Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 5 november 2018

Korte evaluatie

De banengroei in oktober overtrof alle verwachtingen en voor de eerste keer sinds de Grote Recessie namen de salarisverhogingen over het afgelopen jaar met 3% toe, zo rapporteerde het Labor-department (Ministerie van Arbeid) op vrijdag. Het aantal banen in de agrarische sector groeide met 250.000 in oktober, beduidend meer dan de 190.000 waar op werd gerekend. Het werkloosheidscijfer bleef op 3,7%, het laagste sinds december 1969– Jeff Cox, “Veel meer banen dan verwacht, 3% loongroei voor het eerst sinds de recessie.” www.cnbc.com, 2 november 2018.

Op dit punt is een aantal rentebesluiten nodig om een stabiele en duurzame groei te garanderen en de arbeidsmarkt te stabiliseren zodat deze niet oververhit raakt.- Janet Yellen, 30 oktober 2018, “Yellen zegt dat er nog een paar rentestappen nodig zijn zodat de arbeidsmarkt niet oververhit raakt. Fred Imbert www.cnbc.com, 30 oktober 2018.

De combinatie van het samenvallen van de belangrijke draai (met een marge van 4 dagen) die gerelateerd is aan het Zon-Uranus-vierkant op 23 oktober en het Venus-Uranus-vierkant op 31 oktober (van 25 tot 29 oktober), en dat weer in samenhang met het middelpunt van de Venus-retrograde op 26 oktober, was genoeg om een scherpe draaiing in de wereldaandelenmarkten te bewerkstelligen. Een meerderheid van de wereldaandelenmarkten voltooide van vrijdag tot aan maandag, 26/29 oktober wekenlange (en zelfs maandenlange) dalingen, om vervolgens de hele vorige week omhoog te knallen. De DJIA bijvoorbeeld, bereikte op vrijdag 26 oktober een dieptepunt van 24.122, een daling van 2829 punten (-10,5%) ten opzichte van het hoogste punt ooit van 26.951 op 3 oktober, een cruciale MMA 3-sterren draaidag (CRD) en slechts twee dagen voordat Venus op 5 oktober retrograde ging lopen. Op vrijdag 2 november, slechts 4 handelsdagen later, had de DJIA alweer 1456 van deze verloren punten goed gemaakt. De Japanse Nikkei bereikte een week geleden, op vrijdag 26 oktober, een dieptepunt van 20.971. Dit betekende een verlies van 3476 punten (-14.2%) ten opzichte van de 26-jarige high van 24.448, ook op 3 oktober. Slechts een week later, op 2 november was precies het omgekeerde het geval en was er een rally tot 22.308, een winst van 1336 punten. Het patroon kwam overeen met alle andere werelddelen, van Australië tot China, Engeland en Zuid-Amerika: een grote hoogte die bereikt werd vlak voordat Venus retrograde ging lopen op 5 oktober, gevolgd door een meerdere-maandslaagte op 26-29 oktober, juist op het moment dat Venus retrograde zijn middelpunt bereikte vlakbij het Zon-Venus-vierkant met Uranus en de scherpe rally die vervolgens volgde tot 1-2 november.

Vorige week was ook voor andere markten opmerkelijk. Ruwe olie bijvoorbeeld daalde tot $ 62,63 per vat op 2 november, de laagste prijs gedurende 6 maanden, wederom een signaal dat olie op 3 oktober zijn 3-jaars- en 17-maandscyclustop zette met toen Venus retrograde ging lopen. De top viel trouwens precies in de tijdsmarge die werd berekend door MMA ruwe olie-analist Nitin Bhandari in het boek Forecast 2018. De Goudprijs was ook interessant, omdat het op vrijdag 26 oktober een hoogte van 1246 noteerde, het hoogste niveau sinds 17 juli. Goud viel op 31 oktober terug tot 1213,40 precies in ons prijsdoel voor handelaren om longposities te accumuleren. De volgende dag testte Goud opnieuw 1240 en zette de opleving voort. Het komt overeen met de drie speciale rapporten die we over goud schreven in augustus, toen Goud zijn 30,5-maandscyclusbodem noteerde op een prijs van 1167.

Binnenkort gaat Jupiter Boogschutter in, om daar gedurende een groot deel van 2019 een vierkant-aspect naar Neptunus in Vissen te vormen. Dit kosmische plaatje suggereert duidelijk dat consumentenprijzen stijgen en dat de inflatiedruk toeneemt, in tegenstelling tot wat sommige overheidsfunctionarissen beweren. Heeft iemand al geprobeerd om voor volgend jaar zomer een vlucht naar Europa of een hotel in Europa te boeken? Je gelooft je ogen niet hoe duur het is geworden. Het is in ieder geval geen aanwijzing dat de inflatie onder controle is.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over de toekomst

Politieke adviseurs vertellen hun klanten dat ze in negativiteit moeten denken en adverteren, en vooral snel, omdat dergelijke advertenties nu eenmaal werken. Maar dat is een ongetoetste voorstelling van zaken. Beide kanten maken zich schuldig aan akelige advertenties boordevol aanvallen tegen de andere partij. De veronderstelling leeft dat iemand die advertenties gebruikt met de meest aanstootgevende aanvallen, zal gaan winnen. Geen enkele kandidaat probeert het anders. De waarheid is dat politieke adviseurs graag die vervelende aanval-advertenties maken. Dat is de manier waarop ze hun feestje krijgen. – Robert Robb, “Politieke kandidaten zouden het niet van negativiteit moeten laten afhangen,” Arizona Republic, 2 november 2018.

“Als voormalig CEO kan ik uit ervaring zeggen dat als de leider niet de toon zet, niemand anders dat zal doen. Alles wat geschreven staat over hoe beide partijen schuldig zijn (aan de explosieve politiek in Amerika) is waar, maar irrelevant zonder leiderschap van de top.”– Steven Brown, gepensioneerd CEO van John Hancock Financial Services, Wall Street Journal, 2 november 2018.

De komende week wordt interessant vanuit geokosmisch perspectief, echter niet omdat de aspecten die erin een rol spelen zo nodig grote omkeringen in financiële markten zouden opleveren. Het is een belangrijke week omdat twee buitenplaneten – Uranus en Jupiter – deze week van teken veranderen. Dat is zeldzaam, vooral als je bedenkt dat de Noordelijke Maansknopen deze week ook van teken zullen veranderen.

Uranus, om mee te beginnen, gaat vanuit Stier teruglopen naar Ram, op 6 november, de dag van de mid-term-verkiezingen. Uranus ging op 15 mei het teken Stier binnen tijdens de nieuwe maan in Stier. Deze week zal, binnen een dag na de nieuwe maan van Schorpioen, Uranus het teken Stier dus tijdelijk verlaten. Dan zal op 6 maart 2019, gedurende de nieuwe maan in Vissen, Uranus voor de komende 6 jaar opnieuw het teken Stier binnengaan. De afgelopen 6 maanden is de wereld met Uranus in Stier relatief vredig geweest, of op zijn minst militair minder vijandig en bedreigend dan tijdens de voorgaande zeven jaar tijdens Uranus in Ram. De ‘oorlogsretoriek’ en bedreigingen met Uranus in Stier betrof “oorlogen” op het gebied van de handel, dat past goed bij het teken Stier, een geldteken. We zullen in de gaten houden of de handelsoorlog tussen de VS en China tussen nu en maart 2019 tot een einde komt, en of daarvoor in de plaats nieuwe militaire dreigingen ontstaan, misschien met Noord-Korea en/of andere landen.

Ten tweede begint Jupiter op donderdag 8 november zijn 13 maanden durende tocht door Boogschutter. Ook dit biedt een optimistische kijk op het oplossen van handelsgeschillen, want zowel Jupiter als het heersende teken Boogschutter suggereert een toename van de wereldhandel. Historisch gezien, zoals vermeld in de column van vorige week, geldt: “deze plaatsing heeft een grote samenhang met een lange termijn cyclustop. Wat deze zienswijze ondersteunt is de verkiezing op 6 november 2018. Markten zetten de laatste tijd lows neer nabij belangrijke landelijke verkiezingen in de VS”. Het feit dat twee buitenste planeten van richting veranderen, geeft aan dat er waarschijnlijk een nieuwe energie zal zijn in het Congres en de Amerikaanse regering als gevolg van de tussentijdse verkiezing van deze week. Uit beide partijen zullen waarschijnlijk meerdere gevestigde leden vertrekken, en vele nieuwe stemmen zullen worden gehoord.

Een en ander zal natuurlijk van invloed zijn op de Amerikaanse president Donald Trump. Toen hij zijn eerste jaar als president begon, stond Saturnus conjunct Trump’s Maan en vierkant zijn Zon. Trump bereikte veel, wat typerend is voor Saturnus opposiet Zon, hij is echter niet populair wat weer passend is bij Saturnus conjunct Maan. Binnenkort, in 2019, neemt Jupiter Saturnus’ plaats in, en zal Jupiter spoedig conjunct Trump’s Maan staan in oppositie met Trump’s geboorteZon. Na deze tussentijdse verkiezingen zal de situatie voor Trump waarschijnlijk het tegenovergestelde zijn zoals die was in 2016-2017. Dat wil zeggen dat hij zijn populariteit waarschijnlijk in de eerste helft van 2019 zal zien toenemen, maar de kwantiteit (en kwaliteit) van zijn belangrijkste prestaties aanzienlijk ziet verminderen.

Er is volgende week nog een belangrijke overstap van planeten van belang. De 18,6-jarige zonnebaan van de Noordelijke Maansknoop zal het geestige en zelfverzekerde teken van Leo verlaten en het patriottische en gezinsgerichte teken van Kreeft ingaan voor de komende 19 maanden, te beginnen op 6 november, op dezelfde dag dat Uranus achteruit terugkeert in Ram. Deze verschuiving heeft ook historische economische correlaties. Volgens het onderzoek van Louise McWhirter, gepubliceerd in McWhirter’s Theory of Stock Market Forecasting(Amerikaanse Federatie van Astrologen, 1938, Tempe, AZ), toppen de economie en de aandelenmarkt vaak wanneer de Noordelijke Maansknoop in Leeuw is. Mijn eigen onderzoek toont aan dat dit over het algemeen wel waar is, maar de top valt ergens tussen halverwege Leeuw tot halverwege Stier. Echter tegen de tijd dat de Noordelijke Maansknoop Leeuw verlaat zijn de meeste winsten in de economie en de aandelenmarkt alweer achter de rug. De prijzen zullen de bodem pas echt vinden wanneer de Noordelijke Maansknoop Waterman-Schorpioen bereikt, hoewel de grootste terugloop in prijzen erop zit tegen de tijd dat de Noordelijke Maansknoop in Waterman of Steenbok is. Deze theorie wordt vollediger behandeld in het Forecast 2019 Book, dat op 15 december verschijnt.

Het kosmische beeld voor deze week laat heel wat collectieve, gedragsmatige en sentimentveranderingen zien. Het suggereert ook een sectorrotatie van beleggers. Maar, wat betreft trendomkeringen voor handelaren in financiële markten, die zijn opvallender in de volgende twee weken, omdat zowel Venus als Mercurius op 16 november van richting gaat veranderen. Venus zal 16 november zijn retrogradecyclus van zes weken beëindigen en Mercurius zal die dag juist aan zijn retrograde (terugloop) van 3 weken beginnen. Tot 6 december krijgen we geen adempauze door alle retrogrades (Mercurius, Venus en Mars) die al sinds juni actief zijn. Het is beginnen, stoppen, opnieuw berekenen en steeds opnieuw aanpassen, proberen het goed te krijgen, proberen een momentum te behouden, persoonlijk of in termen van markten. Het is misschien goed voor agressieve kortetermijnhandelaren, maar frustrerend voor meer positie-georiënteerde handelaren en investeerders. Maar de geokosmische cruciale omkeerdata van MMA waren indrukwekkend, inclusief de laatste driesterren cruciale omkeerdatum van 3 oktober, wat toevallig de exacte dag was van de hoogste score ooit in de DJIA. De driesterren cruciale omkeerdatum daarvoor, van eind augustus viel samen met de hoogste top ooit in de NASDAQ voordat die aan zijn duik begon. Geokosmische signaturen zijn betrouwbare omkeerpunten voor de timing van markten, en blijven hun waarde bewijzen.

Trouwens, prijzen van Levend Vee blijven omhoog gaan, sinds Uranus halverwege mei 2018 in Stier is binnengekomen. Het zal interessant zijn om te zien wat ze gaan doen wanneer Uranus deze week voor komende 5 maanden achteruitloopt door Ram. Het symbool van de planeet Stier is de stier, die deel uitmaakt van de Levend Vee-familie.

Mededelingen

Congres De kanteling van de huidige economische cyclus, Forecast 2019 and Beyond, Schogt Market Timing

Nog maar 3 dagen Vroege VogelVoordeel – tot einde op 8 november!

Congres Forecast 2019 & Beyond
De kanteling van de huidige economische cyclus – 
belicht door experts

Het congres dat focust op komende uiterst zeldzame cyclische veranderingen en hun correlatie met menselijke en financiële zaken. Dit congres helpt om vooraf een beeld te vormen van waar wat voor soort veranderingen waar mogelijk zijn vanaf 2019, hoe wij ons kunnen voorbereiden op de kanteling van de huidige economische cyclus.

1-daags congres met Raymond Merriman, Drs. Karen Hamaker-Zondag, Antonia Langsdorf en Irma Schogt nabij Amsterdam op zaterdag 19 januari 2019. Verder lezen en aanmelden>>

 

irmaschogt100Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week