Columns & Artikelen

Ook hier had niemand aandacht voor

by Jack Hoogland on 16 november 2018

Tot gisteren.

Dinsdag vertelde ik u dat beleggers niet meer vooruitkijken. Niet als het gaat om de beurs én niet als het gaat om de goudprijs.

Maar er is nog iets wat razend interessant is. Ik vertelde u al vaker dat de goudprijs historisch gezien stijgt als het Amerikaanse begrotingstekort stijgt.

Op onderstaande grafiek laat Jesse Felder de relatie tussen de goudprijs en het begrotingstekort zien sinds 2010.

goudprijsMaar als je verder terugkijkt dan weet je dat de goudprijs eind jaren ’90 daalde toen de VS van een begrotingstekort richting een -overschot ging.

En dat de goudprijs vanaf 2001 fors steeg toen de staatsschuld (mede door de oorlogen in Irak en Afghanistan) fors steeg.

Als begrotingstekort en staatsschuld nu zo snel stijgen…
In begrotingsjaar 2018 steeg het begrotingstekort naar $779 miljard. Een absoluut record voor een jaar van economische groei (en zonder grote oorlogen). De staatsschuld steeg zelfs met $1271 miljard.

En in het slechts anderhalve maand oude begrotingsjaar 2019 is de staatsschuld al met $218 miljard gestegen. Da’s $1744 miljard op jaarbasis.

…waarom stijgt de goudprijs dan niet mee?
De goudprijs stijgt dit keer (tot nu toe) echter niet mee. Het waarom vond ik in het artikel in onderstaande tweet van de geniale Ben Hunt.

ben hunt
Ben Hunt heeft software ontwikkeld waarmee hij meet hoe vaak een bepaald onderwerp in de media wordt besproken en in welke context.

Hij schrijft in zijn artikel dat de media het afgelopen jaar totáál geen aandacht heeft besteed aan het fors oplopende begrotingstekort of aan de nog sneller oplopende staatsschuld.

En dus hadden burgers er ook geen aandacht voor. En dus beleggers ook niet.

Harde waarschuwingen

Het is echter zeer goed mogelijk dat de media sinds gisteren wél aandacht voor het snel oplopende begrotingstekort heeft. Zie onderstaande tweet.


Niet alleen werd gisteren bekend dat het Amerikaanse begrotingstekort in oktober maar liefst 60% hoger was dan vorig jaar.

Ook zagen we op Bloomberg TV video’s waarin BlackRock’s Larry Fink en ex Fed-baas Alan Greenspan harde waarschuwingen afgeven over de stijgende staatsschuld.

Harde waarschuwingen van prominente figuren. Dat trekt aandacht.

Zodra de economie richting recessie gaat…
Hun zorgen zijn terecht. Want een recessie ligt ook in de VS op de loer. Tijdens een recessie zal het begrotingstekort in snel tempo oplopen richting $1500 tot $2000 miljard.

En dan staan het zéér snel stijgende begrotingstekort en de nóg sneller stijgende staatsschuld plotseling in het middelpunt van de belangstelling.

 

…zal de media volop aandacht hebben voor begrotingstekort
Dan zal het in de media iedere dag over de begroting en de staatsschuld gaan. Dan zal het iedere dag gaan over hoe onhoudbaar de situatie is.

Waardoor de goudprijs wél met het begrotingstekort zal meestijgen.

En omdat het begrotingstekort tot absolute recordhoogte zal stijgen, zal met de goudprijs hetzelfde gebeuren.

Profiteer maximaal
Als TopAandelen-abonnee gaat u daar maximaal van profiteren.

Zodra de koersgrafieken van de door ons geselecteerde goud- en zilveraandelen ons een koopsignaal geven, sturen we u dat toe als gratis extra goud- en zilvertip.

In dit artikel vertelde ik u al waarom goud op termijn naar $16.000 kan stijgen.

Koersen gaan veel meer dan 1000% stijgen
Als centrale banken hun inflatiedoelstelling verhogen (en veel andere keuzes hebben ze niet), als ze straks weer massaal geld gaan printen, dan kan de goudprijs zelfs nog veel verder stijgen.

De potentiële koerswinsten op onze goud- en zilveraandelen zijn daarom zelfs fors hoger dan 1000%. Klik hier om TopAandelen-abonnee te worden!

 

Tussen 59% en 468% meer kernenergie

Afgelopen vrijdag verwees ik in dit artikel naar het klimaatrapport van het IPCC, waarin duidelijk wordt dat kernenergie absolute noodzaak is om de opwarming van de aarde tot 1,5% te beperken.

Waarna we deze week verschillende mails kregen van lezers die ons vroegen of we misschien een link naar het rapport zelf konden geven. Ze wilden met eigen ogen de cijfers zien.

Ik moet u eerlijk zeggen dat ik daar enorm blij van word.

Het betekent dat we intelligente lezers hebben die niet klakkeloos iets aannemen, maar die zelf de informatie en cijfers willen beoordelen om op basis daarvan al dan niet een bepaalde belegging te doen.

Belangrijkste tabel uit IPCC-rapport
Het leek ons een goed idee om de link naar het IPCC-rapport ook even in de nieuwsbrief te vermelden. U vindt het rapport hier.

Het meest interessante is wat mij betreft de tabel op pagina 16. Zie het plaatje hieronder.

Die tabel geeft vier scenario’s, en vermeldt voor ieder scenario hoeveel het gebruik van iedere energiebron tot 2030 en tot 2050 moet stijgen of dalen om de opwarming tot 1,5 graad te beperken.

In alle vier deze scenario’s zien we een forse stijging van kernenergie.

59% tot 468% meer kernenergie

In het voor het klimaat meest gunstige scenario P1 stijgt het gebruik van kernenergie tot 2030 met 59% en tot 2050 met 150%.

In het meest ongunstige scenario P4 stijgt het gebruik van kernenergie tot 2030 met 106% en tot 2050 met maar liefst 468%.

Deze bull markt gaat niet jaren, maar decennia lang aanhouden
Onze conclusie van dit rapport is dat we gaan profiteren van een mega bull markt in uranium die niet jaren, maar decennia gaat aanhouden.

Als TopAandelen-abonnee ontvangt u ons uraniumrapport als gratis extra bonus rapport. Klik hier om mee te profiteren van deze mega bull markt.

Jack geeft oa 2 interessante media uit: Stocktradingnieuws en Topaandelen met het bekende Super Rendement Rapport

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen,maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Jack HooglandOok hier had niemand aandacht voor