Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 29 oktober 2018

Nog 3 dagen vóór het einde van de jaarlijkse prepublicatieactie!

Korte evaluatie

Verscheidene factoren lieten markten deze maand dalen —teleurstelling over de inkomsten, angst voor stijgende rentetarieven, een broeiend conflict tussen Italië en de EU over de uitgaven op de begroting, kritiek op Saoedi-Arabië na de moord op een dissidente journalist en, tot slot, bezorgdheid over de wereldwijd afnemende groei.– Fred Imbert, “Dow Duikt bijna 300 Punten, S&P Duikt naar Correctieniveaus op weer een Woeste Dag op Wall Street,” www.cnbc.com, 26 oktober 2018.

Neerhalen van Jay Powell (voorzitter Federal Reserve Board) bemoeilijkt het laag houden van rentes … De president geeft het Witte Huis ongetwijfeld ook de schuld van elke economische vertraging, de heer Trump vraagt nog meer dan de meeste andere politici… Het grotere economische risico is een tragere groei in het buitenland, waar de heer Trump zich om moet bekommeren hoewel hij beweert van niet. Snellere Amerikaanse groei en stijgende rentevoeten trekken kapitaal uit andere markten. De importtarieven van de heer Trump zijn ook nadelig voor de handelsstromen. Grensbelastingen zijn nooit gratis. – “Trump zakt voor zijn Fedpolitiek,” Wall Journals Opiniepagina 25 oktober 2018.

De wereldwijde aandelenmarkten zetten hun duik voort na onze laatste driesterren geokosmische cruciale omkeerdatum (CRD) van 3 oktober, met o.a. de zeer belangrijke Venus retrograde van 5 oktober. In feite zakten veel aandelenbeurzen eind afgelopen week op vrijdag 26 oktober naar laagtes van maanden, precies halverwege de tijd (5 oktober – 16 november) dat Venus retrograde loopt. Onze regel is dat elke markt die niet van richting verandert dichtbij de datum van Venus retrograde dat zeer waarschijnlijk wel zal te doen binnen 2 handelsdagen na het centrum van de retrogradeperiode. Die regel is in dit geval niet van toepassing op aandelenindices, omdat die draaiden tijdens Venus’ retrogradedraaiing. Er is nog geen dwingende reden om te denken dat ze die achteruitgang zullen beëindigen en nu omdraaien. Er zijn echter enkele financiële markten die wel in aanmerking komen voor deze regel, zoals de euro en de Amerikaanse dollar. Voor markten die er niet voor in aanmerking komen (zoals aandelen), is er nog steeds een mogelijkheid dat ze kunnen omkeren, maar de historische frequentie van dergelijke omkeringen is niet zo betrouwbaar als in het geval van de markten die niet omkeerden ten tijde van de retrograde.

Vorige week zagen we Uranus in volle actie. Op 23 oktober vormde de Zon een oppositie naar Uranus. De dag erop stond de volle maan conjunct Uranus. Woensdag 31 oktober staat Venus recht tegenover Uranus. Wanneer Uranus meerdere aspecten op elkaar maakt vertonen financiële markten (zoals aandelen) vaak binnen 4 dagen van elk enorm scherpe prijsbewegingen en vakken ruim onder hun stevige steun of stijgen boven welomschreven. Een potentiële omkering is echter het meest kansrijk rond het middelpunt van deze twee Uranusaspecten, +/- een paar handelsdagen. Hier is dat middelpunt zaterdag 27 oktober.

In andere markten zagen we Goud aanhoudend stijgen naar zijn hoogste prijs sinds onze speciale uitgaven medio augustus als laagte van lange termijn uitriepen. Die laagte van 1167 van 16 augustus is niet onder dreiging komen te staan en vrijdag klom Goud onder beurstijd naar 1248. Wat meer aandacht trok was echter de Euro, die vrijdag naar 1,1332 viel, binnen reikwijdte van een dubbele bodem naar zijn 1,1297-low van 15 augustus. Wat opvalt, is dat Goud een hoogte in maanden maakt terwijl de Euro zijn jaarbodem test en de US dollar zijn jaarhoogte. Goud wordt verondersteld omlaag te gaan als de Dollar stijgt en niet te stijgen. Maar ja, dit is Venus’ retrogradetijd, en Venus heerst over valuta’s en waarden, dus zijn de regels nu omgekeerd. En wellicht duurt het nog tot 6 november als Venus weer vooruit draait – maar dan draait Mercurius weer retrograde. We komen er maar niet vanaf, van al die sinds eind juni 2018 retrograde lopende planeten. Het is de ene retrograde planeet na de ander, zodat je je afvraagt wat er nu nog echt zeker is. Wat het voor handelaren lastig maakt is dat onder een zo lange periode met zoveel retrograde planeten de normaliter betrouwbare technische studies onbetrouwbaar worden. En sommige handelaren (vooral de onervarene) raken ontmoedigd. Ervaren traders hebben dit al eerder meegemaakt en zij weten “dat dit ook wel weer voorbij zal gaan”.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over de toekomst

(Meneer Trump) heeft belangrijke resultaten geboekt – werkloosheid gedaald, de economie gestegen, de rechtbanken, een onvolmaakte belastingwet die desalniettemin werd aangenomen en iets beter was dan wat hij verving. Niemand lijkt het te noemen, maar Amerika geniet nu welvaart en vrede – of, zo u wilt, groei en geen nieuwe oorlogen. Het is blijft verbazen dat de president hiermee niet tot 50% goedkeuring kan komen, of dat zijn partij in een betere positie verkeert. – Peggy Noonan, “Een lange weg uit het arsenaal van de democratie”, Wall Street Journal, 20-21 oktober 2018.

Op 18 september begon, gelijk met de natie’s dagelijkse dosis van Ford versus Kavanaugh, de heer Trump’s goedkeuring op te lopen (van 40,6%). Het staat nu op gemiddeld 44,1%. In de telling van Wall Street Journal/NBC News tikte het net 47% aan.” – Daniel Henninger, “Oktobers Verrassing”, Wall Street Journal, 25 oktober 2018.

De vraag die handelaren en beleggers zich nu stellen is of er nu echt een bearmarkt is begonnen in de indices van de VS en andere landen. Vanuit kosmisch perspectief is er reden om te denken dat het zo is — en er is reden om te denken dat dit slechts een tijdelijke pullback is voor er nog een verbluffende rally begint naar nieuwe all-time highs.

Ten eerste het bearishe perspectief. Het record op 3 oktober was pas een paar weken na het vierde en laatste driehoeksaspect tussen Saturnus en Uranus, dat plaatsvond in de laatste tien dagen van augustus en op slechts 13 graadminuten van een exacte driehoek. In het verleden heeft de VS-aandelenmarkt steeds een langetermijncyclustop gemaakt binnen 2 maanden van de tijdsband van dit aspect (dat was dit keer van november 2016-augustus 2018). De vorige maal dat dit aspect zich vormde kwam overeen met de all-time high van, waarna het Watergateschandaal begon en aandelen tot in december 1974 hun grootste daling sinds de Grote Depressie doormaakten. De DJIA verloor, in de val van zijn record van januari 1973 tot de 36-jaarscyclusbodem in december 1974, 46% van zijn waarde. Wat de gedachte dat dit een nieuwe bearmarkt is ondersteunt is de voortschrijdende technische schade die zich nu voordoet. Het oogt als een berenmarkt omdat steunniveaus op dag- en op weekbasis sneuvelen en dit gebeurt ook op diverse langere termijngrafieken. Zo gedragen bearmarkten zich als ze op gang komen. De ene na de andere steun klapt onderuit en stijgingen houden niet lang aan.

Toch staat de kosmos ook een bullish outlook toe. Op 8 november maakt Jupiter de overstap naar Boogschutter voor een verblijf van 13 maanden. Deze plaatsing heeft historisch een grote samenhang met een lange termijncyclustop. Wat deze zienswijze ondersteunt is de verkiezing op 6 november 2018. Markten zetten de laatste tijd lows neer nabij belangrijke landelijke verkiezingen in de VS. Daarbij zou elke oplossing van het handelsdispuut met China vermoedelijk in een krachtige rally resulteren, en Jupiter in Boogschutter is voorstander van het bereiken van een oplossing in wereldhandelspatronen. Wat deze mogelijkheid verder ondersteunt is dat Venus op 16 november ophoudt retrograde te lopen (en Mercurius daarmee begint). De markt piekte toen Venus retrograde draaide. Iedere markt die een primaire of grotere cyclustop zet als Mars of Venus retrograde draait is een sterke kandidaat om zijn low (trendtegengestelde beweging) in te zetten als Mars of Venus rechtdraait. De aankomende drie weken zijn belangrijk vanuit het kosmische perspectief.

Wanneer Venus retrograde draait, veranderen mensen (beleggers) van gedachten. En dat doen politici en bankiers ook, want dat zijn ook mensen. Als Venus rechtdraait, veranderen ze van gedachten, verhalen en excuses naar hoe ze waren voordat zij hen voor het eerst veranderden (denk aan Saoedi-Arabië). Het is als boontje komt om zijn loontje. Of, wat ooit goed voor je was keert weer terug en je wilt het weer (denk aan een oude liefde). Maar dan realiseer je je waarom je het in de eerste plaats liet gaan en laat je het dus weer gaan.

Trouwens, kijkt er sinds Uranus medio mei in Stier aankwam iemand naar de prijzen van Levend Vee? Het gaat je nog veel geld kosten als je de komende jaren nog vlees wilt eten.

Mededelingen

Let op: nog een paar dagen vóór het einde van de jaarlijkse prepublicatieactie!

Dit jaar kunt u nu bij ons terecht voor het Engelstalige Forecast 2019 Book (en Ebook) aan, met korting, tot 1 november. Als u heeft besteld, hebt u daarna recht op 10% korting op nieuwsbrieven vanaf €295. De korting kan oplopen tot boven € 300! Ga dus direct naar de overzichtspagina en maak uw keuze uit het Forecast 2019 boek, -Ebook of de Bundel Forecast 2019 en kies uw nieuwsbriefabonnement met korting.
Bekijk het scoreoverzicht van Forecast / Vooruitzichten 2018 en ga naar de Prepublicatie-actie Forecast 2019>>

Zet alvast in uw agenda: Congres Outlook 2019-2020:
Zaterdag19 januari 2019 congres over toekomst economie en wereldpolitiek, door Raymond Merriman, Drs. Karen Hamaker-Zondag, Antonia Langsdorf en Irma Schogt. Boek met vroegboekvoordeel!

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week