Columns & Artikelen

Een schijnveilige haven

by Nico Pantelis on 18 november 2018

De aandelenmarkten maakten nog eens een flinke duik in de afgelopen dagen. Toch wijzen de indicatoren niet op een vervolg van de correctie, maar juist het einde ervan.

Overal zien we positieve divergenties ontstaan op de beurs: terwijl de koersen nog dalen, stijgen de momentumindicatoren.

Focus

Nee, wij focussen tegenwoordig op een ander, groter onderdeel van de markt: obligaties!

Daar schuilt wat ons betreft het echte gevaar. Nochtans vinden de meeste beleggers staatsobligaties dé primaire veilige haven van de financiële markten.

Die beleggers konden wel eens van een kale reis thuiskomen.

Want niet de correcties op de aandelenmarkt in 2018 – aan het begin van het jaar, en momenteel op het einde van het jaar – maken ons zorgen, maar vooral het feit dat staatsobligaties niet meer reageren op deze correcties.

In de voorbije jaren was het immers altijd zo dat iedereen vluchtte in Amerikaanse staatsobligaties bij iedere beurscorrectie. De rentes zakten in elkaar, de obligatieprijzen schoten omhoog.

Maar dat is vandaag niet meer het geval. Integendeel, de prijzen van Amerikaanse staatsobligaties duiken met de aandelenmarkten naar beneden.

In het verleden zakte de Amerikaanse rente snel onder 2% als aandelen corrigeerden. Maar vandaag staat de Amerikaanse 10-jaarsrente nog steeds duidelijk boven 3%.

Op de volgende grafiek hebben we de specifieke periodes van correctie aangeduid op de grafiek van de S&P 500 versus de 10-jaarsrente.

Vanaf 2008 gaat iedere correctie gepaard met een daling van de rente. Vaak een forse daling. Maar 10 jaar later is die trend niet meer aanwezig. De rente stijgt samen met de correctie bij aandelen.

De veilige haven van de financiële markten is veranderd in een schijnveilige haven.

Wat ons betreft markeert 2018 dan ook het jaar van het begin van de daling van de obligatiemarkten. De stierenmarkt die begon aan het begin van de jaren ’80, ligt definitief achter ons.

 

Een stierenmarkt van bijna 40 jaar!

We staan voor een nieuwe periode. Eentje waar steeds meer beleggers de rug keren naar obligaties. Daar waar het eerder nog het anker van de meeste portefeuilles was, zullen obligaties steeds meer geliquideerd worden.

Maar wat wordt dan het nieuwe anker voor de portefeuille?

We kunnen u hier gaan vermoeien met een uitgebreide uiteenzetting van onze theorie, maar het korte antwoord luidt: GOUD.

En soms hoef je dan ook geen duizenden woorden neer te pennen, maar gewoon een plaatje laten zien, waarom we denken dat goud het toekomstige anker wordt.

De waarde van al het gedolven goud versus de waarde van alle financiële activa in de VS.

Onder financiële activa zitten aandelen, derivaten, … maar de hoofdbrok zijn natuurlijk obligaties. Staatsobligaties!

Zoals u kan zien zijn er 2 belangrijke momenten in de afgelopen 100 jaar waarin goud aan belang won versus financiële activa.

  • Tijdens de crisis in de jaren ‘30;
  • tijdens de crisis in de jaren ’70.

Nu denken heel wat beleggers dat goud ook piekte in 2011, met de kredietcrisis. Maar wie naar de bovenstaande grafiek kijkt, ziet zelf dat het slechts een aanloop was.

Goud en rente

De prijs van goud schoot dan wel omhoog, maar de rente zakte in elkaar.

We denken echter dat we nu naar de volgende piek in de grafiek zullen evolueren, door een combinatie van een aantrekkende goudprijs en een stijgende rente.

Wie goed naar de grafiek kijkt ziet overigens dat de jongste daling op z’n einde loopt, en dat we voor de volgende beweging omhoog staan. En die kon wel eens sneller dan verwacht ontstaan.

Vanuit de hoek van goud:

De posities op de futuremarkten in goud zijn dermate short, dat een explosie van de goudprijs in het verschiet ligt. Vooral omdat we nu voor een seizoensgebonden opflakkering van goud zitten.

Deze shortcover kon wel eens het figuurlijke vuur aan het lont van het omslagmoment tussen goud en staatsobligaties zijn.

Wij nemen alvast een voorschot op de boeg door onze portefeuilles goed te voorzien van de beste goudmijnaandelen. Want dit zijn meestal de voelsprieten van de goudmarkt. Als er iets op til staat bij goud, schieten de goudmijnen altijd als eerst uit het startblok.

Met een stevige hefboom ten opzichte van goud.

Dat lieten goudmijnaandelen enige tijd terug al eens zien. Toen goud van 1050 USD/ounce opveerde naar bijna 1300 USD, schoot de HUI-index op van 100 punten naar bijna 300 punten.

Oftewel, goudmijnaandelen deden het met een factor 10x beter dan goud.

Dat is extreem, maar een factor 3x tot 5x moet mogelijk blijven in de komende jaren. En dat betekent vuurwerk binnen uw portefeuille, als deze trein vertrekt.

Wij zijn er klaar voor. U toch ook?!

Goud & Zilver Rapport

Lees maandag weer een nieuw Goud & Zilver Rapport, met daarin weer uitgebreide verslagen van een zilvermijnaandeel, een mid tier goudmijnaandeel, een goud royalty bedrijf en een junior.

De ideale mix voor een belegger in goud en zilver. Niet te missen content!

ONTDEK ONZE PREMIUM GOUD & ZILVER SELECTIE

Mededeling:

BeursBrink E-book Actie

De E-books vliegen over de toonbank bij BeursBrink. Voor amper 299 euro krijgt u toegang tot 8 E-books om duimen en vingers bij af te likken.

De Marihuana Handleiding (€169)

De Solar Revolutie (€169)

Vastgoed Gids 2018 (€169)

China als Energiegrootmacht (€149)

Het Blauwe Goud (€149)

De Grijze Tsunami (€149)

Lithium en Kobalt Handboek (€99)

De Biotech Blauwdruk (€149)

Tezamen goed voor een waarde van 1202 euro. In uw bezit voor slechts 299 euro. Maar niet lang meer want de tijd tikt onverbiddelijk door, waardoor het einde van de actie weer met rasse schreden nadert.

Loop uw voordeel van 900 euro niet mis

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisEen schijnveilige haven