Columns & Artikelen

Beleggen… zonder glazen bol!

by Nico Pantelis on 3 oktober 2018

Gisteren hielden we nogal een gepassioneerd pleidooi over de beurs in onze nieuwsbrief.

Het zijn mooie tijden voor wie z’n geld aan het werk zet. Voor wie er nog aan moest twijfelen: terwijl we deze mailing pennen, sluit de Dow Jones opnieuw af op recordhoogte.

Tja, je kan de realiteit niet ontkennen. Dit is een stierenmarkt in volle werking!

Nu kregen we natuurlijk weer heel wat opmerkingen in onze mailbox, en sommige bedenkingen. Zo van: ‘jullie zijn erg positief, maar laten te weinig ruimte voor kritiek’.

Luister, we zijn goed… soms heel goed… maar we zijn niet gek, hé. 🙂

Uiteraard weten wij niet wat de toekomst in petto heeft. Wij beleggen niet op basis van een of andere glazen bol. De toekomst is immers per definitie onzeker.

Daarom zijn naast overtuigde bulls, ook realisten. De markt kan altijd eens keren. Sterker nog, die uitkomst staat in de sterren geschreven. Maar niemand weet wanneer.

Wat ons betreft ligt dit gegeven nog verder in de toekomst, maar we sluiten niets uit. Ook een plotse kentering niet. We zijn niet blind voor dergelijke scenario’s.

Omdat we liever beleggen zonder glazen bol, hebben we onze strategie zodanig opgezet, dat we optimaal profiteren van de stier, maar ook gepositioneerd zijn voor een beer.

We hebben het hier in de afgelopen maanden al veelvuldig geroepen: we zijn fors blootgesteld aan de markt, waarbij we inzetten op de high bèta’s van de markt.

High bèta’s zoals aandelen uit groeimarktentechnologie of grondstoffen.

Maar we zijn ook gepositioneerd voor tegengestelde bewegingen. Daarvoor hebben we steeds een positie cash klaarstaan. Je weet maar nooit wanneer de markt je een nieuwe koopkans biedt. Het kan ieder moment uit de lucht komen gevallen.

Echter, als de beer echt ontwaakt uit z’n diepe winterslaap, zoals in 2008 gebeurde, ook dan hebben we onze ‘beveiliging’. We hebben immers een aardige blootstelling aan edelmetalen.

Inderdaad, goud en zilver. Tot wel 20% van onze portefeuille!

Die 20% is overigens niet allemaal fysiek edelmetaal. Het compartiment edelmetalen hebben we ook nog eens opgedeeld in 50/50 fysiek én mijnaandelen.

Jazeker, ook hier komen we opnieuw aandelen tegen. Want hoewel goudmijnaandelen een hefboom kunnen vormen op de goudprijs, zijn en blijven het ook aandelen.

Een apart beestje, maar een bijzonder explosief actief als het goed zit.

En we denken dat het huidige systeem zich fantastisch opzet voor een bull run van historische proporties in goud- en zilvermijnaandelen. We hebben zelfs al eens een voorproefje gehad in 2016, toen de markt opveerde na een jarenlange berenmarkt.

Hierboven ziet u wat de goudmijnsector deed in de eerste helft van 2016: er kwam +150% (!) bij op amper 6 maanden.

Sindsdien zakte de markt weer langzaam weg, maar de bodem van 2016 werd nooit meer behaald. Momenteel staat de prijs van de HUI-index nog steeds 50% boven de bewuste bodem.

We hebben een sterk vermoeden dat goud een unieke ‘hedge’ kan gaan vormen. Zowel in een markt die hoger klimt als gevolg van ons inflatoire scenario. Maar ook kan ‘boomen’ in een deflatoire markt zoals we die zagen in 2008.

Want we herinneren u nogmaals aan de grafiek van 2008, waarin we grondstoffen afzetten tegen Amerikaanse overheidsobligaties. U kon met eigen ogen vaststellen dat grondstoffen bij de start bijzonder krachtig waren.

De enige reden voor dit koersgeweld? GOUD.

U ziet dat zelfs Amerikaanse staatsobligaties het moeten afleggen tegen goud.

Overigens, we willen er nog eens aan herinneren dat goud voor de financiële crisis losbarstte rond 800 USD/ounce noteerde, en op het einde van de crisis richting 1.900 USD/ounce stond.

Van een ‘hedge’ gesproken!

Maak dus niet de fout die velen maken. Ga niet zonder enige rugdekking in deze markt. Zorg dat je altijd een zekere bescherming hebt, zelfs in het huidige klimaat waar alle seinen op groen staan. Je mag nooit iets helemaal uitsluiten.

En zo profiteren wij quasi voluit van de huidige stierenmarkt, maar zijn we toch voor een deel beschermd tegen onheil, moest het zich voordoen. Benieuwd naar onze opstelling?

Mededelingen Slim Beleggen:

Nu begrijpen we heel wat lezers erg goed dat ze onze rapporten mooi en goed vinden, maar dat ze ook erg prijzig zijn. Vooral als je ze allemaal wil hebben. En dat begrijpen we: wie op onze rapporten telkens apart zou abonneren, die is een flinke som geld kwijt.

Maar daarvoor hebben we ooit de COMBI-abonnementen in het leven geroepen. Zo koopt u ineens alle rapporten, voor één soepele prijs. Met fikse kortingen!

Wie bijvoorbeeld het COMBI-abonnement op de Trends Rapporten voor 1 jaar koopt, krijgt direct een korting van 20% doorgerekend.

U hoeft hier verder niets voor te doen, deze korting zit standaard ingebouwd in het COMBI-abonnement.

En wie voor 2 jaar een COMBI-abonnement neemt, die krijgt meteen 40% korting doorgerekend. Dat is voor de totale som van… zet je schrap… 638 euro!

Ook hier hoef je geen speciale code te activeren of speciale linken aan te klikken, gewoon op onze standaard COMBI-abonnementen klikken.

Dat kan u direct via de twee onderstaande linken:

 

20% COMBI korting: KLIK HIER

 

40% (!) COMBI korting: KLIK HIER

 

Simpel, maar zéér rendabel!

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Nico PantelisBeleggen… zonder glazen bol!