Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 12 november 2018

Vorige week werd nog relatief goed geëindigd zodat de verwachting was dat afgelopen week nieuwe kansen zouden ontstaan voor een doorbraak van de magenta lijn. Helaas pakte het voor de stieren heel anders uit.

De candle van vorige week vrijdag die de magentalijn doorboorde bleek meteen het hoogtepunt te zijn van de snelle opleving. In plaats van een mooi vervolg omhoog ontstond er op maandag voldoende tegengas van de beren om de koers weer omlaag te sturen zodat er weer meer afstand ontstond tot de magenta lijn.

Op dinsdag was het beeld onveranderd, de beren gingen opnieuw in de aanval en wisten zelfs de koers terug te brengen tot op het 50 d. MA. Dit MA kon op dinsdag voldoende steun bieden om de koers er boven te houden en dat gaf de stieren mogelijk wat moed om te proberen een herstel op touw te zetten.

Woensdag werd getracht het verlies goed te maken door een beweging richting de $ 14.75 te realiseren waarmee dan de stap terug een mooi technisch signaal zou kunnen opleveren. De poging strandde echter in het zicht van de haven. De $ 14.75 werd wel benaderd maar kon niet worden vastgehouden, gedurende de handel viel de koers weer terug naar lagere niveaus, al kon er wel nog positief worden afgesloten.

 

Met de candle van woensdag werd al duidelijk dat de beren de druk er vol op wilden houden en dat bleek vervolgens uit de actie van donderdag maar vooral vrijdag. Op donderdag werd gewoon weer de aanval gekozen en het 50 d. MA onder vuur genomen. Dat het slot beneden het MA tot stand werd gebracht zette de deur weer op een kier voor een nieuwe daling naar het niveau van de vorige bodems rond de $14.25.

Op vrijdag werd de deur met een ferme schop door de beren opengetrapt, het $14.25 niveau werd niet alleen direct aangevallen maar zelfs ruimschoots voorbij gestreefd. Het diepste punt van vrijdag kwam uit op $14.08 en het slot op $14.14. Hiermee werd de laagste slotstand gerealiseerd sinds begin september en komt meteen het laagste punt van dit jaar op $13.96 binnen schootsafstand.

De € grafiek liet de afgelopen weken een beter beeld zien dan zijn tegenhanger in $ en dat zien we ook nu weer terug in de grafiek. Ook in de € grafiek is een terugval te zien vanaf het hoogste punt van vorige week vrijdag op € 13.10 en ook de vorm van de candles is gelijkvormig wat echter weer wel verschilt is de plaatsing van de candles en dan vooral de candle van afgelopen vrijdag.

Deze candle blijft met het grootste deel van zijn body boven het 50 d. MA hoewel het slot er toch beneden valt. Dus ook hier is de koers, ondanks een wat positiever beeld t.o.v. de $ grafiek, beneden het 50 d. MA terecht gekomen hetgeen een stevig verkoopsignaal is. Tevens is er nu een lagere bodem gerealiseerd dan de voorgaande op €12.50 zodat het proces van hogere toppen en bodems is doorbroken.

Grotere plaatje

In het grotere plaatje van vorige week werd aangegeven dat alles klaar leek te staan voor een positieve verrassing uit de ingetekende driehoek, de stieren moesten deze kans alleen nog aangrijpen. Het was al duidelijk dat de stieren deze kans niet konden vastpakken. Het tegengestelde is zelfs waar, de stieren lieten het zwaar liggen zodat de koers uiteindelijk alsnog aan de benedenkant uit de driehoek is gebroken. Het lijkt er dus op dat ook deze driehoek invulling gaat geven aan het geijkte patroon, namelijk dat een driehoek een voortzettingspatroon is.

De daling uit de driehoek heeft nu de blauwe steunlijn bereikt en dit zal mogelijk de laatste verdedigingslinie worden voor de stieren. De driehoek zou je namelijk ook als een wimpel kunnen kwalificeren en een wimpel komt halverwege een koersbeweging tot stand. Dit zou een potentieel koersdoel kunnen inhouden van rond de $11.50. De technische indicatoren zijn nu allemaal negatief gedraaid zodat hiervan geen enkele positieve impuls uitgaat:

 • De RSI is weer beneden de 50 gedoken op weg naar lagere gebieden
 • De Verkoopkracht breekt uit boven de koopkracht
 • De MACD heeft een lager topje gevormd en is weer beneden de 0 lijn gevallen
 • De Geldinstroom blijft beneden de magenta lijn en kon niet door de 50 breken
 • Het Sentiment/Momentum is weer beneden de 50 gevallen en lijkt op weg te gaan naar extreem negatief gebied

De vooruitzichten voor aanstaande week zien er niet bijster positief uit.

De vooruitzichten in de Bollinger Banden grafiek zagen er aan het eind van vorige week positief uit met een candle die zich boven de midden-band bevond. Dat beeld draaide echter drastisch toen de midden-band werd doorbroken en de koers op donderdag de onderste band aantikte. De versmalling in de banden moest leiden tot een heftigere beweging en die lijkt nu alsnog te ontstaan maar dan wel aan de onderkant van de banden.

De candle van vrijdag treedt namelijk met geweld buiten de onderste band waardoor deze fors wordt opgerekt. Nu kan er aan het begin van de aanstaande week een tegenreactie volgen maar de kans is groot dat deze niet al te veel zal voorstellen. Het beeld is negatief gedraaid.

Bollinger Bandengrafiek

Net als in de Bollinger Bandengrafiek zien we in de slotstandengrafiek een negatieve ontwikkeling ontstaan. Ook in deze grafiek is de koers aan de onderzijde uit de driehoek gebroken en normaal gesproken zal dit leiden tor een voorzetting van de daling.

Het zal interessant worden om te zien of de steunzone de dreigende daling alsnog kan opvangen.

 

Ook in de weekgrafiek was alle hoop gevestigd op een doortastend optreden van de stieren maar het mocht niet zo zijn. Ondanks de positieve lading die de laatste week candle in zich droeg hebben de stieren niet de kracht kunnen vinden om het 17 w. MA te doorbreken. Hierdoor bevestigt het 17 w. MA zich (voorlopig ?) als weerstandniveau en zal een nieuwe stijgingspoging het nog wat moeilijker krijgen om het MA te doorbreken.

De technische staat van de grafiek blijft dus negatief en de opgave van de stieren zal steeds zwaarder worden om deze trend op korte termijn te kunnen draaien.

Ook in de € weekgrafiek zien we een duidelijke verslechtering van het technische beeld ontstaan dat vooral te danken is aan de candle van afgelopen week.

De rode candle van afgelopen week omvat de 3 voorgaande zwarte candles, deze worden als het ware opgeslokt door de rode candle. Het slot van de afgelopen week komt zelfs op het laagste punt tot stand sinds de voorgaande 5 candles.

 

De technische indicatoren, die hard op weg waren naar een verbetering, hebben een deuk opgelopen:

 • De RSI heeft een topje beneden het 50 niveau gemaakt en draait nu weer naar beneden
 • De MACD bevindt zich wel nog boven de signaallijn maar beweegt nu zijwaarts
 • Het Sentiment/Momentum dat hard op weg was naar het 50 niveau heeft de stijging onderbroken en dreigt nu door de signaallijn te zakken en een verkoopsignaal af te geven.

Dubbele top?

De $-€ grafiek werd de laatste weken met argus ogen bekeken, zou er een dubbele top ontstaan, hetgeen in veel gevallen de voorbode is van een daling, of zou er toch een doorbraak plaatsvinden.

Vorige week konden we een doorbraakpoging noteren maar de candle was nog niet echt overtuigend, er diende een steviger vervolg te komen. Dat vervolg lijkt met de candle van afgelopen week te zijn afgegeven. Gevraagd was; ‘een zwarte candle met wat meer terreinwinst’ en dat lijkt met de deze candle te zijn gerealiseerd.

Het dubbele toppatroon lijkt met deze candle definitief de prullenbak in te kunnen zodat de ogen naar boven gericht kunnen blijven. Weerstand kan verwacht worden rond het 0.86 niveau waar we nog maar een klein stukje van verwijderd zijn.

De technische gesteldheid ligt er nog steeds goed bij zodat een verdere stijging ondersteund wordt:

 • De RSI is nog wat verder opgeklommen in positief trendgebied
 • De MACD beweegt nog steeds langzaam omhoog met de signaallijn er beneden
 • Het Sentiment/Momentum is doorgedrongen tot in extreem positief gebied

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver