Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver (Roy)

by Roy Martens on 5 november 2018

Vorige week werd aangegeven dat de stieren snel voor een doorbraak moesten zorgen van de magenta lijn, de neklijn van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Dat leek er helaas niet van te komen, in tegendeel zelfs, de positieve flow leek weg te vloeien uit de grafiek.

Op maandag werd de tegenaanval van de beren ingezet op het 50 d. MA dat tot dan aardig had standgehouden bij elke kleine terugslag. Het slot op maandag kwam echter tot stand beneden het MA zodat de ogen gericht werden op dinsdag om te zien of de stieren er iets tegenover konden stellen.

Vies tegen

De actie van de stieren op dinsdag viel vies tegen, ze waren niet bij machte om het opgelopen verlies van maandag terug te draaien of zelfs maar deels te repareren. De zilverkoers bleef, zij het nipt, beneden het 50 d. MA. Door deze zwakke opstelling voelden de beren zich gesterkt om er op woensdag nogmaals de schouders goed tegenaan te gooien en zo de doorbraak van het 50 d. MA meer schwung te geven. De zilverkoers werd omlaag gedirigeerd naar een stand van $14.24 waar maar net iets boven werd gesloten.

Met deze stand was de grafiek praktisch helemaal terug bij af en zou een verdere daling het meest logische gevolg zijn, de afgrond lonkte voor de stieren. Blijkbaar vonden de stieren toch nog wat strohalmen aan de rand van de afgrond want op donderdag werd vanaf de opening opgekrabbeld. Vanaf een openingsstand nipt boven het laagste punt van woensdag begonnen de stieren aan een stevige opmars. De opmars bereikte zelfs nagenoeg opnieuw de magenta lijn zodat het verlies van het eerste deel van de week in één klap werd weggepoetst.

De vrijdag begon daarmee op een stand alsof er de gehele week niets was gebeurd. Met frisse moed werd de magenta lijn aangevallen en werd een hoogste dagkoers bereikt van $14.92, het niveau waar de magenta lijn te vinden is. Het slot kwam echter ook nu weer beneden de magenta lijn tot stand zodat de zijwaartse beweging beneden de lijn wel erg grote vormen aanneemt. Dat is de reden waarom het omgekeerde hoofd-schouderpatroon in de prullenbak wordt gedeponeerd en alleen de magenta lijn nog als obstakel wordt opgenomen.

De handel van deze week heeft nauwelijks voor vooruitgang gezorgd de koers staat $ 0.06 hoger dan vorige week zodat er volgende week mogelijk nieuwe doorbraakkansen zullen ontstaan.

Zoals zo vaak de laatste tijd ziet de € grafiek er ietsjes beter uit. De daling die tijdens de week plaatsvond is hier wel opgevangen door het 50 d. MA waarna vanaf die lijn de tegenreactie opgang is gekomen.

De laatste candle van de week is hier, in tegenstelling tot in de $ grafiek, wel zwart van kleur zodat de week toch op een positieve noot wordt afgesloten. Tevens is het hoogste punt van de vrijdag-candle hoger dan die van de vorige topjes zodat er weer een hoger topje is gevormd voorlopig op € 13.10.

 

In het grotere plaatje werd vorige week een magenta driehoek ingetekend, een figuur dat normaal gesproken een voortzettingspatroon is maar mogelijk voor een verrassing zou kunnen zorgen. Die uitgesproken verwachting bleek te voorbarig te zijn geweest getuige de beweging die aan het begin van de week werd ingezet.

Het normale karakter van een voortzettingspatroon leek zich toch te laten gelden toen de koers op woensdag beneden de grafiek terecht kwam. Deze uitbraak had moeten leiden tot een snelle voortzetting van de daling maar die kwam er nu juist ook weer niet zodat er toch een verrassing ontstond. Vanaf de uitbraak beneden de driehoek ontstond er een beweging die de koers tot boven de driehoek bracht waarmee nu toch een uitbraak aan de bovenkant dreigt te ontstaan.

Het slot viel op vrijdag nog binnen de driehoek zodat nu alle ogen gevestigd zullen worden op het begin van aanstaande week, blijft de koers binnen de driehoek of komt de verrassende uitbraak?

De interne gesteldheid vertoont voldoende positieve impulsen om een uitbraakscenario te ondersteunen:

  • De RSI is terug boven het 50 niveau
  • De koopkracht geeft een vers koopsignaal af door opnieuw boven de verkoopkracht te kruisen
  • De MACD is terug boven de 0- lijn
  • De geldinstroom zal wel opnieuw boven de magenta lijn en het 50 niveau moeten uitbreken
  • Het sentiment/Momentum heeft zich weer boven het 50 niveau uit gewerkt.

Alles lijkt opnieuw klaar te staan voor de positieve verrassing uit de driehoek, de stieren zullen deze kans nu alleen nog moeten aangrijpen.

Bollinger Banden

De versmalling die we vorige week zagen in de Bollinger Banden grafiek leidde inderdaad tot een heftigere beweging. De verwachting was dat deze omhoog zou plaatsvinden aangezien de koers zich boven de midden-band wist te handhaven. Dat handhaven duurde echter niet lang en met een knal werd, nadat de midden-band was doorbroken, de onderste band opgezocht.

Gelukkig voor de stieren wist deze band de koersval te stuiten en dienst te doen als een soort trampoline waarna de koers weer terug werd gekatapulteerd naar de bovenste band die op vrijdag werd aangetikt. Nu de laatste candle de hoogste van de laatste tijd is en de koers zich weer boven de midden-band bevindt is de verwachting opnieuw aanwezig dat een uitbraak aan de bovenzijde het meest voor de hand liggende scenario is.

 

In de slotstandengrafiek is er weinig veranderd sinds vorige week waar het de slotkoers aan het eind van de week betreft. De daling gedurende de week heeft echter ook hier wat sporen nagelaten. Ook hier is nu een driehoek ingetekend en deze is aan de benedenkant doorbroken geweest. De koers is gesloten aan de bovenzijde van de driehoek zodat de vraag zich opdringt of er alsnog een uitbraak aan de bovenzijde op het programma staat.

Het beeld in de weekgrafiek is nog steeds niet veranderd, wat wel opvalt is dat de omzet van de afgelopen week aan de zeer hoge kant was. Des te vreemder is het dat de stieren er niet in zijn geslaagd om de koers terug te tillen tot boven het 17 w. MA.

Er staan nu drie zwarte candles op rij, allen hebben ze een klein lichaam. Alleen de laatste heeft een zeer lange lower-shadow, hetgeen een positief teken kan zijn aangezien de stieren er in zijn geslaagd om de koersval gedurende de week het hoofd te bieden en toch in de buurt van het MA af te sluiten.

Aanstaande week zullen de stieren duidelijk moeten laten zien dat ze het heft in handen willen nemen door een doorbraak van het MA forceren..

De € weekgrafiek

De € weekgrafiek is zijn tegenhanger in $ alweer een stapje voor, het slot boven het 17 w. MA is hier inmiddels al gerealiseerd. De eerste belangrijke horde is in deze grafiek genomen, nu moet er een krachtig vervolg komen.

De technische staat van de grafiek verbetert stapje voor stapje.

  • De RSI is weer een stapje dichterbij het 50 niveau gekomen
  • De MACD vertoont nog steeds een stijgende lijn ook al is dat nog beneden de 0 lijn in negatief trendgebied
  • Het Sentiment/Momentum is weer een stukje dichter naar het 50 niveau geklommen en staat ook nog steeds op een koopsignaal boven de signaallijn.

 

In de $-€ grafiek werd vorige week aangegeven dat een snelle opmars wenselijk was om het risico van een dubbele top patroon te voorkomen.

De stieren hadden zich blijkbaar inderdaad voorgenomen om dat risico zo snel mogelijk te isoleren.

Vanaf de opening van de handel werd getracht hoger te koersen en opnieuw terreinwinst te boeken hetgeen aan het eind van de week resulteerde in een zwarte candle.

Nu is de candle nog niet echt overtuigend van aard maar het positieve is dat de koers boven de vorige top uit piekt om zo het dubbel toppatroon trachten te neutraliseren. Om er zeker van te zijn dat het patroon de prullenbak in kan zou het gewenst zijn om ook aanstaande week een zwarte candle te kunnen bijschrijven in de grafiek en dan ook nog het liefst met wat meer terreinwinst dan nu het geval is.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver (Roy)