Columns & Artikelen

TA Zilver Analyse Roy

by Roy Martens on 8 oktober 2018

De afgelopen week stond in het teken van een uitbraakpoging boven het 50 d. MA nadat de candle van vorige week vrijdag het MA binnen handbereik had gebracht. Vorige week werd al vermeld dat de beren alert zouden zijn om het MA als weerstand te gaan verdedigen. De eerste gelegenheid daartoe kregen ze op maandag. De stieren zouden namelijk met goede moed aan de maandag kunnen beginnen en proberen direct door te stoten. De opening op maandag vond inderdaad fractioneel hoger plaats dan het slot op vrijdag maar toen was de koek ook meteen op. De beren trokken ten aanval en sloegen de koers met hun berenklauwen omlaag waarmee de eerste potentiële aanval werd afgeslagen.

Op dinsdag volgde de tweede poging. Het stapje terug op maandag werd door de stieren gezien als een aanloopje voor een nieuwe aanval en deze keer werd het 50 d. MA wel doorbroken. Het volume trok daarbij fors aan en de koers werd omhoog gedreven tot ruim boven het 50 d. MA, naar een stand van $14.95. De doorbraak was gerealiseerd maar de handelsdag was nog niet voorbij. Gaandeweg het vervolg van de handel konden de beren steeds meer terrein terugwinnen en uiteindelijk wisten ze de koers terug te dringen tot beneden het MA om daar ook af te sluiten. Doorbraakpoging 2 was daarmee eveneens afgeslagen.

Het beeld van dinsdag werd vervolgens in het restant van de week herhaald. Elke dag wisten de stieren de koers op te werken tot boven het MA maar de beren brachten het slot keer op keer tot stand beneden het MA.

De conclusie van de afgelopen week is derhalve dat de beren het voorlopig voor het zeggen lijken te hebben, zij weten het MA duidelijk als weerstand neer te zetten en de stieren ontbreekt het, althans vooralsnog, aan de kracht om door te drukken.

De € grafiek

De € grafiek laat in tegenstelling tot de $ grafiek een positiever beeld zien.

Hier zien we dat op dinsdag de doorbraak, zij het flinterdun, werd gerealiseerd waarna er op woensdag een degelijk vervolg kwam met een duidelijk slot boven het MA. Op donderdag werd er door de beren een tegenaanval op touw gezet waarbij zij er in slaagden om het slot weer nipt beneden het MA tot stand te brengen. Deze tegenaanval werd op vrijdag voortgezet maar de stieren toonden zich veerkrachtig en wisten het slot van de week boven het MA tot stand te brengen.

Het MA is (met behulp van de valutaverhouding) doorbroken maar de vraag is of dit een serieus signaal is. De komende week zal hierin duidelijkheid moeten ontstaan.

 

Het grotere plaatje

In het grotere plaatje lieten de indicatoren zien dat ze een doorbraakpoging van de stieren zouden ondersteunen, het lag er niet negatief bij.

Ondanks de positieve kracht die uitging van deze indicatoren slaagden de stieren er toch niet in om het 50 d. MA te overwinnen, de koers bleef er beneden waardoor er nu een serieuze weerstand is ontstaan. Na een hoogste koers van $14.95 kwam de slotkoers van vrijdag uit op $14.65 hetgeen lager is dan vorige week.

Door het falen van de uitbraak is de interne gesteldheid van de grafiek iets verslechterd:

  • De RSI bevindt zich nog wel boven het 50 niveau maar is nu iets gedaald t.o.v. vorige week
  • Het koopsignaal in de koopkracht blijft nog van kracht maar een daling dreigt nu
  • De MACD is verder geklommen en heeft inmiddels de 0 lijn bereikt waarboven positief trendgebied lonkt
  • De Geldinstroom heeft een lager topje geproduceerd en lijkt terug te willen vallen richting het 50 niveau
  • Het Sentiment/Momentum bevindt zich nog steeds in positief trendgebied maar heeft een tweede topje gemaakt en daalt nu mogelijk richting de 50

De zilverkoers gaat zeer waarschijnlijk een lastige week tegemoet aangezien het 50 d. MA nu een week lang, dankzij de beren, stand heeft weten te houden. Een doorbraak zal snel geforceerd moeten worden om te voorkomen dat de positieve flow wegebt en er een nieuwe daling kan ontstaan naar de blauwe steunlijn.

In de Bollinger Bandengrafiek zijn de stieren er wel in geslaagd om de koers boven de belangrijke midden-band te houden. De daling op maandag werd hier al min of meer verwacht, aangezien de vrijdag-candle tot ver boven de bovenste band reikte was een daling tot beneden de bovenste band al ingepland. Na de daling moesten de stieren ervoor zorgen dat de bovenste band werd opgerekt, hetgeen door de upper shadow van de candles eveneens is gelukt door deze onder druk te houden.

 

De koersbewegingen van afgelopen week passen mooi in het plaatje van de Bollinger Bandengrafiek. De candle van vrijdag toont nog eens aan dat de banden gebruikt kunnen worden als leidraad voor de koers. Het hoogste punt van de candle ligt op $14.75 en de bovenste band op $14.76 zodat deze weerstand heeft geboden aan de koers. Zolang de koers zich boven de midden-band weet te handhaven zal de opgaande beweging blijven bestaan en mogelijk zelfs aan kracht kunnen gaan winnen.

 

In de slotstandengrafiek kunnen we constateren dat de weerstandzone vooralsnog zijn taak naar behoren uitvoert. De zilverkoers heeft flinke moeite om een slot boven de onderste groene lijn tot stand te brengen. De stieren zullen zich er echter bewust van moeten zijn dat een doorbraak niet te lang op zich kan laten wachten. Een langer falen op dit niveau zal een omslag teweeg brengen.

 

In de $ weekgrafiek werd vermeld dat de eerste aanzet tot mogelijke koopsignalen was gegeven en dat zich een bodempatroon begon af te tekenen. De stijging van de afgelopen 2 weken betrof echter slechts nog steeds een opleving in een dalende trend. De candle van deze week past mooi in dat geschetste beeld. De candle is een doji oftewel twijfel candle, de upper en lower shadow van de candle zijn vrijwel gelijk en de body is heel klein.

Het is teleurstellend om te zien dat de opgaande beweging het 17 w. MA (nog) niet heeft kunnen bereiken. De verwachting was dat dit het eerste potentiële koersdoel van de opgaande beweging zou worden. De rode doji gooit daarmee wat roet in het eten en de vraag zal zijn hoe de aanstaande week zal gaan verlopen.

 

Evenals in de dag-grafiek zien we in de € weekgrafiek een afwijkend beeld ontstaan. De vorm van de candle van deze week is weliswaar gelijk maar de kleur en de plaatsing verschillen ten opzichte van de $ weekgrafiek.

In de € grafiek is een zwarte candle ontstaan hetgeen aangeeft dat de slotkoers hoger ligt dan die van de vorige week. De body van de doji candle ligt eveneens iets boven de body van de voorgaande candle waar deze in de $ grafiek naast de body van vorige week ligt. Doordat er hier nu 3 zwarte candles op rij te zien zijn oogt het beeld een stuk positiever dan in de $ grafiek. Of dat een indicatie is voor het verdere verloop is natuurlijk afwachten aangezien het verschil puur is ontstaan door de gewijzigde valutaverhouding.

Komende week

De komende week kunnen de stieren hopelijk een volgende stap zetten in het herstel zodat het 17 w. MA onder vuur kan worden genomen.

 

De beweging van vorige week in de $-€ grafiek was niet verwacht en was daarmee en zeer positieve verrassing. Het slot boven de steunzone was de eerste stap en moest een stevig vervolg krijgen om aan geloofwaardigheid te winnen. De stieren moesten dus daadkrachtiger te werk gaan.

De candle van deze week ziet er goed uit, deze laat een kleine gap zien ten opzichte van de candle van vorige week en het hoogste punt van de candle priemt boven die van de laatste weken uit waarmee het gap dat was ontstaan met de 2 eiland-candles is gedicht.

Het lijkt erop dat de stieren inderdaad van plan zijn om meer daadkracht in deze nieuwe poging te stoppen zodat de vooruitzichten voor deze aanstaande week hooggespannen zijn.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTA Zilver Analyse Roy