Columns & Artikelen

Prijs palladium naar nieuw record

by Frank Knopers on 24 oktober 2018

De prijs van palladium bereikte dinsdag een nieuw record van €986 per troy ounce. Het edelmetaal is de laatste dagen al sterk in prijs gestegen vanwege oplopende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten, waardoor beleggers zich meer zorgen maken over de beschikbaarheid van de grondstof. Rusland is met een productie van ongeveer 80 metrische ton op jaarbasis goed voor bijna 40% van de wereldwijde productie.

Beleggers vrezen dat een verslechtering van de handelsbetrekkingen met het land ervoor zal zorgen dat er minder palladium op de markt komt. Dat risico wordt nu door beleggers ingecalculeerd in de vorm van een hogere palladiumprijs. Het edelmetaal zit al langer in de lift, want sinds het voorjaar van 2016 is de prijs al meer dan verdubbeld.

Palladium Recordprijs in euro'sPrijs palladium naar recordhoogte

Tekort aan palladium?

Palladium wordt voornamelijk toegepast in katalysatoren van benzineauto’s, waar het gebruikt wordt om schadelijke uitlaatgassen te filteren. Door de strengere milieu-eisen en een verschuiving van de vraag van diesel naar benzine neemt ook de prijs van dit edelmetaal toe. Palladium wordt net als platina ook gebruikt voor de productie van witgouden sieraden.

Begin dit jaar sprak Johnson Matthey al haar verwachting uit dat er dit jaar een overschot aan platina en een tekort aan palladium zou optreden. Volgens cijfers van de edelmetaalverwerker was er vorig jaar al sprake van een tekort van 629.000 troy ounce. Als gevolg van de schaarste werd palladium dit jaar voor het eerst sinds 2001 weer duurder dan platina. Vorig jaar kwam de prijs van het edelmetaal voor het eerst boven de $1.000 per troy ounce.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Frank Knopers – Market Update

Marketupdate geeft met uitvoerige analyses, gastcolumns en een zorgvuldige selectie van het dagelijkse nieuws duiding aan de financiële crisis.Marketupdate is ervan overtuigd dat goud een belangrijke rol zal blijven spelen in deze financiële crisis en heeft als doelstelling deze rol in de juiste context te plaatsen. We schrijven vanuit een brede visie over de financiële crisis, maar snijden ook de onderwerpen aan die van belang zijn voor uw eigen vermogen. De artikelen van Marketupdate zetten aan tot nadenken en de lezer te helpen de rode draad te vinden in de overvloed aan financieel nieuws.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Frank KnopersPrijs palladium naar nieuw record