Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 8 oktober 2018

Korte evaluatie

De banencreatie (de agrarische sector niet meegerekend) nam slechts toe met 134.000 betaalde banen daar waar werd gerekend op 185.000 betaalde banen. Dit getal is sinds september 2017, toen een staking de getallen negatief beïnvloedde, nog niet zo laag geweest. Het werkloosheidscijfer nam slechts met 2/10 van een procent af tot 3,7 %, het laagste gemeten getal sinds december 1969, wel echter 1/10 van een procent minder dan de verwachtingen. De initiële banengroei van augustus werd ingrijpend verhoogd van 201.000 tot 270.000, terwijl de cijfers van juli ook beter waren met 147.000 tegenover 165.00. – Reuters, “Gold Rises After Weakest Job Report This Year” www.cnbc.com, 5 oktober 2018.

China is van plan, nog deze maand, 3 miljard aan US dollar obligaties te verkopen, om zo beleggers gerust te stellen op een moment van toegenomen handelsonrust met de VS en onrust op hun eigen aandelenmarkt. – Manju Dalai, “China to Raise Billions in Dollardebt”, Wall Street Journal, 4 oktober 2018.

Venus retrograde en MMA’s 3-sterren cruciale draaidag (CRD) van 3 oktober deed zijn werk! Afgelopen week concludeerden wij dat …Het de natuur van Venus retrograde is om van gedachte te veranderen…. in dit geval een totale draaiing. We noemden de hoorzittingen met de kandidaat voor het Hoogerechtshof, Brett Kavanaugh. Sommige senatoren veranderden van mening echter de meesten weigerden hun ideeën, ingegeven door Leeuw en Weegschaal, met betrekking tot een eerlijk proces (onschuldig tot voldoende bewijs is geleverd) niet te willen opgeven. En ondanks de zeer geloofwaardige getuigenis die Dr. Christine Ford gaf, kon een meerderheid van de senatoren niet ingaan tegen dit grondbeginsel van het Amerikaanse recht. Haar beschuldigingen veranderden daar niets aan.

Nochtans was de “verandering van denken”, ingegeven door Venus-retrograde, duidelijk zichtbaar in alle wereld-aandelenmarkten. De meeste indexen maakten een top midden vorige week om vervolgens keihard te vallen, vooral de Nasdaq. Zoals vaker benoemd in eerdere columns, heeft Venusretrograde één van de sterkste geokosmische overeenkomsten met het beëindigen van primaire of grote cycli binnen de aandelenmarkten, zoals wij die hebben geïdentificeerd in onze onderzoekspublicaties. De overeenkomst met die primaire of grote cycli heeft een marge van 78%, meestal binnen 12 handelsdagen, vaak zelfs minder.

De “all-time high” van de DJIA op 3 oktober jl. was een directe voltreffer met onze kritieke driesterren omkeerdag. Alhoewel alle Amerikaanse indexen op die dag topten, maakten zij niet zoals de DJIA een nieuwe “all time high” . Dit gaf een duidelijk geval van onderlinge negatieve marktdivergentie. Dit is markettiming op zijn best en illustreert precies waarom financiële astrologie een waardevolle bijdrage levert in het timen van de markt, al helemaal in combinatie met cycli-analyse. Wanneer de twee studies elkaar vinden zoals dat vorige week gebeurde, geeft het een bevestiging van het feit dat de cycli van het heelal overeenkomen met de cycli van de menselijke handelingen. We zijn verbonden met het heelal, zelfs in de gevallen waarin onze ego aan zijn onafhankelijke zelfstandigheid in het universum vasthoudt. Onze ego is niet het enige wat er is binnen het heelal. Ook de aandelenmarkt is dat overigens niet! Maar dat onderwerp is voor een andere discussie dan in deze nieuwsbrief. Immers het doel van deze nieuwsbrief is de lezer te informeren over de overeenkomst die de kosmische cycli hebben met het alledaagse van de financiële markten en de geopolitiek. En vorige week was een prachtig voorbeeld van hoe die overeenkomst zich vaak manifesteert.

De DJIA steeg op 3 oktober naar de nieuwe “all-time high” na de aankondiging van een nieuwe, nauwelijks gewijzigde handelsovereenkomst tussen de VS, Canada en Mexico, de USMCA ( US, Canada, Mexico Agreement) genoemd. Deze handelsovereenkomst was reden voor optimisme en een feestje, vlak voordat Jupiter over een maand Boogschutter binnentreedt. Jupiter en Boogschutter samen zijn geneigd positief nieuws met betrekking tot wereldhandelsverdragen aan te wakkeren. Edoch alle winst van de vorige week, verdween als sneeuw voor de zon toen handelaren zich realiseerden dat 1) de rente enorm stijgt, en 2) China is begonnen met het verkopen van zijn voorraad Amerikaanse obligaties. Een angst die meespeelt in de achterhoofden van beleggers zolang het handelsgeschil tussen de VS en China duurt. In lijn met Pluto die stationair draaide, juist aan het begin van de vorige week, immers Pluto gaat over schulden. Obligaties zijn eigenlijk niets anders dan schuldbekentenissen, van de ene partij (VS) naar de andere partij (China).

Voor wat betreft de andere markten: de prijs van Zilver was erg sterk de afgelopen week, de Euro echter onderging een scherpe pullback na de aankondiging vorige week door Italië dat het zijn begroting gaat openbreken. De prijs van Amerikaanse schatkistpapieren vielen hard in prijs waarbij de prijs van de 10-jarige lange termijn rente toenam tot 3,2%, naar een nieuw 10-jaars hoogte. Ruwe olie bereikte vorige week net als de aandelen een nieuwe hoogte voor dit jaar, waarna de prijs viel. Bittcoin zit nog steeds in een enge handelsrange van 6300 tot 6800, zich al slingerend voortbewegend tot een uitbraak om het even welke kant op.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

IMF directeur Christine Lagarde luidt de noodklok over de gezondheid van de wereldeconomie, zeggende dat de internationale groei wel eens zijn plafond kan hebben bereikt. – World Watch, “Lagarde economic Outlook is dimming”, Wall Street Journal, 4 oktober 2018.

De regering van Trump heeft zich ten doel gesteld de dialoog met andere landen ten behoeve van handelsverdragen te versnellen, gebruikmakende van het verdrag met Canada en Mexicico. Amerikaanse handelspartners bereiden zich al voor op controversionele besprekingen. Het onderliggende principe, zoals de heer Trump zelf zei bij de presentatie van het verdrag van vorige week, is dat handelspartners het als “een gunst moeten zien dat Amerika überhaupt met hen wil onderhandelen – Jacob M. Schlesinger en Josh Zumbrun, “ Trump Forges New Model on Trade”, Wall Street Journal, 5 oktober 2018.

Wat is er gebeurd met de “fair trade”gedachte? Ging daar het handelsdispuut nou juist niet over? De heer Trump was boos omdat veel landen w.o. China, Canada, Mexico, Japan, Europa ( nou ja eigenlijk iedereen) een oneerlijke handelsrelatie hadden met Amerika, en hij….. zou dat wel even corrigeren. Het was een mooi streven en hij boekte vooruitgang in die richting. Nu echter lijkt het erop dat de “correctie” niet langer “een eerlijk en uitgebalanceerd handelsverdrag” gaat brengen. Een en ander ontwikkelt zich momenteel dusdanig dat er sprake is van een 180 graden omdraaiing van de belangen en geeft de VS duidelijk meer profijt dan zijn handelspartners (het is een voorrecht dat ze met ons mogen handelen).

Er is geen sprake meer van het in “evenwicht brengen” en “corrigeren” van een onevenwichtigheid, er is momenteel sprake van het creëren van exact die onevenwichtigheid die tot het “handelsdispuut” heeft geleid. Iets is fundamenteel fout wanneer het doel van de onderhandelingen niet tot het bereiken van compromissen, of een win-win situatie, of zelfs een eerlijke oplossing leidt, zoals het doel van deze exercitie was, maar in plaats daarvan een exercitie wordt tot het bereiken van pure eigen belangen. Begrijpt iemand eigenlijk nog waarom Amerika niet tevreden kan zijn met eerlijke en uitgebalanceerde handelsverdragen ? Zijn wij ons er wel van bewust wat de consequenties op langere termijn kunnen zijn van dit soort veeleisend en zelfverheerlijkend gedrag op de toekomstige onderhandelingen met onze partners.? Juist dit zijn de kenmerken die binnenkort spelen wanneer Jupiter een drie maal een vierkantsaspect maakt met Neptunus. Als we niet oppassen wint de VS deze strijd, maar verliest de slag om een sterk klimaat voor de wereldhandel te scheppen, dat voor iedereen op deze planeet voordelen oplevert. Amerika inbegrepen.

Op korte termijn gaan we nu naar de periode van Venus retrograde van 5 oktober tot 16 november. Gedurende deze periode veranderen mensen vaak van mening, Centrale Banken van monetair (rente) beleid. U kunt gedurende de genoemde periode van 6 weken het onverwachte verwachten, misschien deze week al wel, wanneer Venus een vierkant maakt met Mars op 10 oktober en de Zon een vierkant met Pluto van 10-20 oktober. Misschien is het gaan van heliocentrische Mercurius naar Boogschutter wel het allerbelangrijkste aspect. Deze signatuur komt vaak overeen met een verhoogde volatiliteit in prijzen van edelmetalen en valuta. Weest niet verrast wanneer Bitcoin uit zijn congestiezone breekt. Welke markttrend of omkering ook start in samenhang met Venus die retrograde gaat, reken erop dat die de komende weken gaat versnellen. Hetzelfde geldt ook voor de dynamiek in romantische relaties. Dus weest voorbereid op veranderingen op meerdere vlakken in het persoonlijke leven. Het maakt dat dingen interessant zijn en misschien zelfs wordt die kant van het persoonlijke leven wel wat meer pikant.

Mededelingen

De Jaarlijkse Prepublicatie-actie is nu in de laatste maand!

Dit jaar kunt u nu bij ons terecht voor het Engelstalige Forecast 2019 Book (en Ebook) aan, met korting, tot 1 november. ALs u heeft besteld, hebt u daarna recht op 10% korting op nieuwsbrieven vanaf €295. De korting kan oplopen tot boven € 300! Ga dus direct naar de overzichtspagina en maak uw keuze uit het Forecast 2019boek, -Ebook of de Bundel Forecast 2019 en kies uw nieuwsbriefabonnement met korting.
Bekijk het scoreoverzicht van Forecast / Vooruitzichten 2018 en ga naar de Prepublicatie-actie Forecast 2019>>

Zet alvast in uw agenda: Congres Outlook 2019-2020:
Zaterdag19 januari 2019 congres over toekomst economie en wereldpolitiek, door Raymond Merriman, Drs. Karen Hamaker-Zondag, Antonia Langsdorf en Irma Schogt. Boek met vroegboekvoordeel!

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week