Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 30 juli 2018

Korte evaluatie

Bruto nationale groei bedroeg in het tweede kwartaal een stevige 4,1 procent, de grootste toename sinds 2014: de hoop voedend toe dat de economie eindelijk eens uit zijn tientallen jaren durende slaap komt. “We zijn weer op koers voor de hoogste jaarlijkse groei in meer dan 13 jaar”, zei President Donald Trump een uur nadat de cijfers naar buiten kwamen. “En ik zeg dit nu en met nadruk, als de ene na de andere overeenkomst gesloten wordt, gaan we nog veel hoger dan met deze cijfers, en deze zijn geweldig. – Jeff Cox, “ rump legt druk op de Federal Reserve, zegt dat hij niet blij is met de renteverhogingen ,” 19 juli, 2018.

Facebook boekte donderdag het grootste marktwaardeverlies op één dag – van alle bedrijven in de VS-aandelenmarktgeschiedenis – na uitbrengen van een rampzalig kwartaalverslag. – Fred Imbert en Gina Francolla, “Facebook’s Meer Dan 100 Miljard $-route is het Grootste Verlies in de Aandelenmarktgeschiedenis” www.cnbc.com, 26 juli 2018.

27 juli vond een krachtige maansverduistering plaats. De vorige maaneclips was ook machthebbend, die ongeveer zes maanden geleden plaatshad op 31 januari 2018. Misschien herinnert u zich die tijd nog wel. De DJIA boekte zijn record van 26.616 nog drie handelsdagen ervoor op vrijdag 26 januari. Tegen het eind van de week was de DJIA 665 punten gekelderd, in zijn op 6 dagen na grootste daling op een dag in de geschiedenis. In de week erop kwam het twee dagen (maandag 5 en donderdag 8 februari) tegen waar het meer dan 1000 punten verloor, voor het eerst in zijn historie. Kan dat weer gebeuren? Ja natuurlijk, alles is mogelijk, vooral omdat deze eclips ook een T-vierkant maakt naar het onvoorspelbare en onstabiele Mars-Uranus-vierkant.

Er zijn wel enige overeenkomsten tussen de grafieken van eind januari 2018 en nu. Afgelopen week zagen we op 25 juli de NASAQ naar een nieuw record stijgen, net twee dagen voor zijn teleurstellende kwartaalresultaat, wat resulteerde in een van de grootste verliezen aan marktwaarde op een dag door welk bedrijf in de beursgeschiedenis dan ook. Vrijdag verloor de NASDAQ ook weer fors.

Vorige week was een opmerkelijke week voor verscheidene aandelenmarkten op de wereld. Niet alleen vloog de technische reus NASDAQ naar een nieuwe all-time high, maar dat deed de Indische Nifty Index ook, op vrijdag 27 juli. Bovendien explodeerde de Nederlandse AEX naar zijn hoogste stand sinds juli 2001, en de Australische ASX vloog naar zijn hoogste niveau sinds januari 2008. In feite waren de meeste indices het grootste deel van vorige week flink aan het stijgen totdat de Amerikaanse aandelenmarkten na de zeer sterke BNP-groeicijfers die vrijdag uitkwamen begonnen te dalen. Het was als iedereen in ene maanziek was geworden.

Goud en Zilver begonnen te herstellen uit hun laagste jaarlaagtes van vorige week maar raakten na hun weekhoogtes van 25-26 juli hun fut om verder te stijgen kwijt. Vrijdag 27 juli kwamen ze dichter bij hun jaarlaagtes van 19 juli. Ruwe olie probeerde ook weer op te stijgen na zijn recente daling na zijn 4-jaarshoogte van 3 juli, maar kwam niet meer terug boven 70. Bitcoin steeg echter naar 25 juli $8482, zijn hoogste prijs in twee maanden. Maar het ging ook lager de week uit.

 

Kortetermijnverwachtingen

Venezuela gaat zonder twijfel nu door een van de grootste economische rampen in de wereldgeschiedenis, met elke dag oncontroleerbare prijsstijgingen. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) zei deze week dat het Latijns-Amerikaanse land “is verzonken in een aanzienlijke economische en sociale crisis” en dat de inflatie voor het eind van het jaar op 1 miljoen procent zal zijn uitgekomen. “Hyperinflatie brengt het economische systeem om zeep: het jaagt buitenlandse investeerders weg, ontmoedigt lokale bedrijven, vernietigt de waarde van spaargeld en lonen van huishoudens, en beschadigt dus langetermijn-economische groei.” zei Francesco Filia, CEO van het Fasanara Capital-fonds in Londen. – Silvia Amaro, “Inflatie in Venezuela Voorspeld naar 1 Miljoen Procent Dit Jaar” www.cnbc.com, 27 juli 2018.

Dit is zo een intense periode van geokosmische gebeurtenissen dat het moeilijk is te besluiten waarmee te beginnen. Misschien zouden we met de huidige overvloed aan retrogradeplaneten moeten beginnen. Er schijnen, van aarde af gezien nu vijf planeten achteruit te bewegen aan de hemel: Mercurius, Mars, Saturnus, Neptunus en Pluto. Binnenkort voegt Uranus zich bij hen en dan maken zes van de acht planeten diezelfde danspas. Dat zijn er veel, en komt niet zo vaak voor. Alle dynamieken die doorgaans aan die planeten toegeschreven worden lijken om te keren of op het punt ervan te staan.

Mercurius’ retrogradebeweging begon onlangs op donderdag 26 juli en duurt tot 19 augustus, de dag dat de derde en laatste passage van het driehoeksaspect van Jupiter en Neptunus plaatsheeft. Lezers die deze column al langer volgen weten dat periodes waarin Mercurius retrograde loopt een hoge mate van onvoorspelbaarheid kennen, gecombineerd met een samenhang met nogal onbetrouwbare technische koop- en verkoopsignalen gegenereerd door uitbraken van steun- of weerstandniveaus. De onbetrouwbaarheid blijkt als die uitbraken vervolgens vaker wel dan niet slechts schijnuitbraken blijken te zijn geweest.

Uranus die retrograde draait is zelfs nog erger. De week rond de (schijnbare) richtingverandering van Uranus aan de hemel (7 augustus) is doorgaans vol van onverwachte gebeurtenissen, die de status quo bedreigen. Bestaat er vandaag de dag eigenlijk wel zoiets als een “status quo”? Als Mercurius vaak een schijnbeweging in marktactiviteit is, en Uranus vaak een uitbraak, welke gaat dan winnen? Daar bovenop, zijn we halverwege de Mars-retrograde-periode, van 26 juni – 27 augustus. Halverwege retrogradeperiodes willen markten nogal eens gaan draaien. Wat zouden we kunnen verwachten als Mercurius-retrograde de kans op een schijnbeweging in de markt vergroot, Uranus de mogelijkheid van een uitbraak vergroot en Mars retrograde een tijd is waarin een aanvaller vaak de verliezer is? We zouden deze periode zonder welke verwachting dan ook ingaan maar daarentegen met een dosis nieuwsgierigheid naar wat er zou kunnen gebeuren. Een hang naar een verwachte uitkomst is waarschijnlijk een zekere route richting een teleurstelling.

Waar het financiële markten aangaat, kan dit een robuuste beweging in een richting lijken, enkel om compleet om te slaan ten gunste van de tegenovergestelde richting, die zelf ook plotseling weer kan keren. Het kan je de behoefte geven om naar je favoriete chiropractor te gaan, want het resultaat kan op het mentale vlak zijn, of emotionele, of zelfs een fysieke whiplash. Dit is een herinnering aan alle lezers voor deze periode: rijd voorzichtig, haast je niet, en let op alles wat om je heen gebeurt dat een gevaar voor je eigen “status quo” kan opleveren. Je kunt zomaar in ene ingevingen krijgen in deze tijd. Ik kan mij haast niet voorstellen wat ze nu in Venezuela denken of zeggen, met een inflatie die dit jaar kan oplopen tot 1 miljoen procent.

De overvloed aan retrograde planetenactiviteit is slechts een stukje van de geokosmische puzzel die nu plaatsvindt. We hebben ook de maansverduistering aan het begin van vaste tekens, in een T-vierkant met Mars en Uranus ook aan het begin van vaste tekens, allemaal op de cusp (drempel) net in een nieuw teken. Maar dat is nog niet alles. In de leer van geokosmologie, hebben we gezien dat grote prijsbewegingen (meestal dalingen) vaak voorkomen tijdens harde aspecten in de kosmos waar Mars, Jupiter en Uranus bij zijn betrokken. Tussen 25 juli en 7 augustus zien we verscheidene aspecten van die planeten. Op 25 juli staat de Zon vierkant Uranus. Op 27 juli staat de Zon opposiet Mars. Op 1 augustus vormt Mars een vierkant naar Uranus. Op 6 augustus is de Zon vierkant Jupiter. Op 7 augustus draait Uranus retrograde. Dat zijn vijf voorbeelden van harde aspecten van deze planeten in slechts 13 dagen. Het wijst op een politiek en economisch klimaat dat volgepakt is van conflicterende signalen. Het suggereert een economisch klimaat overladen met conflicten die het tegengestelde richtingen trekken zonder dat een oplossing in zicht lijkt. Het suggereert een overbelasting op de infrastructuur op aarde. Het wijst op een belasting op relaties tussen personen waar een van beiden inflexibel is en probeert de ander zijn wil op te leggen. Je kunt nu aan anderen niet je wil opleggen en een gunstige uitkomst verwachten. Het is als de slag winnen maar de oorlog verliezen. Je hebt een langeretermijnvisie van de wereld nodig, van je eigen leven. Dit is geen karma. Dit is lotsbestemming-in-de-maak. Er zijn consequenties aan wat je nu doet en besluit en degenen die het spel langer willen blijven spelen zijn beter af dan degenen die reageren op de van-moment-tot-moment-drama’s.

Deze komende twee weken kunnen ook een tijd van persoonlijk inzicht en ontwaken zijn. Misschien is het het beste om deze periode te gebruiken voor zelfbeschouwing en oordelen over anderen te vermijden omdat die er vaak naast kunnen zitten. Als je snapt en weet wat je niet weet, heb je een veel betere kans op een bijzondere persoonlijke ervaring dan wanneer je de foute aanname maakt dat je weet wat je weet. Dat doe je niet. Niemand doet dat, vooral niet degenen die dat wel claimen.

Lees hier meer over: Financiële Vooruitzichten 2018

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Irma SchogtVooruitblik op de week