Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 19 november 2018

Het slot van vorige week vrijdag beloofde niet veel goeds voor de afgelopen week, de verwachting was dat het laagste punt van dit jaar op $13.96 binnen schootsafstand zou komen. Dat punt werd afgelopen week niet alleen bereikt maar zelfs doorbroken zodat we een nieuwe laagste jaarstand konden noteren. Het laagste punt van de afgelopen week kwam te liggen op $ 13.86 en werd midweeks bereikt.

Na de donderslag van vorige week vrijdag was de koek voor de beren inderdaad nog niet op en kon de daling op maandag worden voortgezet. Het $14 niveau werd aangevallen en even doorbroken maar het slot van de handel kwam toch nog boven deze psychologische grens tot stand.

Op dinsdag probeerden de stieren vanaf de $ 14 een herstel op poten te zetten maar dat werd uitstekend gecounterd door de beren. De snelheid werd uit de stijgingspoging geperst en de $ 14 kwam vervolgens weer snel in zicht waarna deze uiteindelijk ook sneuvelde en er voor het eerst sinds lange tijd weer beneden de $ 14 werd afgesloten.

Na dit slot beneden de $ 14 leek het er even op alsof er nog een versnelling omhoog geschakeld zou worden door de beren want op woensdag werd alweer snel negatief terrein opgezocht en vond de koers zich op een gegeven moment terug op de reeds vermelde $ 13.86. Wonderbaarlijk genoeg kwam er uit het niets een tegenreactie van de stieren, zij vonden het blijkbaar meer dan welletjes en klauterden terug naar positief gebied. Eenmaal daar aangekomen werd niet gestopt maar leek het startsein te zijn gegeven voor een heuse herstelpoging.

Positief

Nadat de woensdag positief werd afgesloten begonnen de stieren ook op donderdag en vrijdag goed gemutst aan de handelsdag. Op beide dagen namen zij het voortouw en wisten terrein terug te winnen waarbij het handelsvolume boven het gemiddelde lag. Het slot van vrijdag (en dus van de week) kwam uiteindelijk tot stand op $14.38, niet meer zover verwijderd van het 50 d. MA. Vanaf het laagste punt op woensdag werd zo een herstel ingezet van 3.75%.

Zoals we inmiddels gewend zijn vertoont de € grafiek een licht afwijkend beeld ten opzichte van de $ grafiek. De vorm van de candles is weliswaar gelijk meer de kleuren zijn hier en daar anders. Deze keer zijn het dan vooral de maandag en de vrijdag candle die een afwijking vertonen.

De maandag candle is hier zwart (een hoger slot dan de vrijdag ervoor) en de vrijdag candle is rood (een lager slot dan de voorgaande dag). Vooral de vrijdag candle vertoont een enorme afwijking. Niet alleen de kleur maar vooral de plaatsing van de candle is zeer verschillend; in de $ grafiek staat deze boven de candle van de voorgaande dag en hier staat hij aan de onderkant van de donderdag candle. De $-€ verhouding heeft op vrijdag dus een flinke tik gekregen.

 

Het langere termijn plaatje van vorige week liet zien dat de uitbraak uit de magenta driehoek alsnog aan de benedenkant tot stand kwam zodat het een grim plaatje werd. De vrijdag candle stopte bij een potentiële steunlijn die getrokken was onder wat bodems van september. Deze steunlijn werd direct aan het begin van de week doorbroken zodat er van veel steun weinig sprake was.

 

Versnelling bleef uit

De doorbraak had eigenlijk de aanleiding moeten zijn voor een versnelling in de daling maar die bleef, zoals hierboven al aangegeven, wonderbaarlijk uit. Het uitstapje beneden de steunlijn werd snel teruggedraaid en omgezet in een stijging die de zilverkoers weer terugbracht naar een slot boven de belangrijkere blauwe steunlijn. Deze verrassende ontwikkeling roept wat vragen op over de verwachtingen voor aanstaande week; zet het herstel verder door of is dit een laatste stuiptrekking voordat er dan toch nog een grotere daling aan komt?

  • De RSI hikt op dit moment bijna tegen de 50 aan zodat er maar weinig nodig is voor een doorbraak en daarmee een koopsignaal
  • De Verkoopkracht heerst nog steeds maar is wel al een stuk gedaald
  • De MACD bevindt zich in negatief trendgebied maar lijkt hier een bodem te willen gaan vormen
  • De Geldinstroom hikt tegen de dalende magenta lijn aan waarboven het 50 niveau bereikt kan worden
  • Het Sentiment/Momentum is ook aan een stijgingspoging begonnen maar heeft nog een behoorlijke ruimte tot het 50 niveau te overbruggen

De gesteldheid ligt er wat verdeeld bij, het kan vriezen of dooien. De eerste dagen van aanstaande week zullen daarin beslissend zijn waarbij nog wordt vermeld dat het slot van de afgelopen week exact plaatsvond op het 14 d. MA dat voor weerstand zou kunnen gaan zorgen.

De Bollinger Banden grafiek kreeg na de uittreding buiten de onderste band dus inderdaad het negatieve vervolg dat al werd verwacht. De rode candles van maandag en dinsdag duwden de band wat verder omlaag en met de beweging van woensdag leek deze nog verder te worden opgerekt.

De candle van woensdag zien we als een ijspriem door de onderste band prikken terwijl het lichaam boven de band blijft en er ook boven sluit. Vanaf deze candle kon zich een herstel manifesteren dat de zilverkoers bijna terugbracht tot aan de midden-band. Deze midden-band zal normaal gesproken weerstand gaan bieden aan een verder herstel zodat het begin van aanstaande week moeilijk wordt.

Weet de koers door de midden-band te breken dan schuiven de donkere wolken wat aan de kant en kan er mogelijk een zonnetje gaan schijnen voor de stieren.

In de slotstandengrafiek werd vorige week aangegeven dat het interessant zou zijn om te zien of de steunzone de dreigende daling kon opvangen. Inderdaad zagen we dat het plotselinge herstel vanaf een ‘logisch’ niveau plaatsvond, namelijk de onderste blauwe steunlijn die was ingetekend.

Het herstel loopt vervolgens ook weer tegen een logisch niveau aan, de bovenste blauwe steunlijn die nu voor weerstand kan gaan zorgen en daarmee van kleur zal wijzigen naar groen. Het begin van aanstaande week zal daarmee opnieuw zeer interessant worden.

Klein zonnetje?

Na de forse rode candle van vorige week waren de vooruitzichten voor de afgelopen week niet hoog gespannen. Er werd al aangegeven dat de opgave voor de stieren steeds zwaarder zou worden en daar verandert de candle van de afgelopen week nog niets wezenlijks aan.

De vorm en vooral het slot van de candle biedt wel mogelijk wat perspectief voor de stieren. De relatief lange lower shadow van de candle en het slot op praktisch de high van de week zet mogelijk de deur open voor een vervolg in de aanstaande week. Dat vervolg zal dan wel al snel te maken krijgen met weerstand van het 17 w. MA dat momenteel rond de $14.68 terug te vinden is.

Positief is ook dat zich wat positieve divergentie begint af te tekenen in de RSI, MACD en Geldinstroom. Deze staan allen nog in negatief gebied maar het kan een steuntje in de rug geven.

 

Net als in de $ weekgrafiek laat ook de € weekgrafiek een onveranderd donker en negatief beeld zien met een mogelijk zonnestraaltje aan de horizon.

Wat voor de $ grafiek geldt gaat ook op voor de € grafiek met het verschil dat de candle van afgelopen week hier een stukje lager gepositioneerd staat. Het slot van de afgelopen week komt nagenoeg overeen met het slot van vorige week, het verschil is minimaal waardoor er een zwarte candle staat maar dat het dus net zo goed een rode kunnen zijn.

In de $-€ grafiek heeft zich een onverwachte ontwikkeling voorgedaan. Er werd eigenlijk een voortzetting van de trend verwacht, gebaseerd op de positieve gesteldheid die de grafiek vorige week nog uitstraalde. Dat kwam er echter niet van, vanaf het begin van de week kwam er druk opzetten om de koers omlaag te duwen.

De rode candle die vervolgens werd geproduceerd heeft de koers omlaag gezet naar het niveau dat net beneden de eerste top ligt. Overigens is een stapje terug na de opmars van de laatste 8 weken geen probleem en mag dat zeker gebeuren. Het zal alleen zaak voor de stieren zijn om het in de hand te houden zodat het een gecontroleerde correctie of daling betreft.

 

Het eerste steunniveau van betekenis zal worden gevormd door het 14 w. MA daarna gevolgd door de blauwe steunzone. De kans dat het stapje terug nog wat grotere vormen zou kunnen gaan aannemen wordt ingeseind door de technische gesteldheid.

  • De RSI vertoont een lagere top hetgeen duidt op negatieve divergentie, veelal een voorbode van een daling
  • Ook in de MACD zien we lichte negatieve divergentie tussen de beide toppen
  • Het Sentiment/Momentum laat nu topvorming zien in extreem positief gebied en kan op weg naar het 80 niveau. Een doorbraak daarvan leidt tot een verkoopsignaaltje.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver