Columns & Artikelen

Duizend procent winst?

by Tom Lassing on 22 oktober 2018

Ik (Redactie: Tom Lassing) kreeg enkele reacties binnen naar aanleiding van het artikel van Jack Hoogland. Zoals u kunt zien op de grafiek die hij er bij plaatste, is één aandeel al twee keer in het verleden meer dan 1000% in waarde gestegen. Zulke stijgingen zijn dus mogelijk.
Het is echter net als het winnen van de loterij niet zo dat het veel beleggers overkomt dat je die aandelen ook al die tijd in bezit hebt.
Ik heb zelf in de jaren negentig meegemaakt dat een hele stad in Canada schatrijk werd door de aandelen Bre-X. Die aandelen gingen van enkele centen naar boven de 10 dollar per stuk.

Toen vervolgens de belangrijkste grondwetenschapper van de onderneming uit een vliegende helikopter sprong en te pletter viel in de jungle begon het besef te komen dat heel die stijging van dat aandeel wel eens één grote fraude kon zijn. Niet alleen Bre-X aandelen verloren alle waarde, maar aandelen van veel andere goudzoekers gingen ook door het putje. Het is vooral in de goudsector belangrijk op het juiste moment in de aandelen te zitten.

Duizenden procenten stijging zien we er vaker, maar helaas vaak gevolgd door enorme koersdalingen als de goudprijs weer omlaag gaat of als er ergens in de sector een schandaal uitbreekt.
Is het reëel en komt het vaak voor? Ja en ja.

Maar wat is vaak? De hoofdprijs in een loterij komt iedere maand voor. De kans dat jij die hoofdprijs wint is een heel ander verhaal… Je moet daarvoor in ieder geval al meedoen. Maar zelfs als je meedoet is het de vraag of je uiteindelijk wint. Dat is met die goudzoekers ook. Ik zelf neem in principe altijd op 100% winst mijn investering terug. Het is mij in dertig jaar beleggen slechts drie keer overkomen dat ik daadwerkelijk boven de 1000% rendement ben gekomen.

Als ik dat wegstreep tegen de keren dat ik 100% verloor, dan zullen die posities waarschijnlijk wel tegen elkaar weggestreept kunnen worden.

NB Redactie edelmetaal-info:

Vooral de laatste zin in dit betoog kan ik ook beamen. En ook ik stap uit een aandeel als dat verdubbeld is: voor de helft dan. Daarna een “free ride”. Bij goudaandelen kan een trailing stop zelfs gevaarlijk zijn, zo hard kan een aandeel zakken “overnight” dat je precies op het laagtepunt het aandeel moet verkopen. Het spreekwoord “Van winstnemen is nog nooit iemand armer geworden” geldt zeker ook voor de aandelen in de goud- en zilvermijnen.

Er zitten heel wat mijnbouwaandelen in m’n portefeuille die nauwelijks of niks meer waard zijn. Gekocht tussen 2000 en 2010. Sommige van hen kon ik cashen toen deze verdubbelden. Andere haalden de verdubbeling niet en wachten tot ze overgenomen worden of dat er weer een hype ontstaat. Het is een kleine markt, dus als het gaat, dan gaat het inderdaad hard, dat geldt ook voor de weg terug. Heb dat ook zelf gezien, de 1000%-stijgers waren bijna altijd mijnbouwbedrijven die ik niet in mijn portefeuille had.

Snel stijgen kan naar duizenden procenten, snel dalen dus ook. Dat geldt met name voor de juniorminers die nog in de exploratie fase zitten. Veel minder geldt dit voor de Royaltyminers. Lees daar het Royaltierapport van Tom er maar eens op na. (met inderdaad ook mijnbouwfondsen er tussen)

  • Goud met hefboom
    Goud steeg 2%, de Royalty aandelen stegen dezelfde periode bijna 10%. Als de goudprijs stijgt, dan kan je het beste in die aandelen zitten.
    Kijk hier

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Tom LassingDuizend procent winst?