Columns & Artikelen

Hier zitten dé kansen

by Nico Pantelis on 2 september 2018

Het najaar van 2018 is officieel van start gegaan. De markten noteren dichtbij of op recordhoogtes. We sloten net de beste augustusmaand in jaren af, in de VS.

De S&P 500 dikte 3% aan, terwijl de Nasdaq het bijna dubbel zo goed deed. Voor die laatste moeten we al helemaal terug naar de tijd van 2000, toen de technologiebubbel op z’n hoogtepunt zat!

We leven in bijzondere tijden en dan drukken we ons nog erg voorzichtig uit.

Het een en ander is een rechtstreeks gevolg van de uitzonderlijke omstandigheden die de kop opstaken gedurende de financiële crisis in 2008 en de jaren nadien. Er werden voor biljoenen dollars aan vers kapitaal in het systeem geïnjecteerd.

Dit deed bijna alle activa exploderen in waarde.

De aandelenmarkten gingen al enkele malen over de kop, de vastgoedmarkt lag er nooit zo goed bij, obligaties zijn en blijven gegeerd en de prijzen van uitzonderlijke activa zoals kunst of andere verzamelobjecten gaan door het dak.

Wist je dat bijvoorbeeld in 2006, voor de financiële crisis uitbrak, er wereldwijd 793 miljardairs op de planeet rondliepen, met een totaal vermogen van 2,6 biljoen USD. Vandaag is dat cijfer opgelopen tot 2206 miljardairs met een gecombineerd vermogen van 9,1 biljoen USD!

Bron grafiek: Forbes

De wereld heeft meer financiële crisissen nodig, als je dit zo ziet. 🙂

Alle gekheid op een stokje, de nieuwe valuta van de centrale banken bereikten nooit helemaal het economische systeem. Ze bleven al die tijd met name circuleren binnen het financiële systeem.

Van bankbalans naar aandelenmarkt.

Dat deze oceaan aan nieuw geld nooit de economie inging, is goed af te leiden aan de prijzen van grondstoffen over de betreffende periode. Terwijl de aandelenmarkten vanaf 2011 in een hogere versnelling schoten, zakten grondstoffen weg in een diepe berenmarkt.

Het is dan ook de enige activaklasse die NIET profiteerde van het beleid van de centrale bank. Dat is op z’n minst gezegd erg apart te noemen. Want grondstoffen zijn historisch gezien altijd de natuurlijke tegenpool voor een excessief monetair beleid.

 

De meningen wisselen over deze rare uitkomst.

Is het toevallig dat de Fed haar New York trading desk in 2011 verhuisde naar Chicago, vlakbij de hoofdvestiging van de grondstoffenbeurs CME, dé plek waar de grondstofprijzen worden bepaald?

Volgens kwatongen niet, want op datzelfde ogenblik lanceerde de FED haar meest agressieve QE3 programma. Gezien de vorige programma’s al aardig wat inflatie hadden gecreëerd, moest en zouden de grondstofprijzen de kop ingedrukt worden.

Wat ervan aan is, daar spreken we ons niet over uit. Maar het feit is wel dat de belangrijkste grondstoffen vanaf toen zwaar in de verkoop staan. Tot recent.

Echter, gezien alle strubbelingen, turbulenties en zelfs opstanden in de wereld, lijkt het ons slechts een kwestie van tijd – en dan hebben we het eerder over maanden dan jaren – vooraleer grondstoffen opnieuw in de aankoop worden geplaatst.

We blijven erbij: de nieuwe rentecyclus is wat ons betreft dé katalysator voor deze nieuwe trend.

En je kan natuurlijk iets proberen te onderdrukken, maar zelfs de centrale banken zijn geen Goden. Eens draait een trend, of je dat graag wil of niet.

De volgende grafiek krijgt u van ons, zonder uitleg. Het plaatje spreekt immers voor zich.

Sinds 2011 maakten grondstoffen een diepe buiging ten opzichte van aandelen.

Maar daar lijkt sinds kort verandering in te komen. Grondstoffen als groep klimmen langzaam maar zeker uit het dal. En dat wil nog niet betekenen dat de grondstoffen meteen uit de startblokken zullen schieten, maar in het verleden deden ze dat wel regelmatig.

In 1971, in 1986, in 1999.

Telkens wanneer de trend haar dieptepunt plaatste voor grondstoffen versus aandelen, volgde er een flinke opstoot. We verwachten dat dit in de komende jaren opnieuw zal gebeuren.

Dit kan op drie manieren tot stand komen:

• Doordat grondstoffen fors stijgen;
• Doordat aandelen een zware daling moeten slikken;
• Door een combinatie van de twee – stijging grondstoffen & daling aandelen.

Onze visie is dat aandelenmarkten in de komende twee jaar wel eens ergens een correctie/crash moeten gaan slikken, maar niet van de omvang van 2008.

We herinneren nogmaals aan de biljoenen vers kapitaal die gecreëerd zijn in het afgelopen decennium. Dit zal een onophoudelijke druk op de prijzen blijven houden.

Wij denken eerder dat grondstoffen kunnen losbreken uit hun meerjarige berenmarkt. Als je kijkt naar onderdelen zoals de basismetalen (koper, zink, …) of energie (olie), dan is dat in deze specifieke onderdelen al het geval. Maar de rest moet nog volgen.

Hier zitten dé kansen voor beleggers.

Bij het Grondstoffen Rapport gaat men prat op een gecombineerde aanpak: focus je niet op één grondstof, maar beleg in de beste grondstoffen.

Welke grondstoffen hebben we het dan over?

We nemen gewoon het nieuwe Grondstoffen Rapport, dat aanstaande maandag weer verschijnt. Daarin komen de volgende grondstoffen aan bod:

• Olie
• Natural Gas
• Rare Earth Metals
• Kobalt
• Nikkel

Om er maar enkele te noemen. Maar in de Selectielijst zitten nog veel meer ‘smaken’:

• Zink
• Koper
• Maïs
• Tarwe
• Zaden
• Stevia
• Palmolie
• Uranium
• Lithium
• Vanadium
• Meststoffen
• Vlees
• …

Kortom, een breed scala aan diverse grondstoffen, uit diverse onderdelen van het totale grondstoffencomplex!

En daar hebben onze specialisten telkens de beste aandelen uit geselecteerd. Dit alles op een compacte Selectielijst, die bestaat uit enkele ETFs en twintigtal grondstofaandelen

De ideale voorzet om te scoren met grondstoffen.

Word ook lid en bereid je vermogen voor op de nieuwe ‘bull market’ in grondstoffen.

 

JA! Ik wil profiteren van grondstoffen

 

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Nico PantelisHier zitten dé kansen