ik heb het over de grootste false flag in de laatste twee millenia: moderniteit. Op instigatie van centrale bankiers hebben filosofen – charlatans is een beter woord – een culturele kooi rondom uw denken gebouwd, zodat u niet eens meer gelooft dat u over die vermogens beschikt. En dat, in essentie, is zwart-magisch.

Het probleem is dus niet dat de goudstandaard is afgeschaft. Het probleem is dat de Gouden Standaard – eer komt voor alles – door list en deceptie onklaar is gemaakt.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan hier aan bij MACRO Trends.

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends

NB Edelmetaal-Info: Macrotrends schrijft doorgaans ook veel over edelmetalen en de monetaire situatie in de wereld.

PS. Ik ben als monetair expert verbonden aan de Universidad Rey Juan Carlos te Madrid, en ben sinds november 2013 de hoofdredacteur van MACRO Trends. Ik zal u bijstaan in het maken van de juiste beleggingskeuzes. Iets wat momenteel niet zo gemakkelijk is.

Onder mijn leiding is de oorspronkelijke opzet van MACRO Trends verschoven van een blaadje over goud- en goudmijnaandelen, naar een gedegen blad over de gevaren van het monetaire systeem en hoe u zich daarop kunt voorbereiden.

De komende tijd wordt het grote geld niet verdiend door extra risico te nemen, maar juist door minder risico te nemen

Dat klinkt interessant, maar het roept misschien wel vragen bij u op. Alle reden om mijn recente werk eens te lezen. U kunt het vandaag gratis aanvragen.

 

De Monetaire MatrixGratis rapport!

Wie zich vandaag inschrijft op de gratis nieuwsbrief van MACRO Trends, krijgt geheel kosteloos mijn laatste werk toegestuurd onder de titel ‘De Monetaire Matrix’. Ik beloof u dat het u zal ontwaken. Dat klinkt misschien wat beladen, maar er is veel aan de hand momenteel. Het meeste is voor de massa niet zichtbaar. Ik gun u een kijkje achter de schermen.

Scherp uw geest!

Schrijf u onderstaand in:

 KLIK HIER

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Brecht ArnaertMonetaire magie