Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 12 november 2018

Korte evaluatie en vooruitblik

Het tijdschrift de Hulbert Financial Digest publiceerde dat sinds 1900 de twee kwartalen voor de tussentijdse verkiezingen een toename lieten zien van 1,4%. Maar de zes maanden na de verkiezingen groeiden de markten omgerekend naar jaarbasis met 21,8%. Als de Republikeinen controle hielden over het Huis, de Senaat en het Presidentschap waren historisch gezien de rendementen 9,8%. Maar als de Democraten het Huis krijgen en de Republikeinen de Senaat behouden waren de rendementen maar 0,2%. – Nicholas Bertell, “Wat tussentijdse verkiezingen betekenen voor de markten,” https:/www.times-standard.com, Oktober 14, 2018. De afgelopen week gebeurde het laatste.

Ruwe olie daalde vrijdag de 10e dag op rij. De prijs zakte dieper naar het gebied van een bearmarket. Alle winsten van het afgelopen jaar werden weggevaagd. Deze 10 daagse daling is de langste verliesperiode sinds midden 1984. – Tom DiChristopher, “Ruwe olie zet langste verliesperiode in 34 jaar neer, daalt al 10 dagen op rij” https://wwww.cnbc.com, 9 november, 2018.

Door de retrograde beweging van Venus ligt de maand november ingebed tussen opposities van Venus en Uranus (30 oktober en 30 november). Alhoewel deze maand nog maar net begonnen is gedragen de financiële markten zich onvoorspelbaar. Dit is typisch voor de sterke aanwezigheid van Uranus. Het kan natuurlijk alleen maar te wijten zijn aan het feit dat Venus op 16 november van richting verandert of aan het feit dat Uranus Jupiter en de Maan-knopen de afgelopen week allen van teken zijn veranderd. Dit gebeurde van 6-8 november gedurende de tussentijdse verkiezingen. Het is erg zeldzaam dat drie hemelse cycli, ieder met een omlooptijd van 12 of meer jaren rond de zon, binnen twee dagen van elkaar van teken veranderen.

De wereldaandelenmarkten hielden hun sterke stijgingen vast tot aan donderdag 8 november. Deze stijgingen volgden op hun primaire cycluslaagten van 26-29 oktober, wat tevens het middelpunt was van de Venus retrograde periode. De aandelenindices vielen donderdag terug en op vrijdag waren er een aantal die behoorlijk gezakt waren. De Dow sloot vrijdag 200 punten lager nadat hij woensdag 7 november 545 punten was gestegen. De Nasdaq had het percentsgewijs nog zwaarder te verduren. Wat is er veranderd?

De uitkomsten van de tussentijdse verkiezingen leken een aangename verrassing te zijn voor de investeerders, die misschien een gespleten Congres wilden zien. Maar twee dagen later wilden ze dat misschien toch niet. Dezelfde angsten voor een vertragende wereldeconomie waren woensdag net zo aanwezig als op vrijdag. Maar nogmaals, twee buitenplaneten en de 18,6 jaar cyclus van de Maan-knoop waren allen van teken gewisseld tussen dinsdag en donderdag 6 en 8 november. Als planeten van teken wisselen veranderen mensen van sentiment. Als planeten van richting veranderen gebeurt dit ook. We krijgen hier op vrijdag 16 november nog een keer mee te maken. Venus beëindigd dan haar retrograde beweging, die zes weken duurde en Mercurius begint aan zijn drie weken durende retrograde beweging.

Veranderende sentimenten

We zagen ook een voorbeeld van “veranderende sentimenten” bij de uitvoerende tak van de regering. Een dag na de tussentijdse verkiezingen dwong President Trump de Minister van Justitie Jeff Sessions om af te treden. Dit is waarschijnlijk alleen maar de eerste van verscheidene aftredende bewindspersonen, gedwongen of niet, die we het komende jaar gaan zien. Saturnus en Pluto in Steenbok gaan een 150° quincunx vormen met de geboortezon van President Trump. Een quincunx is een aspect van aanpassingen. In het begin is iemand meestal niet gelukkig met de manier waarop de dingen gaan en voelen ze een behoefte om een verandering aan te brengen – elke verandering is beter dan geen verandering. Maar aanvankelijk creëert het idee van veranderen enige stress. Uiteindelijk, als de verandering is aangebracht en je je hebt aangepast aan de nieuwe condities en omstandigheden, werkt het vaak beter dan voor de verandering. Maar de noodzakelijkheid van een verandering kan op het moment zelf erg zenuwslopend zijn.

Wat ik de afgelopen week ook interessant vond was dat President Trump zijn spijt uitsprak over zijn harde toon gedurende de eerste twee jaar in het Witte Huis. In een interview met de Sinclair Broadcast Group op 5 november zei hij: “Ik zou graag op een mildere toon spreken en beter met mensen kunnen opschieten”. Dit is vanuit een kosmisch gezichtspunt erg interessant omdat hij aan het begin staat van een periode van 4 jaar gedurende welke de doorgaande Neptunus een T-vierkant gaat maken naar zijn geboorte Zon/Uranus, die weer in oppositie staat met zijn geboortemaan (hij werd geboren tijdens een maansverduistering). De doorgaande Neptunus dringt aan op vrede en het zoveel mogelijk vermijden van stress. Als je geen zachtaardiger sfeer met minder stress creëert kan dat leiden tot gezondheidsproblemen (fysiek of mentaal).

Deze worden beschreven in het Forecast 2019 Book. Dit boek komt de komende maand uit. Er kunnen veel voordelen optreden als hij in staat is om daadwerkelijk een andere toon aan te slaan en probeert met andere mensen overweg te kunnen. Maar als hij daar niet in slaagt en zijn stress niet reduceren kan, komen er hoogstwaarschijnlijk nog veel meer problemen op zijn pad. Naar mijn mening, gebaseerd op mijn ervaringen met deze types van kosmische cycli die voorkomen in iemands leven is het niet zozeer een geval van “ik zou graag op een mildere toon spreken en beter met mensen kunnen opschieten” als wel een geval van “Ik ben deze dingen nodig om mijn eigen welzijn te beschermen”

Op de andere markten zakte ruwe olie naar zijn laagte niveau sinds 14 februari. Het zit in een proces van dalen naar zowel zijn 17-maands en 3-jaars cycluslaagtes. Deze zullen waarschijnlijk tegen september 2019 wel gerealiseerd zijn. Jupiter vormt dan drie keer een afnemend vierkant naar Neptunus. Jupiter en Neptunus, zijn mede heersers van ruwe olie. Interessant hierbij is ook dat Jupiter het komende jaar in zijn heersende teken Boogschutter staat en Neptunus in zijn heersende teken Vissen. Dit hebben we sinds 1852 niet meer gezien. Boogschutter en Vissen regeren over ruwe olie. Dus anticiperen we erop dat er een langere termijn cycluslaagte neergezet gaat worden gedurende deze periode. Ook dit zal behandeld worden in het Forecast 2019 Book.

Nu is onze aandacht gericht op 16 november, de dag dat Venus en Mercurius van richting veranderen. En op 30 november, de dag dat Venus opposiet Uranus staat. Verwacht niet dat markten zijwaarts gaan gedurende deze periodes. Verwacht niet dat mensen – vooral staatshoofden en bankdirecteuren – kalm zijn. Maar je liefdesleven kan nogal opwindend zijn – niet perse onder controle. Het zou voor de lange duur beter zijn als het onder controle was maar voor de korte termijn levert dat minder plezier op. Met Jupiter die de afgelopen week Boogschutter binnenging en Mars die komende week Vissen binnengaat (15 november) kan iets onder controle hebben voor veel mensen klinken als iets buitenaards. Alles lijkt te worden overdreven tot aan midden december. Grenzen kunnen een issue zijn. Denk twee keer na voordat je rode lijnen overgaat die anderen op je pad plaatsen. Voor traders kan onzorgvuldigheid kostbaar zijn, wees waakzaam en gefocust. Er liggen kansen.

Opm: Deze en de volgende twee weken een korte column in verband met de deadline voor het Forecast 2019 Book .

Nog iets anders:

Hebt u al gehoord over Congres Forecast 2019 & Beyond – de kanteling van de huidige economische cyclus?

Zaterdag 19 januari 2019, 11-17 uur, in Hotel Breukelen.

Historisch zeldzame omkeringen op komst.
Vanaf 2019 vinden meerdere cycluswijzigingen plaats die historisch een belangrijke samenhang hebben met sociale en wereldeconomische aspecten. Dit congres focust op de komende zeldzame historische cyclische veranderingen in de kosmos en de correlatie met menselijke en financiële zaken op aarde – vóór ze zich voordoen.

In 2019 gaat de planeet Uranus voor het eerst sinds 1934 weer voor circa 7 jaar naar het teken Stier van waarden en zekerheden. Uranus is de planeet van verstoringen, revolutie en breken met traditie. Wat de afgelopen 84 jaar de “norm” was voor centrale banken kan ingrijpend veranderen. Dit kan ook een enorme impact hebben op valuta’s zoals de USdollar, die sinds 1944 de wereldvaluta is. En welke kant gaat de Euro op, als die op een kruispunt afstevent?

En in 2020 komen de planeten Jupiter (groei, optimisme), Saturnus (structuren, politiek, krimp) en Pluto (belastingen, afbraak, wederopstanding) voor het eerst in onze huidige jaartelling in een samenstand in het teken Steenbok van structuren en wereldpolitieke systemen. Wat in 2020 in de kosmos plaatsvindt, heeft de potentie om overeen te komen met belangrijke, structuurveranderende omwentelingen op aarde.

Het congres Forecast 2019 & Beyond wordt vormgegeven door lezingen van topsprekers, de experts Raymond Merriman (VS), Drs. Karen Hamaker-Zondag (NL), Antonia Langsdorf (D) en organisator Irma Schogt (NL). De voertaal is Engels.

Dit congres helpt om vooraf een beeld te vormen van waar welke veranderingen mogelijk zijn vanaf 2019, hoe wij ernaar toe kunnen meebewegen en ons voorbereiden op de kanteling van de huidige economische cyclus. Voor iedereen die goed voorbereid wil zijn, kan dit congres het grote verschil betekenen.

Interesse?

Aanmelden is mogelijk, met wegens de vernieuwing verlengd vroege vogelvoordeel: t/m 15 november.

Informatie en inschrijven: klik HIER

 

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week