Columns & Artikelen

Vooruitzichten 2e helft 2018

by Frank Knopers on 22 juli 2018

De goudprijs kwam begin dit jaar goed uit de startblokken, maar moest in het tweede kwartaal alweer een groot deel van haar winst inleveren. De dreiging van een handelsoorlog hangt als een donkere wolk boven de markt, maar vooralsnog lijkt het edelmetaal daar niet van te profiteren. Een sterkere dollar en de verwachting van meer renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank zetten de goudprijs onder druk, maar als het aan de World Gold Council ligt zijn er nog genoeg redenen om optimistisch te blijven.

De World Gold Council noemt in haar vooruitblik op de tweede helft van dit jaar verschillende redenen waarom de goudmarkt de komende maanden weer zou kunnen aantrekken. Zo verwacht men dat nieuwe importheffingen in de Verenigde Staten uiteindelijk een negatieve impact zullen hebben op de economische groei en dat ook de dollar daardoor weer onder druk kan komen te staan. De sterke dollar is een van de belangrijkste redenen waarom de goudprijs de laatste tijd zo onder druk staat.

 

Ook zullen de importheffingen en andere handelsbelemmeringen op termijn een prijsopdrijvend effect hebben op veel goederen en diensten, waardoor de inflatie verder zal oplopen. De World Gold Council schrijft dat een tijdperk van hogere inflatie meestal gunstig uitpakt voor goud, omdat het edelmetaal wordt gezien als een soort hedge tegen inflatie. Zeker in periodes met een inflatie boven de drie procent leverde het edelmetaal een uitstekend rendement op, zoals de volgende grafiek laat zien.

Goudprijs stijgt bij hoge inflatie (Bron: World Gold Council)

Seizoenseffecten

Naast de inflatie is er nog een andere factor die gunstig kan uitpakken voor goud. De World Gold Council herinnert ons eraan dat er in de zomermaanden meestal weinig activiteit is op de goudmarkt. Onderstaande grafiek laat zien dat de goudprijs tot en met juli relatief vlak is en dat het edelmetaal met name in september en november lijkt te stijgen.

Deze resultaten zijn gebaseerd op een gemiddelde vanaf 1982 tot en met 2017 en bieden dus geen garanties voor de toekomst. Toch zijn bepaalde seizoensgebonden effecten wel te verklaren, bijvoorbeeld omdat deze samenhangen met festivals in India waarbij traditioneel veel goud wordt gekocht. Ook blijkt dat correcties op de aandelenmarkt vaak in het najaar plaatsvinden, waar goud als veilige haven van profiteert.

 

Seizoenseffect kan goudprijs ondersteunen (Bron: World Gold Council)

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Frank Knopers – Market Update

Marketupdate geeft met uitvoerige analyses, gastcolumns en een zorgvuldige selectie van het dagelijkse nieuws duiding aan de financiële crisis.Marketupdate is ervan overtuigd dat goud een belangrijke rol zal blijven spelen in deze financiële crisis en heeft als doelstelling deze rol in de juiste context te plaatsen. We schrijven vanuit een brede visie over de financiële crisis, maar snijden ook de onderwerpen aan die van belang zijn voor uw eigen vermogen. De artikelen van Marketupdate zetten aan tot nadenken en de lezer te helpen de rode draad te vinden in de overvloed aan financieel nieuws.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Frank KnopersVooruitzichten 2e helft 2018