Columns & Artikelen

Na aandelen volgt …

by Nico Pantelis on 4 november 2018

Na een woelige beursmaand oktober – met verliezen tussen 5% en 15% — lijken de markten weer wat tot rust te komen.

Zoals we hier in de voorbije weken al meermaals opmerkten: ‘zet uw cash aan het werk, als een correctie zich voordoet’. Deze correctie hebben we gehad. Het is nu aan u!

We verwachten dat de koersen over twee maanden hoger het jaar zullen uitgaan. Is dit een waterdichte garantie? Natuurlijk niet. Voor waterdichte garanties moet u niet op de beurs zijn.

Sterker nog, waterdichte garanties heb je nooit in het leven.

Maar als we een kansberekening moeten maken, dan helt de weegschaal momenteel in de richting van een flinke eindejaarsrally. We lieten u in de afgelopen weken al wat fundamenten zien waardoor we kunnen stellen dat er geen onderliggende onrust is.

Zo blijft de TED spread tot op heden bijzonder laag.

Maar we horen wel vaker roepen… ‘wat met de VIX dan?’ Het is een juiste vaststelling dat volatiliteit plots terug is. Voor vaste lezers van de wekelijkse nieuws van Slim Beleggen is ook dit nieuwe gegeven, niets nieuws onder de zon.

We gaven meerdere malen in 2017 aan dat de uitzonderlijke lage volatiliteit nooit kon aanhouden. Dat bleek. Maar laten we nog even doorbomen over 2017 en de uitzonderlijke lage volatiliteit.

Want uit ons interne onderzoek bleek dat dit wel degelijk een uniek jaar was, op vlak van financiële rust.

Om er even wat statistieken bij te nemen:

  • VIX sloot 52 keer (!) onder 10x in 2017.
  • Ook het aantal %-uitslagen > 1 kwam uit op slechts 6,5% voor het hele jaar.

Dat zijn taferelen die we in decennia niet meer hebben gezien. We moeten helemaal terug naar begin jaren ’60 om een vergelijkbare ‘stille’ periode terug te vinden.

Yes, daar zijn ze weer. De jaren ’60. De aanloop naar de periode van de Grote Inflatie van de jaren ’70. We kunnen ons maar niet van de indruk ontdoen dat we ons in een vergelijkbare overgangsperiode zitten met de financiële markten.

De jaren ’50 waren moeilijke jaren. We kwamen uit de Tweede Wereldoorlog en de autoriteiten boden ongeziene financiële steun om de wederopbouw te bewerkstelligen.

Een financiële stimulans die je kan vergelijken met wat centrale banken opzetten na de kredietcrisis van 2008. Een monetaire bonanza die de wereld nooit eerder zag.

In de vorige eeuw duurde het meer dan 20 jaar vooraleer de stimulans resulteerde in een verhitting met het financiële systeem. In de jaren ’70 sloeg inflatie de pan uit, en moest de Fed drastische maatregelen nemen om het financiële vuur onder controle te krijgen.

Wij denken dat we vandaag wederom aan het begin van een vergelijkbare inflatoire episode staan. Voor de eerste monetaire injecties moeten we nu ook alweer een decennium terug.

We zitten nu in een vergelijkbare overgangsperiode als de jaren ’60, en je ziet dezelfde ingrediënten bij elkaar komen. Extreem rustige periodes op de beurs, economische expansie en nu ook loonstijgingen.

Dat laatste onderdeel was tot op heden de ‘missing link’. Maar de recente data voor de loonontwikkeling liegen er niet om.

Het gemiddelde loon stijgt weer met meer dan 3% op jaarbasis. Cijfers van voor de crisis. En wat meer is: de stijging lijkt nog maar pas ingezet.

Niet toevallig is dit vergelijkbaar met wat we in de jaren ’60 zagen.

In de beginperiode waren liepen de lonen matig op, maar in de tweede helft van de jaren ’60 stegen de lonen plots sterk (boven 5%). Dit was de voorbode van een losgeslagen inflatie in de jaren ‘70.

De loonontwikkeling sloeg compleet op hol in die periode. We hebben voor de duidelijkheid de bovenstaande grafiek eens verlengd met die bewuste periode (na de rode lijn).

Zo zie je meteen het verschil.

Een jaarlijkse ooninflatie van 10%!

We denken met andere woorden, gezien de huidige status van het economisch en financieel systeem, dat we nog niet klaar zijn met de beursstijging. Ook in de latere periode van de jaren ’60 kwam de beursklim tot stilstand. Toen de lonen sterk opliepen.

We verwachten dat dit in de komende jaren ook weer zal gebeuren, en dat zal vervolgens stokken in de wielen van de beursrally steken.

Op dat ogenblik zal inflatie uit de hand gaan lopen. Net zoals we in de jaren ’70 zagen.

En voor al die experts die vandaag roepen dat de Fed de beursrally de kop gaat indrukken, hebben we slecht nieuws. De Fed zal in de komende jaren achter de feiten blijven aanhollen, net zoals in de jaren ’60 en ’70.

De Fed stopt de beursrally niet: de gierende inflatie zal dit doen!

Hierboven ziet u de inflatie en de korte rente (van de Fed). Wie goed kijkt, ziet dat een hogere rente inflatie juist extra in de hand werkt.

Pas wanneer de korte rente substantieel boven de heersende inflatie wordt opgetrokken, komt er een einde van de prijsstijgingen. Niet eerder.

Ook vandaag loopt de Fed achter de feiten aan. Je ziet het weer aan de ontwikkeling van de lonen. De lopen weer sneller op dan de Fed haar rente optrekt. Net zoals in de vorige eeuw.

Het is een mooie les in financiële geschiedenis voor hedendaagse beleggers.

En het brengt ook een beter zicht op waar we ons momenteel begeven in de cyclus: we zitten in een latere fase van de beursklim, maar voor het definitieve einde is het nog te vroeg.

Toch is het aangewezen om nu al de nodige voorbereidingen te nemen op de volgende fase.

Want als aandelen stoppen met stijgen – net zoals in de jaren ’70 het geval was – neemt een ander compartiment het stokje over: grondstoffen!

In de jaren zeventig worstelde de Dow Jones index maar liefst 5x met de weerstand op 1.000 punten. Het duurde helemaal tot 1982 vooraleer (of > 10 jaar) de Dow de weerstand doorbrak.

Ondertussen gingen de prijzen voor grondstoffen door het dak. Hieronder ziet u de grafiek voor een korf grondstoffen die producenten over de betreffende periode moesten betalen.

Korf met grondstoffen

De korf met grondstoffen steeg met meer dan 200% over de betreffende periode. Dit terwijl aandelen al die tijd een pas op plaats maakten.

Niet toevallig zijn dit de rendementen die we van aandelen in de voorbije jaren hebben gezien. Het is dus zaak om u voor te bereiden op een uitzonderlijke periode voor grondstoffen, en een ondermaatse periode voor aandelen.

Die overgang komt er echter niet van vandaag op morgen. Het is een geleidelijk en traag proces. Maar wie de trend niet vanaf de begindagen te pakken heeft – net zoals dat met aandelen het geval was – die mist het belangrijkste deel van de stierenmarkt: de start!

Iedereen die de start mist, is op achtervolgen aangewezen.

En dan kunnen we u van één zaak verzekeren: de rendementen zullen nooit meer zo goed worden, als dat u ze vanaf dag 1 heeft meegemaakt. Meer nog, hoe langer u wacht, u minder de resultaten op termijn zijn.

Daarom blijven we erop hameren. Aandelen zijn nog altijd prima, maar vergeet vooral niet om nu al een deel van uw vermogen te positioneren in de grondstoffenmarkt.

Want wie goed naar de markt luistert en kijkt, die weet dat de belangrijkste grondstoffen – olie en goud – al tijden aangeven dat er iets aan het veranderen is.

  • Olie is in de afgelopen jaren, zonder dat er veel woorden aan vuil gemaakt zijn, verdubbeld!
  • Goud is in de afgelopen jaren gestabiliseerd en is momenteel begonnen aan een proces van hogere bodems en hogere toppen.
  • Daarenboven zijn de industriële metalen al uitgebroken van hun berenmarkt.

Kortom, voldoende signalen die u vertellen dat iets groots op til is. U hoeft enkel te luisteren naar deze signalen. En vooral: nu stappen nemen!

Onze grondstofspecialisten van het Grondstoffen Rapport begeleiden hun abonnees al jaren door moeilijke marktomstandigheden, maar in de volgende jaren zal het klimaat voor grondstoffen substantieel verbeteren.

Momenteel weegt de handelsoorlog nog op de prijszetting van het grondstoffencomplex. Maar voor studenten van de financiële geschiedenis zal de handelsoorlog ook geen onbekende zijn… inderdaad, ook dat was schering en inslag in de jaren ’70!

Het hield grondstofprijzen niet lager, integendeel, grondstoffen trokken juist aan toen de handelsembargo’s in de praktijk werden gebracht.

Zet u maar schrap: eens de verhoogde tarieven erin hakken, zal de toevoer van grondstoffen op de internationale markt snel slinken, en de prijzen snel stijgen.

Welke grondstoffen de meeste kansrijke zijn voor de aanstaande stierenmarkt? Dat leest u zoals steeds in het Grondstoffen Rapport. Daar presenteren onze specialisten hun Selectie.

Een combinatie van de beste bedrijven in diverse segmenten: oliekoperuraniumgranen, … maar ook minder evidente onderdelen zoals palmoliekobalt of stevia.

Alle interessante grondstoffen, verzameld onder één dak!

Neem nu uw voorzorgen, voor u straks de volgende trein mist. U bent nog goed op tijd:

RESERVEER UW ZITJE OP DE GRONDSTOFFENTREIN

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Nico PantelisNa aandelen volgt …