Columns & Artikelen

GOUD: The Big Picture

by Nico Pantelis on 17 september 2018

Wat aanvankelijk leek uit te draaien op een geweldige week voor goud, en het mogelijke kantelpunt voor een technische opstoot, eindigde andermaal in mineur.

Goud was immers goed op weg om de technische barrière op 1.220 USD/ounce uit te nemen, wat het gele edelmetaal in een hogere versnelling kon brengen. Echter, op de futuremarkten werd nog eens alle geschut bovengehaald om de goudprijs te drukken.

We lieten u enkele weken terug al weten dat de belangen om goud ‘kopje onder te drukken’ enorm hoog zijn. Er is tegenwoordig sprake van een historische shortpositie.

Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook de jongste economische data uit de VS niet bepaald in het voordeel van goud heeft gespeeld. Met name het Amerikaanse consumentenvertrouwen scheert hoge toppen.

Dat is uiteraard goed voor de economie op de korte termijn. Maar wie wat kennis heeft van de economische geschiedenis weet dat hoogtepunten altijd opgevolgd werden door dieptepunten.

 

Voor het University of Michigan Consumer Sentiment datapunt was het cruciale niveau altijd 100 indexpunten. Als dit niveau stelselmatig werd overschreden, moest je op je hoede zijn als belegger.

Meestal luidde dit het begin van het einde van de economische cyclus in.

Het vertrouwen piekt boven 100. En dat is exact wat we in de voorbije week voorgeschoteld kregen. De vertrouwensindex kwam uit op 100,8 punten, de tweede print boven 100 in 2018.

De meting van de voorbije was dan ook de op een na hoogste meting… sinds 2004!

Het toont aan dat het vertrouwen van consumenten in de VS torenhoog is. Niet zo heel wonderlijk, na jaren van economische voorspoed. Maar een opgewekte consument is nooit een positief gegeven voor een belegger, vanuit een langere termijn oogpunt.

Want het betekent dat de consumptie op volle toeren draait, waardoor een groei van de bestedingen quasi uitgesloten is. Er valt immers niet meer te besteden dan er maximaal beschikbaar is. Het enig wat dan nog rest, is het economische verval.

De onbekende factor is timing.

Wat het ook aangeeft is dat we ons eerder aan het einde van de economische expansie begeven, en dat beleggers goed moeten beseffen dat vertrouwen fragiel kan worden.

In een klimaat waar het vertrouwen van de consument snel kan omslaan in wantrouwen, moet je goud hebben. Dat bewijst de onderstaande grafiek wel…

Op de bovenstaande grafiek ziet u de University of Michigan Consumer Sentiment afgezet tegen de DJIA/Goud ratio. Oftewel de koers van de Dow Jones index uitgedrukt in goud.

Als het vertrouwen onder de bevolking stijgt, dan waardering economisch-gevoelige activa zoals aandelen steeds hoger gewaardeerd versus risicomijdende activa zoals goud.

Andersom, als het vertrouwen zakt, dan stijgt de appreciatie voor goud. En dus dan daalt de DJIA/Goud ratio. Dat kan je goed zien op de voorgaande grafiek.

We zitten al bijna tien jaar op een opgaande vertrouwenscyclus, en dus stijgen aandelen versus goud. Maar de limieten van het consumentenvertrouwen worden stilaan bereikt, en dan leert de geschiedenis dat het snel de andere kant op kan.

Nu, je moet nooit helemaal uitgaan van één ratio. Je moet altijd meerdere meetpunten, vanuit verschillende standpunten, beschouwen om een duidelijk beeld te krijgen.

En dan halen we de ‘gevoelige’ sector van de goudmijnen erbij. Want als de hiervoor aangekaart trend op z’n einde loopt, zou je dat ook zeker moeten zien bij goudmijnaandelen.

Daar moet de sector op een belangrijk kantelpunt zitten. Laten we daarom eens kijken wat de grafiek van de HUI-index (verzameling van goud- en zilvermijnaandelen) zegt.

Op de bovenstaande maandgrafiek zien we een grote opwaartse bandbreedte, waarbij momenteel de onderkant van de bandbreedte voor de tweede keer sinds de eeuwwisseling wordt getest.

Dit is een belangrijk kruispunt voor de sector specifiek, maar de goudmarkt in z’n geheel.

Want als de goudmijnsector hier een volgende bodem plaatst, lijkt de weg compleet open te liggen om een astronomische stijging voor te leggen in de volgende jaren. Richting 1000 punten en meer!

Dit soort monumentale kantelpunten wil je niet missen. Ze kunnen immers jouw financiële toekomst serieus veranderen. Wie hier durft te kopen, mag zich straks misschien tot enkele uitzonderlijke winnaars rekenen.

Wie vandaag duizenden investeert, kan straks miljoenen in de plaats krijgen.

Dat is de inzet van de goudmarkt vandaag!

 

Het leven is aan de durvers, en dit zijn van die unieke momenten waarop je grote halen voor je vermogen kan binnenhalen. Natuurlijk, timing is alles. Maar je loopt een dergelijk spektakel liever niet mis.

Dus als je ook enkele maanden ernaast zou zitten, dan maakt dat op de langere termijn weinig uit.

Natuurlijk, je moet niet je volledig kapitaal committeren aan de goudmijnsector. Een deel is reeds voldoende om straks een grote rijkdom te kunnen vergaren. Want hier zitten letterlijk tenbaggers aan de lopende band in ’t verschiet.

Wil jij toegang tot de tenbaggers van de toekomst? Dan zit je op de eerste rij met het Goud & Zilver Rapport.

Hun Selectielijst bestaat uit een combinatie van Majors, Mid Tiers én Juniors, telkens van de hoogste mogelijke kwaliteit. Want daar waken onze specialisten over.

Als de Nieuwe Goud Bonanza van start gaat, dan zullen de aandelen op de Selectielijst van het Goud & Zilver Rapport meteen het voortouw nemen. Dat deden in de voorbije jaren, met de eerste opstoot van de sector, ook al in grote getale.

Mis jouw afspraak met de geschiedenis niet.

 

GA VOOR GOUD

 

PS. Maandag 17 september staat een gloednieuwe editie van het Goud & Zilver Rapport op de planning, met daarin de coverage van 1 Majors, 2 Mid Tiers en 1 Junior. Denk eraan: u zit op de eerste rij!

 

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisGOUD: The Big Picture